Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

beyhude: Boşuna.

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR 

Şair, “Çoban Çeşmesi” adlı şiirde halk edebiyatının biçimsel özelliklerinden ve halk kültüründen yararlanmıştır. Çoban çeşmesi üzerinden geçmiş sevdaları özlemle dillendirmiştir. Şiir, “Cumhuriyet Dönemi’nde Millî Edebiyat Dönemi zevk ve anlayışını sürdüren şiir” geleneğine bağlıdır.

Millî Edebiyat Dönemi Zevk Ve Anlayışını Sürdüren Şiir

1912 yılında kurulan Millî Edebiyat, Cumhuriyet’ten sonra da etkisini devam ettirmiştir. Cumhuriyet Dönemi’nde Millî Edebiyat Dönemi zevk ve anlayışını sürdüren şiir olarak adlandırılan bu edebî gelenek memleket edebiyatı olarak da bilinmektedir. Şairler; Anadolu kültüründen, halk edebiyatından ve milliyetçilikten etkilendiler. Hece ölçüsünü ve sıklıkla dörtlük nazım birimini kullandılar. Kurtuluş Savaşı’nı, tarihî olay ve kahramanlıkları, vatan sevgisini, Anadolu’nun güzelliklerini konu ve tema olarak işlediler. “Beş Hececiler” (Faruk Nafiz Çamlıbel, Enis Behiç Koryürek, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon, Halit Fahri Ozansoy) bu geleneğin gelişmesine önemli katkılarda bulundular. Beş Hececiler’in dışında Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Bekir Sıtkı Erdoğan, Kemalettin Kâmi Kamu, Ahmet Kutsi Tecer, Mithat Cemal Kuntay gibi şairler bu geleneğin temsilcilerinden bazılarıdır.

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Aşağıdaki çalışmaları “Çoban Çeşmesi” adlı şiiri esas alarak yapınız.

1. Şiirde ahengi sağlayan özellikleri (ölçü, kafiye, redif, ses, kelime ve kelime grubu tekrarı) bulunuz.

  • Cevap: Ahengi sağlayan unsurlar şu şekildedir:

Ağlar/bağlar: lar’lar redif– ’lar tunç kafiye
Çoban çeşmesi: redif
Derdi/delerdi/verdi: di’ler redif —-er’ler tam kafiye
Gösteren/gönderen/veren=en’ler redif —-er’ler tam kafiye
Bu= redif
Mezarda/dağlarda/arar da = da’lar redif —-ar’lar tam kafiye
Ağlar/sevdalar/çağlar= lar’lar redif — ’lar tam kafiye

2. Şiirde halk şiirinin hangi nazım biçimi kullanılmıştır?

  • Cevap: Koşma.

3. Verilen dizelerdeki edebî sanatları bularak tabloda ilgili yerlere yazınız ve edebî sanatların şiire katkısını değerlendiriniz.

Derinden derine ırmaklar ağlar,
0 hızla dağları Ferhat yarınca
Ateşten kızaran bir gül arar da

  • Cevap: Telmih Hatırlatma: Bu şiirde hatırlatma sanatından bolca faydalanılmıştır. Geçmişte yaşanmış ve herkesçe bilinen hikayelere gönderme yapılmıştır. Ferhat ile Şirin hikayesine bir gönderme vardır. Kişileştirme: “Derinden derine ırmaklar ağlar”. Irmaklar kişileştirilmiştir.

4. Şiirdeki millî, manevi ve evrensel değerleri bulunuz.

  • Cevap: Şair yurdumuzun güzelliklerini çeşme metaforu üzerinden doğa ve Anadolu’yu düşünerek anlatma yoluna gitmiştir.

5. Şiiri, Millî Edebiyat Dönemi zevk ve anlayışını yansıtan şiir anlayışına göre değerlendiriniz.

  • Cevap: Cumhuriyet sonrası Anadolu’yu tema alan milli şiir geleneğine uyar. O dönemde en önemli olgulardan biri Anadolu’nun anlatılmasıdır. Hem manevi hem de maddi zenginlikleri ile Anadolu şiirlerde konu edinilir. Burada da bir Anadolu Çeşmesi anlatılmaktadır.

6. Şiirde geçen halk kültürüyle ilgili özellikler nelerdir?

  • Cevap: Sade, yalın okuyan herkesin rahatça anlayacağı günlük hayatta kullanılan dil kullanılmıştır. Anadolu ve doğa halk şiirine uygun bir şekilde dörtlüklerle ve hece ölçüsü ile anlatılmıştır.

7. “Ne şâir yaş döker, ne âşık ağlar, / Târihe karıştı eski sevdâlar:” dizelerinde ifade edilen görüşe katılıyor musunuz? Nedenini açıklayınız?

  • Cevap: Katılıyorum. Çünkü ne yazık ki günümüzde öyle büyük aşklar ya da aşk dökülen gözyaşlarından çok hemen tüketilen duyguların var olduğunu görürüz. Artık büyük sevdalar ancak tarihin tozlu sayfalarında yer almaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 46 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!