Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 168 Cevabı

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 168 Cevabı

2017 – 2018 Eğitim Öğretim dönemiyle beraber pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen ders kitaplarından biri de “11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Akın SEVER, Dursun SAĞDIŞ, Hasan ÖZKAYA, Mehmet KÖSEOĞLU, Tayyibe ÇOLAK, Yasemin OKUR tarafından 251 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Akın SEVER tarafından yapılmış.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları“nda önce sorular yazıldı daha sonra cevaplar verildi.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 168 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplandırınız.

Destanlarda “Demircilik”

Demircilik ilk Türk destanlarında önemli bir yer tutar. Kök Türklerin Er- genekon Destanı’nda demir işlemeciliği ana tema olarak kullanılmıştır. Şöyle ki;
“Kurultay bu kararı alınca Kök Türkler, Ergenekon’dan çıkmak için yol aradılar fakat bulamadılar. O zaman bir demirci dedi ki: “Bu dağda demir madeni var. Yalın kat madene benzer. Şunun madenini eritsek, belki dağ bize geçit verirdi!” Kök Türkler, varıp demircinin gösterdiği dağ parçasını gördüler. Demircinin tedbirini beğendiler. Dağın geniş yerine bir kat odun, bir kat kömür dizdiler. Dağın üstünü, altını, yanını, yönünü böylece odun ve kömürle doldurdular. Yetmiş deriden büyük körükler yapıp yetmiş yere koydular. Odun ve kömürü ateşleyip körüklemeye başladılar. Tanrı’nın gücü ve inayeti ile ateş kızdı. Kızdıkça demir eridi, akıverdi. Dağ delindi. Bir yüklü deve çıkacak kadar yol oldu. O kutsal yılın, kutsal ayının, kutsal gününün, kutsal saatinde Kök Türkler Ergene- kon’dan çıkmaya başladılar. Bu kutsal gün ondan sonra Kök Türklerde bayram oldu. Her yıl o gün gelince büyük törenler yapıldı. Bir parça demir alınıp ateşte kızdırıldı. Bu demiri önce Kök Türk hakanı kıskaçla tutup, örse koyup, çekiçle döğerdi. Ondan sonra Türk beyleri de böyle yapıp şenlikler başlardı (Görsel 5.7).”
Yılmaz Öztuna, Türk Tarihinden Yapraklar, s.16-17.

1- Türklerin demircilikte gelişmiş olmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap:

2- Demirciliğin destanlarda yer almasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap:
2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!