Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

101 Soruda Bağımlılık Kitap Özeti

101 Sorunun cevabını arayarak kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmaya ne dersiniz?

101 Soruda Bağımlılık Kitap Özeti

101 Soruda Bağımlılık” 2018 yılında Yeşilay Yayınlarından çıkan 152 sayfalık bir kitap. “101 Soruda Bağımlılık” kitabı G. Melike Şimşek, Gizem Değirmenci, Gaye Kağan, N. Kübra Solmaz, Büşra Kahraman, Emre Yılmaz, Onur Aydın, Hilal Sönmez, Melekcan Kabil, Nur Kassem, Zülal Vatansever, Begüm Koçer, Ömer Faruk Bozdoğan tarafından kaleme alınmış. “101 Soruda Bağımlılık Özeti”ne baktığımızda ise alkol, tütün, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı hakkında bilinmesi gerekenleri alanında uzman isimlerle 101 soru cevapta bir araya getirildiğini görüyoruz.

Kitaptan Küçük Bir Bölüm

BAĞIMLILIĞA İLİŞKİN TEMEL SORULAR

Bağımlılık yapıcı maddeler zamanla beyin işlevlerinde bozulmalara neden olur. Kişi, kendisi istemese bile beyni bu maddeleri ister ve kişiyi kullanması için yönlendirir. Bundan dolayı bağımlılık bir beyin hastalığı olarak da tanımlan­maktadır. Bağımlılık bir hastalıktır ancak doğru tedavi yöntemleriyle düzelme ve iyileşme gösteren hastalıktır. Kişinin tansiyon veya diyabet gibi hastalıklar­da olduğu gibi yaşam tarzına özen göstererek yaşaması gerekir. Dikkat ettiği takdirde nüks etmeden hayatına sorunsuzca devam edebilir.

8-BAĞIMLILIK GENETİK MİDİR?

Bağımlılık, pek çok faktörden etkilenen bir hastalıktır. Bunların arasında çev­renin etkisi, bireyin kişilik özellikleri, maddeye erken yaşta başlanması ve aile­nin yaklaşımını sayabiliriz.

Yapılan araştırmalara göre; bağımlılıkta genetiğin de önemli bir rolü olduğunu gösterilmiştir. Örneğin; anne ya da babadan birinin alkol ya da madde bağımlı­lığı var ise; çocuklarının bağımlılık geliştirme ihtimalinin 8 kat daha fazla oldu­ğu bulunmuştur. Araştırmalar hangi genlerin daha çok bağımlılığa yatkınlık oluşturduğuna baktığında; 50 ve daha fazla genin bağımlılıkla ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu durumda pek çok genin bağımlılığı tetiklediğini söyleyebiliriz. Fakat her bağımlı aynı geni taşımak zoruna değil ve her aynı geni taşıyan kişi de bağımlı olmak durumunda değildir.

Alkol ve madde bağımlılığının %50’sinin genlerle bağlantılı olduğu görülmüş­tür. Geriye kalan %50 ise kişinin zayıf baş etme becerileri ve çevrenin etkisi olarak açıklanmaktadır.

Sonuç olarak genetik, bağımlılığın gelişimini etkileyen başlıca faktörlerden biridir. Tabi ki genetik yatkınlığımızın olması ileriki yaşamımızda kesinlikle bağımlılık geliştireceğiz anlamına gelmez. Bu durum, bağımlılığın gelişmesi için risk oluşturabilir demek daha doğru olacaktır. Bağımlılık sadece genlerle açıklanamadığı gibi sadece çevresel faktörler nedeniyle de oluştu diyemeyiz. Her ikisinin de bağımlılığın gelişiminde katkısı vardır.

Kollektif Yazarların kaleme aldığı 101 Soruda Bağımlılık tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!