Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 (MESEM)

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Yazar, “Şair Evlenmesi” adlı tek perdelik töre komedisini, 1856 yılında Dolmabahçe Saray Tiyatrosu’nda oynanması için yazmıştır. Oyunda Karagöz ve orta oyununun etkileri görülür. Yazar Batılı tiyatro anlayışı ile yerli geleneği başarılı bir şekilde birleştirmiştir.

Tanzimat Dönemi Tiyatrosu

Batılı anlamda tiyatro edebiyatımıza Tanzimat Dönemi’nde girmiştir. 1839 yılında Tanzimat Fermam’nın ilan edilmesi ile resmen başlayan Batılılaşma hareketi sırasında kültür sanat faaliyetleri içinde özellikle tiyatro ön plana çıktı. Osmanlı yönetimi, saraya getirtilen yabancı tiyatrocular ile Batılı tarzdaki tiyatroyu başlattığı gibi saray dışındaki tiyatro faaliyetlerini de destekledi. İstanbul’a gelen yabancı tiyatro toplulukları sayesinde bu yeni tür Türk kamuoyuna sunuldu. Bunu Batılı anlamdaki tiyatroyu tanıyan aydın ve yazarların çalışmaları izledi. İlk tiyatrolar İtalyan ve Fransız girişimciler tarafından kuruldu. Önceleri yabancı tiyatro grupları zamanla yerlerini yerli topluluklara bıraktı. Tiyatro faaliyetleri başlangıçta Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve sonra da Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. 1860’h yıllarda Güllü Agop gibi tiyatro insanları Osmanlı tiyatrosunun kurulmasında ve Türkçe temsiller vermesinde öncülük ettiler.

Bu dönemde Şinasi, Namık Kemal, Direktör Âli Bey, Ahmed Midhat Efendi, Ebüzziya Tevfik, Ahmed Vefik Paşa ve Abdülhak Hamid gibi ilk Türk oyun yazarları da yazdıkları ve uyarladıkları oyunlarla tiyatro adamlarının çabalarına destek oldular.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 121 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!