Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 (MESEM)

“Tasa Kuşu” adlı masalda Sülün kızın, kaygı ve kuruntulardan dolayı yaşadığı sıkıntı ve dertler halk diliyle anlatılmıştır. Atasözü, deyim ve kalıplaşmış halk söyleyişlerinin sıkça kullanıldığı masal; tekerlemeyle başlamıştır.

Masal

Genellikle halkın yarattığı, hayale dayanan, sözlü gelenekte yaşayan, çoğunlukla insanlar, hayvanlar ile cadı, cin, dev, peri vb. varlıkların başından geçen olağanüstü olayları anlatan edebî türe masal denir. Merak duygusunu en fazla uyandıran yazı türlerinden biridir. Hayal ürünü olan masallar, nazım nesir karışık olabilir. Olaylar, öğrenilen geçmiş zaman ya da geniş zaman kipiyle anlatılır. Zaman ve mekân, çoğunlukla günümüz dünyasından farklıdır. Zaman, genellikle “Evvel zaman içinde…” ifade edilir. Masallar genellikle çocuklara yönelik eğitsel içerikli yazılar olduğu için masalların açık, anlaşılır bir dili ve sürükleyici anlatımı vardır. Halk kültürüyle birlikte adalet, dürüstlük, sabır, saygı, yardımseverlik gibi evrensel değerlere de yer verilir.

Masallarda bazı kahramanların özel adları yoktur. İnsanlar (padişah, tüccar, oduncu, Keloğlan vb.), hayvanlar (aslan, tilki, at vb.), bitkiler (ağaç, çiçek vb.) ve hayali yaratıklardır (dev, cin, peri vb.). Masallarda genellikle iyilik ile kötülüğün mücadelesi yer alır. İyiler her zaman ödüllendirilirken kötüler cezalandırılır.

Söyleyeni belli olmayan masallar derlemelerle bir araya getirilmiştir. Eflatun Cem Güney Masallar, Naki Tezel Türk Masalları, Pertev Naili Boratav Az Gittik Uz Gittik, Umay Günay Elazığ Masalları, Bilge Seyidoğlu Erzurum Halk Masalları Üzerine Araştırmalar adlı eserleriyle Türk masallarını derlemiş ya da masal türü üzerine inceleme yapmışlardır.

Masallar beş bölümden oluşur. Bunlar:

1. Döşeme: Tekerlemelerin söylendiği bölümdür. Bu tekerlemeler birbirleriyle ilgisi olmayan cümlelerden oluşur. Amaç okuyucunun veya dinleyicinin dikkatini çekmektir.
2. Serim: Kişilerin tanıtıldığı bölümdür. Bu bölümde olaylara giriş yapılır.
3. Düğüm: Olayların gerçekleştiği ve çatışmaların görüldüğü, dinleyicilerin merak ve heyecanının artırıldığı ve olayların ayrıntılarıyla verildiği bölümdür.
4. Çözüm: Olayların mutlu bir sonla bitirildiği ve dinleyicilerin merak duygusunun giderildiği bölümdür. Bu bölümde iyiler kazanır, kötüler ise cezalandırılır.
5. Dilek: “Gökten üç elma düştü.”, “Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine.” gibi iyi dilek ve kalıplaşmış sözlerle masalın son bulduğu bölümdür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 65 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!