Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 (MESEM)

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Aşağıdaki çalışmaları “Şair Evlenmesi” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Oyunun tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Konu: Görücü usulü ile evlenen birinin başına gelen komik olaylar.
Tema: Eserden çıkarılabilecek ana fikir; görücü usulüyle evlenmenin ne kadar tehlikeli ve yanlış olduğudur.

2. Hikâyedeki şahıs kadrosunu, şahısların konuşmalarından yararlanarak tanıtınız.

  • Cevap:

MÜŞTAK BEY: Güvey ve Kumru Hanımın aşığı. Müştak Bey aşka susamış, aşkla körü körüne hareket eden, sevincin ümitsizliğinde en son derecesine çıkan biridir. Müştak Bey alafranga tutum ve davranışı, kılık ve kıyafetiyle mahallelinin hoşuna gitmeyen, fakir fakat oldukça kafalı bir insandır.
KUMRU HANIM: Müştak Beyin sevgilisi ve Sakine Hanımın kız kardeşidir. Kumru hanım çok genç ve güzel bir hanımefendidir. O da Müştak Beye aşıktır.
SAKİNE HANIM: Kumru Hanımın büyük kız kardeşidir. Sakine Hanım; Kumru Hanıma göre oldukça yaşlı, çirkin, kart, kambur ve evde kalmış bir bayandır. Sakine Hanım eserde Müştak Beyin nikahlısıdır.

3. Oyundaki zaman ve mekânın özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Olayın neredeyse tamamı gelin odasında geçmektedir. Eserdeki olay Tanzimat yıllarında meydana geliyor ve o zamanın en önemli sorunlarından birini anlatıyor.

4. Oyunda hangi toplumsal sorun dile getirilmektedir? Günümüzde bu toplumsal sorun devam etmekte midir? Tartışınız.

  • Cevap: Metnin amacı halkı eğitmek, bilgilendirmek ve görücü usulünün yanlışlığını ve olumsuz sonuçlarını halka tiyatro yoluyla göstermektir.

5. Tanzimat Dönemi’nin sosyal hayatı ve gerçekliği ile oyunun teması arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.

  • Cevap: Tanzimat Dönemi ile beraber edebiyatımıza yeni türler girmiştir. Bunlardan biri de tiyatrodur. Halkı eğitmeyi amaçlayan o dönem sanatçıları Şinasi gibi tiyatro eserleri kaleme almayı seçmişlerdir. Eserdeki konu, eserin yazıldığı döneme göre oldukça güncel, yerel ve gerçektir. Toplumsal gerçekleri yansıtmaktadır. Halktan seçilmiş kişiler, halkın diliyle konuşturularak topluma ait töresel bir uygulamanın ortaya çıkardığı yanlışlıklar gösterilerek bu geleneğin eleştirisi yapılmıştır.

6. Metni Tanzimat Dönemi tiyatrosunun özelliklerine göre değerlendiriniz.

  • Cevap: Konu ve kişi bakımından yerli olan eser, teknik bakımdan Batılıdır. Kişilerin geleneksel Türk tiyatrosundaki kişilerle benzer yönleri vardır. Birbirini seven Müştak ile Kumru’ya geleneksel tiyatromuzun Çelebi ve Zennesi gözü ile bakılabilir. Özellikle Müştak, yaşadığı aşk, şaşkınlık ve çaresizlikle iyi çizilmiş bir Çelebi örneğidir. Aynı zamanda Hikmetle aralarındaki ilişki farklılıklar taşımasına karşın tipik bir Hacivat- Karagöz ilişkisini andırmaktadır. Hikmet, uyanık tavrıyla durumdan ders çıkarıp nasihat vermeye kalkan Hacivat’ı anımsatırken Müştak, Karagöz’e benzer bir kişilik sergiliyor.

7. Yazar, oyunda kimleri niçin eleştiriyor?

  • Cevap:   Yazar, evlilik ve aile düzeninin eleştirilmesi, boş inançlar, Batı’ya açılmanın getirdiği sorunları incelemiş ve yanlış davrandığını düşündüğü kişileri eleştirmiştir. Batılı biçimlere yerli içerik bulmaya çalışan Tanzimat tiyatrosunun ahlakçı, öğretici bir tutumu olmakla birlikte, eğlendiriciliği de elden bırakmadığı görülür.

8. Aşağıda İsmail Habib Sevük’ün İbrahim Şinasi hakkında görüşlerine yer verilmiştir. Okuduğunuz oyundan ve “Yazarın Biyografisi”nden hareketle bu görüşlere katılır mısınız? Tartışınız.
“İsmail Habib Sevük, Edebiyatımızın tam manasıyla müceddit (yenici) siması Şinasi’dir. O, teceddüdü (yeniliği) insiyakî (iç güdüsü ile yapılan) bir hareketle, içten gelen hadsî (sezgili) bir hamle ile değil, şuurla (bilinçli olarak) yaptı.”

  • Cevap: Kesinlikle katılıyorum. Çünkü yaptığım araştırmalara gör Türk tiyatrosunun en önemli kurucusu ve edebiyatımızda ilklerin temsilcisi Şinasi’dir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 122 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!