Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 (MESEM)

İşçinin, emekçinin hakkını savunmayı ve kapitalizmin sömürü düzenine başkaldırmayı ilke edinmiştir. Materyalist dünya görüşüne sahiptir. Fütürizm (gelecekçilik) akımın etkisindedir.Şiirlerde serbest ölçü kullanılmıştır. Şiirlerde politik söylem ve öğreticilik ön plandayken geleneksel değerlerden uzak durulmuştur. Nazım Hikmet, Attilâ İlhan, Ercüment Behzat Lav, Rıfat İlgaz, Ahmet Arif toplumcu şiirin temsilcilerinden bazılarıdır.

Fütürizm (Gelecekçilik): İtalyan şair Marinetti (Marinetti) tarafından 1909 yılında kurulmuştur. Daha çok Rus Marksist şairler tarafından benimsenmiştir. Özellikle Rus şair Mayakovski’nin (Mayakovski) adıyla birlikte anılmıştır. Fütürist şairler, sanayileşmenin ve makineleşmenin getirdiği yenilikleri överek geleceğe duydukları özlemi anlatmışlardır. Geçmişin değerlerini reddedip yeniliği ve özgürlüğü yüceltmişlerdir. Şiirlerde değişim, makine, hız, gelecek, başkaldırı, çalışmak gibi kavramlara sıklıkla değinilmiştir.

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Aşağıdaki çalışmaları “Davet” adlı şiiri esas alarak yapınız.

1. Şiirde ahengi sağlayan unsurlar nelerdir?

  • Cevap: İlk birimde “-an” sesleri  tam uyak / ikinci birimde “-ak” seslerini tam uyağa örnek verebiliriz. Ayrıca her biriminde sonunda  geçen ” bu memleket bizim/ bu cennet bizim/ bu davet bizim/bu  hasret bizim” kafiye ve redif vardır.

2. Şiirde kullanılan teşbih (benzetme) sanatlarını bularak bunların şiirin anlamına katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim dizesinde Anadolu bir kısrak başına benzetilmektedir.

3. Şiirdeki iletileri bulunuz.

  • Cevap: Nazım Hikmet bu şiirinde  Türk medeniyetinin yolculuğunu, bu vatanın her şeyiyle  bize  ait olduğunu, bu topraklar üzerinde yaşayan tüm insanların kimseye kulluk etmeden,  eşit haklara sahip özgür bireyler olmasını gerektiği belirtip sosyal eşitliğe ve kardeşçe yaşama vurgu yapıp bunların özlemini çektiğini dile getirmiştir. Şiirde Nazım Hikmet’in özgürlüğe, eşitliğe, kardeşçe yaşamayı paylaşıma daveti vardır.

4. Şiirdeki sosyal, siyasi ve tarihî öğeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Ünlü tarihçi İlber Ortaylı katıldığı bir tv programında Nazım Hikmet’in Davet şiiriyle ilgili olarak “Bence milli bir marş olacak kadar güzel bir pasaj” demiş ve şiirin ilk bölümünü okumuştu. Bu anlamda hem vatan memleket sevgisini çok iyi anlatan hem de özgürlüğü bu kadar güzel ifade başka bir şiir bulmak çok zordur.

5. Şiirdeki imgelere örnekler vererek bunların şiirin diline katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirdeki imgeleri şöyle sırlayabiliriz:
Bir kısrak başı gibi uzanan memleket: Teşbih (benzetme)
İpek halıya benzeyen toprak: Teşbih (benzetme)
Bu cennet, bu cehennem: İstiare
Bir ağaç gibi tek ve hür: Teşbih (benzetme)
Bir orman gibi kardeşçe: Teşbih (Benzetme)

6. “yok edin insanın insana kulluğunu,” ve “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür / ve bir orman gibi kardeşçesine” dizelerini yaşadığınız hayatın gerçekliğiyle ilişkilendirerek yorumlayınız.

  • Cevap: Günümüz yaşamında insanlar prangalara yani zincirlere vurulmuş gibi yaşamaktadır. Çünkü insanlar ne yazık ki yoksulluk, adaletsizlik altında yaşam mücadelesi vermekte ancak zar zor yaşayabilmektedir. Nazım Usta bu şiirinde insanların hem özgürce hem de dostça beraber yaşamalarının savaşların son bulmasının değerinin altını çizer.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 49 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!