Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 (MESEM)

Yazar, “Keçi” hikâyesinde ektiği ürünün bitmemesi üzerine Çukurova’ya çalışmaya gitmek zorunda kalan Memed’in ve geride çocuklarıyla kalan karısının durumlarını gerçekçi bir dille anlatmıştır. Toplumsal bir sorunu dile getirmiştir.

Toplumcu Gerçekçi Hikâyeler

Toplumcu gerçekçi hikâyelerde toplum sorunları gözleme dayalı olarak gerçekçi bir dille anlatılır. Toplumcu anlayışa dayalı olan toplumcu gerçekçilik, toplumdaki sınıfların çatışmasını esas alır. Çatışmanın doğurduğu sorunları anlatırken yeri geldiğinde çözüm önerileri de sunar. Bu bakımdan hikâyelerde okuyucuya mesaj verme ve savunulan ilkeleri yüceltme ön plandadır. Ağa-köylü, zengin-fakir, sermaye sahibi-işçi çatışması eserlerde sıklıkla işlenmiştir. Yazarlar, toplum için sanat ilkesine bağlı kalmışlardır. Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Samim Kocagöz, Fakir Bay- kurt, Kemal Bilbaşar bu edebiyat anlayışının temsilcilerinden bazılarıdır.

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Aşağıdaki çalışmaları “Keçi” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Yazar, “Keçi” hikâyesinde ektiği ürünün bitmemesi üzerine Çukurova’ya çalışmaya gitmek zorunda kalan Memed’in ve geride çocuklarıyla kalan karısının durumlarını gerçekçi bir dille anlatmıştır. Toplumsal bir sorunu dile getirmiştir.

2. Aşağıdaki parçada anlatılan mekânın, hikâye kahramanının ruh hâline etkisini değerlendiriniz.

“Memedin karısı uçsuz bucaksız bozkırın ortasında dikilmiş duruyordu. Eğilip toprağı eşeledi. Epeyce aradıktan sonra birkaç tohum buldu. Toz içinde kalmış ellerinin çatlaklarına toprak dolmuştu. Tohumları sildi. Sonra dişledi. Yüzünü acıyla buruşturdu. (…) Tarlada azıcık olsun bir yeşillik yoktu. Boydan boya uzanmış bir boz toprak… Başkaca yaşama belirtisi yoktu.”

  • Cevap: Çorak toprak insanı da kendisi çorak hale getirmektedir. İnsan bu doğanın içinde karamsar umutsuz suya hasret yeşile bolluğa hasret yaşamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 30 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!