Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 (MESEM)

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI

29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilan edilmesiyle başlayıp günümüze kadar gelen dönemdir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra hukuk, eğitim, siyaset, ekonomi, sosyal yaşam vb. alanlarda birçok yenilik yapılmıştır. Muasır medeniyet seviyesine çıkmayı amaçlayan bu yenilikler, Türk milletinin hayatında köklü değişimler gerçekleştirdiği gibi sanat ve edebiyat alanlarında da değişimlere önayak olmuştur. Yazarlar halkı aydınlatmak ve halkın dertlerini dile getirmek için Anadolu’ya yönelmişlerdir. Edebî dil, konuşma dilinin doğallığına biraz daha yaklaşmıştır. Özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında bir memleket edebiyatı oluşmuştur. 12 Temmuz 1932’de kurulan Türk Dil Kurumuyla dil araştırmaları çoğalmış ve hızlanmıştır. Millî Edebiyat ile başlayan dilde sadeleşme hareketi Cumhuriyet Döne- mi’nde devam ederken birçok edebî türde hem teknik hem de özgünlük olarak daha yetkin eserler verilmiştir. Çeşitliliğin çoğaldığı ve başarılı eserlerin verildiği bu türlerden biri de hikâyedir.

Cumhuriyet Dönemi’nde Hikâye

1923-1940 yılları arasında farklı konu ve temalar ele alınmıştır. Millî Edebiyat Dönemi hikâyecilerinin de eser vermeye devam ettiği bu dönemde kimi yazarlar inkılapları ve onun getirdiği yenilikleri savunmuş kimi yazarlar da Anadolu gerçekliğini gözlemci bir bakışla anlatmıştır. Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin, Sait Faik Abasıyanık, Sadri Ertem bu dönemde eser vermiş hikâyecilerden bazılarıdır.

Aşağıdaki çalışmaları “Köy Hocası ile Sığırtmaç” adlı metni esas alarak yapınız.

1. “…nihayet sinirlendik ve bunu bir izzetinefis meselesi yaptık.”, “Yoksa kılıçbalığı zabit miydi?” cümlelerindeki altı çizili kelimelerin anlamlarını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türk Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

İzzetinefis

tahminim: İnsanın istek ve beklentileri, iradesi

sözlük anlamı: Kişinin kendine gösterdiği değer

Zabit

Tahminim: Bekçi, güvenliği sağlayan kişi

Sözlük anlamı: Zabit kelimesi halk arasında genel olarak kendisinden emin olan ve dediğini yaptıran kişilere denmektedir. Öte yandan zabit, üst rütbeli asker veya gemi adamı olan kişilere denir.

2. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Köyde öğretmenlik yapan bir hocanın öğrencilerine ve köyün çobanı olan Sığırtmaç’a karşı duymuş olduğu sevgi ve şefkatini köy gerçeklerini de dikkate alarak anlattığını görürüz.

3. Hikâyenin olay örgüsünü aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

a) Sığırtma’çın inek sürüsüyle birlikte köye gelmesi
b) Sığırtmaç’ın yazardan anlatıcıdan kaçması
c) Anlatıcının köye gelişi ve ilk öğretmenlik anıları
Ç) Anlatıcının .ok sevdiği bir öğrencisinin ölümünü anlatması
d) Anlatıcının öğretmenliği ve köye bakış açısının anlatılması
e) Anlatıcının Sığırtmaç’a öğrettikleri ve öğretmenin(anlatıcının) köyden dönmesi

4. Köy Hocası ile Sığırtmaç karakterlerinin fiziksel, psikolojik ve ahlaki özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Köy Hocası özverili, eğitimi çok seven, doğa aşığı, zorluklardan yılmayan biridir. Sığırtmaç ise biraz tembel çokça akıllı, esmer kara kavruk bir çocuktur.

5. Metindeki millî, manevi değerler ile sosyal öğeleri bulunuz.

  • Cevap: Metinde millet olarak yükselmemizin en önemli unsuru olan eğitim üzerine göndermeler vardır. Köy yaşamı anlatılmaktadır. Çocukların öğretmenlere olan ilgi merak ve saygısı anlatılmaktadır.

6. Yazarın hayatı ile “Köy Hocası” karakteri arasındaki benzerliği ve hikâyenin üslubunu “Yazarın Biyografisi”nden yararlanarak belirtiniz.

  • Cevap: Yazar aslında kendi yaşamını anlatmaktadır. Kendisi çokça gezen gezdiği yerlerde notlar alan biridir. Bu notlarını daha sonraları hikayeleştirerek okurlarına sunmaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 19 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!