Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 (MESEM)

Aşağıdaki çalışmaları “Yaprak Dökümü” adlı metni esas alarak yapınız.

1. “Fakat bu gece kavga çıkarmak kati’yen işine gelmiyor olmalı idi ki yine kendini tuttu.” cümlesindeki altı çizili kelimenin anlamını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap: Kati’yen kelimesi tahminime gör kesinlikle, ne olursa olsun anlamına gelmektedir. Sözlük anlamına baktığımda ise hiçbir zaman, asla anlamına geldiğini görürüz.

2. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Konu: Batılılaşmayı yanlış anlayarak lüks bir yaşantı içine giren bir ailenin dağılışı anlatılmaktadır.
Tema: Yanlış Batılılaşma

3. Metindeki temel çatışmayı belirleyerek bu çatışmanın çözüm yollarının neler olabileceğini tartışınız.

  • Cevap: Ali Rıza Bey’in kızlarının yaşam istekleri ile geliri ne yazık ki örtüşmemektedir. Bu çatışma aile içinde diğer çatışmaları da beraberinde getirmektedir. Örneğin Şevket Ferhunde’nin isteklerini karşılayabilmek için çalıştığı işyerinde hırsızlık bile yapacaktır. Bu çatışmanın çözüm yolu ancak gelire göre yaşamak yani ayağını yorganına göre uzatmaktır.

4. Metinde, Ali Rıza Bey ve Hayriye Hanım’ın kişilik özelliklerini belirleyerek bu kişilik özelliklerinin olayların gelişimini nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap:

Ali Rıza Bey: Şair ruhlu, içine kapanık, kendi hâlinde dürüst bir insandır. Eski Türk terbiyesi ile yetişmiş, özellikle ahlaki konularda titiz, erdemli, çok bilgili ve çalışkan birisidir. Ailesine çok bağlıdır. Bütün ömrünü çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmeye adamış bir aile reisidir. Çok hassas bir kişiliğe sahip olması onu hasta yapmıştır.
Hayriye Hanım: Ali Rıza Bey’in karısıdır. İlk başta kocasına sadık fakat değişen hayat koşulları nedeniyle asileşen, saf ve cahil bir kadındır. Romanda aile yaşantısı ve gelenekler konusunda yer yer Ali Rıza Bey’le ters düştüğü görülür.

5. Hayriye Hanım’ın “Evi rehin ederiz Ali Rıza Bey.” şeklinde bir cümle kurmasından yola çıkarak mekânın olayların gelişimine etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Mekanların romanın kurgusunda önemli bir yeri vardır. Kendilerine ait olan tek şey evleri olan ailenin içinde bulunduğu çaresiz durumu en iyi şey evin ipotek altına alınması isteğidir. Yazar olaylar ile mekanlar arasında bağlantılar kurmaktadır.

6. Metinden alınan aşağıdaki parçadan hareketle metinde kullanılan bakış açısını belirleyiniz. Bu bakış açısının romanın anlatımına katkısı nedir? Açıklayınız.

Hayriye Hanım’ın yüzü bu gece melekler gibi tatlı idi. Kocasına eliyle taze kahve pişirmek, yatak çarşafının kirden muşambaya kesildiğini farketmek, sonra öksürdüğünü merak ederek sırtını tentürdiyotlamak, kışlık hırkayı yorgana ilâve etmek teklifi. Bunlar, ne fevkalâde lûtuflar ve iltifatlardı.

  • Cevap: Bu metinde kullanılan bakış açısı hakim yani Tanrısal bakış açısıdır. Çünkü bizler anlatıcının ağzından bütün ayrıntıları öğreniriz.

7. Yazarın metinde diyaloglar kullanması metnin anlatımını nasıl etkilemiştir? Siz de metinden yazara özgü dil ve anlatım özellikleri bulunuz.

  • Cevap: Diyaloglar metnin akıcılığını ve okurun sıkılmamasını sağlar. Bu da metnin sağlam bir yapısı sayesinde çok sevilen ve okunan bir eser olmasını sağlar.

8. Metinde yararlanılan edebî akımı belirleyiniz ve metinden bu akımın özelliklerini yansıtan örnekler bularak metni değerlendiriniz.

  • Cevap: Türk edebiyatında gerçekçi romana yönelimin ilk örneklerinden olan bu roman; dili, anlatımdaki rahatlığı, duygusal yanlarıyla uzun yıllar güncelliğini koruyan bir yapıt olmuştur.

9. Ali Rıza Bey’in “Peki, istediğinize razı oluyorum. Biliyorum ki bir şeyi pençenize taktınız mı bırakmayacaksınız.” açıklaması onun Hayriye Hanım’a ve evdekilere yönelik bakış açısı hakkında neler anlatmaktadır? Yorumlayınız.

  • Cevap: Onun aile içinde sözünün çok geçmediğini gösterir. Çünkü ailesinin her isteğine boyun eğerek aslında ailenin parçalanmasının da önünü kesememiş olmaktadır. Pasif kırılgan bir adamdır. Bunun da etkisi olduğu görülür.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 95 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!