Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

bora: Genellikle arkasından yağmur getiren sert rüzgâr,
tipi: Kar fırtınası.

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Jean de La Fontaine (Jon dö La Fonten) “Meşe ile Kamış” adlı eserinde evrensel değerleri, insan dışı varlıklar üzerinden vermeye çalışmıştır. Orhan Veli, La Fontaine’in bu eserini Türkçe’ye çevirmiştir. Manzum olarak yazdığı bu fablında ahenkli bir anlatım vardır. Ses tekrarları anlatıma şiir özelliği katmıştır.

FABL

Kahramanları genellikle hayvanlardan oluşan, ders verme amacı güden ve çoğunlukla manzum yazılan edebî türe fabl denir. İnsanlara ait özellikler ve insan ilişkileri, insan dışı varlıklar üzerinden anlatılır. Bitkiler veya hayvanlara yüklenen bu insani özellikler başka bir fablda karşıt özellik göstermez. Örneğin tilki hep kurnaz, karınca ise çalışkandır.

Toplumda yolunda gitmeyen veya yanlış görülen olaylar fabl türünde karşıt ilişkiler içerisinde verilir. Türün en önemli özelliği, olayların iyilik, adalet, dostluk, yardımseverlik, iyi insan olma, başkalarına saygı duyma ve sevgi besleme gibi evrensel değerler etrafında anlatılmasıdır.
Fabllarda mekân ve zaman genellikle belirsizdir. Açık ve anlaşılır bir dil kullanılır. Fablların akıcı bir anlatımı vardır. Olaylar anlatılırken teşhis (kişileştirme) ve intak (konuşturma) sanatından yararlanılır. Okuyucu ya da dinleyiciden anlatılanları algılamasının yanında olaylar üzerinde düşünmesi ve fabldan bir ders çıkartması istenir. Farklı yüzyıllarda farklı kültürlerin eserleri olan fablların ortak yönü ise iyi ve güzel olanın yüceltilmesi, kötü olan duyguların yerilmesidir. Fablların çocuklara yönelik eğitici yönü de bulunmaktadır. Evrensel değerler etrafında anlatılan fabl türü ile çocukları eğitmek amaçlanmıştır. Bir öğüt etrafında, neden sonuç ilişkisiyle anlatılan fabl türünün bir diğer amacı da çocukların yorum gücünün gelişmesini sağlamaktır.

Fabl türünün dünya edebiyatındaki ilk temsilcileri Doğu’da Kelile Dimne adlı eseriyle Hintli Bey- daba’dır. Batı’da ise ilk örneklerini Yunan Aisopos (Esopos) ve Fransız sanatçı Jean de La Fontaine vermiştir. George Orwell’ın (Corc Orvıl) Hayvan Çiftliği adlı eseri de fabl özelliği taşımaktadır.

Türk edebiyatında XIV. yüzyıl divan edebiyatı sanatçısı Şeyhî, Harnâme adlı eseriyle bir fabl örneği vermiştir. Mevlana’nın Mesnevi’sinde fabl türüne örnek olabilecek hikâyeler bulunmaktadır. Dönemi’nde Şinasi ve Recaîzade Mahmut Ekrem, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında ise Orhan Veli Kanık, Nazım Hikmet Ran ve Sabahattin Eyüboğlu La Fontaine’den çeviriler yapmışlardır. Tevfik Fikret’in Şermin adlı eserlerinde de fabl örnekleri bulunmaktadır.

Fabllar dört bölümden oluşur. Bunlar:

1. Serim: Kahramanlar tanıtılır. Bu kahramanlar değişmeyen sabit karakterlere sahiptir. Olayların geçtiği mekân kısaca verilir. Olay anlatılmaya başlanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 68 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!