Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 (MESEM)

Alıştırma

1. Aşağıda verilen cümlelerdeki anlatım bozukluklarını bulup cümleleri düzeltiniz.

  • Cevap:

• Seminerdeki dinleyiciler kulak kabartmış, konuşmacıyı dinliyordu. / Seminerdeki seyirciler kulak kesilmiş, konuşmacıyı dinliyordu.
• Bu yazıyı değil okumak, anlamak bile çok zor. / Bu yazıyı değil anlamak okumak bile çok zor.
• Sana alma garibin ahım çıkar aheste aheste, demiştim. / Sana alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste demiştim.
• Sen, onu benden çok aradın. / Sen onu beni aradığından daha çok aradın.

2. “Aydın-Antalya Arası” adlı metinden aşağıdaki yazım kurallarına uygun örnekler bularak boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

Büyük harflerin kullanımı: Toros Dağları’nı yukarıya tırmanmak, sonra da inmek gerekti
Ayrı yazılan yardımcı eylemler: Pazar olduğu günler Anadolu kasabalarının canlılığına doyum olmaz.
“ki” bağlacının yazımı: Ne yazık ki, yolda kırılır korkusuyla yalnız fotoğraflarını çekebildim
“-de” ekinin yazımı: Ne çok da kamyon vardı yolda.
“de” bağlacının yazımı: Biz de önümüzden kabara kabara geçen bir baba hindinin fotoğrafını çekmekle kalamazdık ya!

3. “Aydın’dan ertesi sabah 7.30’da çıktık. M. Fellot o gün iki harabe görebileceğine seviniyordu: Nysa (Sultanhisar) ve Aphrodisias (Geyre).” cümlelerindeki noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz.

  • Cevap: Nokta işareti belirli saat ve tarihler arasına konulmuştur. Fellot derken F harfi özel ad olduğu için büyük yazılmıştır. ( parantez işareti ise kelimenin diğer karşılığını belirtmek için kullanılmıştır.

İncelediğiniz “Aydın-Antalya Arası” adlı gezi yazısının özelliklerinden ve gezi yazısı ünitesindeki diğer bilgilerden yararlanarak daha önce gezdiğiniz bir yer ile ilgili bir gezi yazısı yazınız.

  • Cevap: Bu yazımızda gezip gördüğümüz bir yeri gezi yazısına uygun bir şekilde tanıtım yazısı yazacağım. Sizlere Bursa Narlıdere Köyünün gezilip yapılan incelemeleri sonucunda gezi yazısı şeklinde tanıtacağım. Ailece hafta sonu pikniği için Narlıdere Köyüne gittik. Köye ilk girişte dikkatimi çeken köyün girişindeki büyük dere ve çevresinde kurulu olan nar bahçeleri oldu. Herhalde bu güzel köyde adını bu nar bahçelerinde ve dereden almış olmalıydı. Köy kuytu bir yere dağların arasında boğaza kurulmuş olup her iki yakası dağlar ve ormanlarla kaplıyken bir yakasında devasa bir kaya bulunuyordu. Köyün bir yakası ise birçok şeftali bahçesinin bulunduğu ovaya bakıyordu. Köyün piknik alanı olan şelaleye gittik. Şelaleye giderken köy meydanından geçtik. Oldukça büyük ve gösterişli bir camisi olan köy aynı zamanda şirin bir yere benziyordu. Köy meydanında bulunan iki kahvehane yaşlı amcaları barındırıyordu. Herhalde gençler işlerine gitmiş yada bu köyden uzaklaşmışlardı. Şelale ise yerden 50 metre yükseklikten dökülen suyun döküldüğü yerde ise yüzme alanlarının bulunduğu hoş bir yerdi. Çınar ağaçlarının gölgesi altında pikniğimizi yaptık ve güzel bir gün geçirdim.

UYGULAMA

Yazdığınız gezi yazısını sınıfta okuyunuz.

  • Cevap: Yukarıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 84 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!