Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

âmâ: Görme engelli.
tak: Millî bayramlarda veya önemli bir olayı anmak için düzenlenen şenliklerde, geçit yapılacak caddelere geçici olarak kurulan, yazılar ve çiçeklerle süslenen kemer.

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Şair; ölçü ve kafiye kullanarak yazdığı “Kaldırımlar” şiirinde dertlerini, yalnızlığını, çıkmazlarını kaldırımları sembolleştirerek anlatmaktadır. Necip Fazıl Kısakürek, Cumhuriyet Dönemi saf şiir anlayışının temsilcilerindendir.

Cumhuriyet Dönemi’nde Şiir

Cumhuriyet’ in ilan edilmesiyle her alanda gerçekleşen toplumsal değişimler, edebiyata da yansımıştır. Tanzimat edebiyatıyla başlayan Batılılaşma süreci Cumhuriyet Dönemi’nde hız kesmeden devam etmiştir. Birçok edebî türde yaşanan değişim ve yenileşme, şiirde de kendini göstermiştir. Şairler; Batı’dan aldıkları sanat anlayışı, fikir ve ideolojileri kendi sanatlarında tatbik etmişlerdir. Bu dönemde birbirinin devamı niteliğinde veya birbirine tepki olarak doğan şiir anlayışları oluşmuştur. Saf şiir, Millî Edebiyat Dönemi zevk ve anlayışını sürdüren şiir, toplumcu eğilimleri sürdüren şiir, Garip akımı, İkinci Yeni, dinî değerleri ve metafizik anlayışı öne çıkaran şiir, 1960 sonrası toplumcu eğilimleri yansıtan şiir, 1980 sonrası şiir ve halk şiiri bunlardan bazılarıdır.

Şiir

Şiirin asıl amacının estetik zevk vermek olduğu savunulduğu için “Sanat sanat içindir.” görüşü benimsenmiştir. Ahenge ve biçim güzelliğine önem verilmiştir. Duygu, çağrışım ve sezgiye dayalı bir anlatım sergilenmiştir. İmge kullanılmıştır. Aşk, ölüm, yaşama sevinci, özlem, ruhsal değişimler gibi temalar sıklıkla işlenmiştir. Bireysel duygular ön planda olduğu için toplumsal konular, fikirler veya ideolojiler geri planda kalmıştır. Sembolizm akımı etkili olmuştur. Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Muhip Dıranas, Ziya Osman Saba, Asaf Halet Çelebi, Behçet Necatigil, Fazıl Hüsnü Dağlarca saf şiirin temsilcilerinden bazılarıdır.

Sembolizm (Simgecilik): XIX. yüzyılda Fransa’da, şiirde gerçekçiliği savunan parnasizm akımına tepki olarak doğmuştur. Sembolist şairler, duyuların insanı yanıltabileceğini düşünüp nesnelerin görüntülerinin ardındaki değişmeyen gerçeği, yarattıkları çağrışımlarla anlatmışlardır. Görünen gerçeğin şairin içinde bıraktığı izlenim, birtakım sembollerle verilmiştir. Bu nedenle kapalı anlatımı tercih ederek gerçeği sezdirmeye

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 43 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!