Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tutku Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Tutku Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

“11. Sınıf Tutku Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tutku Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Etki ve tepki kuvvetleri aynı yönlü olabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayır olamaz, zıt yönlüdür.

Kuvvet iki cisim arasındaki etkileşimdir. Etki tepki yasası da bu durumun sonucudur. İki cisim etkileştiği için hep iki kuvvet uygulanır. Bu konuda dikkat etmemiz gereken, etki tepki kuvvet çiftlerinin hep farklı cisimler üzerinde uygulanmasıdır. Bir cisim ikinci cisme etki kuvveti uygularsa, ikinci cisim ilk cismin üzerine tepki kuvveti uygular.

Etki kuvveti tepki kuvvetinin sebebi değildir. Biri önce diğeri sonra oluşmaz, ikisi de aynı anda oluşur. Bu yüzden iki cisim birbirine kuvvet uyguladığında, hangisinin etki hangisinin tepki kuvveti olduğu aslında size kalmıştır. İlk cismin uyguladığı kuvvete etki derseniz, ikinci cismin uyguladığı kuvvet tepki olur. Ama ikinci cismin uyguladığı kuvvete etki diyebilirsiniz. Bu durumda ilk cismin uyguladığı kuvvet tepki olur. Yani, etkiye tepki, tepkiye etki derseniz, aynı şeyi söylemiş olursunuz.

2. Serbest cisim diyagramı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Serbest cisim diyagramı, kuvvet diyagramı olarak da geçmektedir, genellikle mühendis ve fizikçilerin bir cisim üzerindeki kuvvet ve momentleri analiz edebilmelerine olanak veren kaba çizimden meydana gelen görsel bir araçtır. Cisim birçok parçadan meydana gelebileceği gibi, örneğin bir otomobil; kısa bir ışın parçası gibi yalnızca tek bir bileşenden de oluşabilir. Kısacası her şey tek bir cisim gibi kabul edilebilir. Serbest cisim diyagramları karmaşık problemlerdeki kuvvetleri analiz edebilmek için oldukça önemli olabilir. Serbest cisim diyagramındaki ‘serbest cisim’ tam olarak serbest değildir, kuvvetler ve neden oldukları momentler oklarla gösterilmiştir.

3. Newton hareket kanunlarını kısaca açıklayınız.

  • Cevap:

4. Eylemsizlik nedir? Günlük hayatınızdan örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Bir cisme kuvvet uygulanmıyorsa veya cisme uygulanan kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise cisim başlangıçtaki hareketine devam eder.

➜ Cisim başlangıç olarak duruyorsa durmaya
➜ Başlangıçta hareket halinde ise, hareket halinde bulunma isteğine devam eder.
➜ Cismin hareketine devam etme isteğine eylemsizlik denir.
➜ Eylemsizlik Newton’un Hareket Yasalarının birincisidir.
➜ Eylemsizlik cisimlerin kütlesine göre değişir.
➜ Kütlesi büyük olan cisimlerin eylemsizlikleri, kütlesi küçük olan cisimlerin eylemsizlikleri göre daha fazladır.
➜ Günlük hayatımızdan eylemsizliğe örnekler şu şekildedir
➜ Duran bir araç aniden harekete geçince yolcuların geriye doğru yatmalarının sebebi eylemsizliktir. Hareketlerine devam etme isteği olarak adlandırılır.
➜ Hareket halindeki bir araçta aniden fren yapıldığında yolcuların öne doğru gitmelerinin sebebi eylemsizliktir. Bu olay yine hareketlerine devam etme isteği olarak adlandırılır.
➜ Araçlarda emniyet kemerinin kullanılmasının nedeni eylemsizliktir. Yolcuların hareketine devam etme isteğini önlemek içindir.

Ç. Aşağıdaki problemleri çözünüz.

(Bu bölümde g = 10 N/kg alınız.)
1. Yatay düzlem ile mK ve mL kütleli cisimler arasındaki sürtünme katsayısı 0,5’tir. Cisimler 60 N’lık kuvvetle çekilerek harekete başlatıldığında kütleleri bağlayan ipteki gerilme kuvveti kaç N olur?

  • Cevap: 12 N

2. Birbirlerine iple bağlanmış K ve L cisimlerinden oluşan sürtünmesiz sistem serbest bırakıldığında,
a) İpteki gerilme kuvveti kaç N olur?

  • Cevap: 12 N

b) Sistem harekete başladıktan bir süre sonra cisimlerin arasındaki ip koparsa cisimlerin hareketi nasıl olur? 

  • Cevap: mK, sabit hızla; mL, g ivmesiyle hızlanarak

3. Sürtünmesiz sistemde m1 ve m2 kütleli cisimler serbest bırakıldığında,
a) Sistemin ivmesi kaç m/s2 olur?

  • Cevap: 6 m/s2

b) İpteki gerilme kuvveti (t) kaç N olur?

  • Cevap: 16 N

4. Kütlesi 2 kg olan K cismine F kuvveti uygulandığında cisim şekildeki gibi dengede kalıyor. Cisimle duvar arasındaki sürtünme katsayısı 0,5 olduğuna göre F kuvvetinin alabileceği en küçük değer kaç N olmalıdır? (g = 10 N / kg alınız.)

  • Cevap40 N

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayıncılık Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!