Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 12. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz


12. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Aşağıdakilerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

A) Hint yazar Beydaba’nın “Kelile ve Dimne” adlı eseri iki çakalın konuşmaları üzerine kuruludur.

B) Orhan Veli Kanık ve Şinasi fabl çevirileri yapan sanatçılardır.

C) Tevfik Fikret çocuklar için yazdığı “Şermin” adlı yapıtta fabllara yer vermiştir.

D) George Orwell’ın “Hayvan Çiftliği” adlı romanı, hayvanlar arasındaki diyaloglarıyla bir “modern fabl” sayılabilir.

E) La Fontaine, antik Yunan edebiyatının önemli fabl yazarlarındandır.

 

2. Fabl türü ile ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi söylenemez?

A) Bitki ve hayvanların konuşturulduğu bir türdür.

B) Ders vermek amacıyla kaleme alınır.

C) İşlenen temalar millîdir, fablın yazıldığı topluma seslenilir.

D) Genelde manzum olarak kaleme alınır ama düzyazı şeklinde olanları da vardır.

E) Sonunda mutlaka ahlak dersi verilir.

 

Karga uçtu; etrafı yokladı. (I) Ceylan tuzağa düşmüştü. Karga hemen haber verdi arkadaşlarına. (II) Kaplumbağa ile karga, fareye ‘‘Haydi kardeşinin yardımına koş! (III) Bu, senden başkasının başaramayacağı bir iştir.’’ dediler. Fare, ceylanı buldu. “Nasıl oldu da bu belaya çattın?” (IV) diye sordu. (V)

3. Bu fabl metninde numaralanmış noktalama işaretlerinden hangisi yanlış kullanılmıştır?

A) IB) II. C) III.  D) IV.  E) V.

 

I. Olayın ve kahramanların tanıtıldığı giriş bölümü

II. Olayın entrikalarla düğümlendiği gelişme bölümü

III. Düğümün çözüldüğü sonuç bölümü

IV. Ders çıkarılan kıssadan hisse bölümü

V. Yazarın tanıtıldığı bitiş bölümü

4. Yukarıdakilerden hangisi fablın bölümlerinden biri

değildir?

A) I.  B) IV.  C) III.   D) II.   E) I.

 

 

 

Aslan ile Fare

Herkes herkese yardım etmeli,

Ben büyük, o küçük dememeli.

Bir masalım var bunun üstüne,

Başka da bulurum isteyene.

Aslan toprakla oynuyormuş bir gün;

Bir de bakmış pençesinde fare.

Aslan, aslan yürekliymiş o gün.

Kıymamış canına, bırakmış yere.

Boşuna gitmemiş bu iyiliği.

Kimin aklına gelir,

Farenin aslana iyilik edeceği?

Etmiş işte, hem de canını kurtarmış.

Günün birinde aslan,

Biraz çıkayım derken ormandan

Düşmüş bir tuzağa.

Ağın içinde kalmış;

Kükremiş durmuş boşuna;

Bereket fare usta yetişmiş imdada;

Bu iş kükremekle değil,

Kemirmekle olur demiş.

Başlamış incecik dişlerini işletmeye,

Gelmiş ipin hakkından kıtır kıtır.

Bir ilmik kopunca ağdan hayır mı kalır?

Sabır, biraz da zaman,

Güçten öfkeden daha yaman.

5. Bu fablda anlatılmak isteneni en iyi karşılayan atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ulu sözü dinlemeyen uluyakalır.

B) İyilik yapan iyilik bulur.

C) Hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

D) Rüzgâr eken fırtına biçer.

E) Akıl yaşta değil, baştadır.

 

Bir tür küçük öyküdür. Olaya dayalı bir anlatımı vardır. Hayattan alınan küçücük kesitler, hayvanlar ya da bitkiler arasında geçmiş gibi anlatılır. Bugün daha çok çocuk edebiyatında yer alan bu türün toplumu eğitici, kötü davranışlardan caydırıcı özelliği vardır. Bu türün eskiden büyükleri eğitmede de kullanıldığı sanılmaktadır.

6. Bu parçada sözü edilen tür aşağıdakilerden hangisidir?

A) Efsane   B) Masal    C) Fabl     D) Destan    E)Hikâye

 

Cırcır böceği (I) çaldı saz Bütün yaz Derken kış da (II) geldi çattı. Seninkinde şafak attı (III).Baktı ki yok hiç yiyecek Ne bir sinek ne bir böcek Kalktı (IV) karıncaya gitti. Yandı yakındı ahetti (V).

7. Bu fabl metninde numaralanmış sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) B) II.  C) III.   D) IV.   E) V.

 

8. Aşağıdakilerden hangisi fabl türünün özelliklerinden biri değildir?

A) Didaktik bir yapısı vardır.

B) Toplumsal sorunlar ele alınabilir.

C) Derinlemesine duygu çözümlemeleri yapılmaz.

D) Sonunda dua bölümü bulunur.

E) Evrensel temalar ele alınır.

 

Kendi hâlinden memnun olmayıp öküzlere özenen bir eşeğin başına gelenleri anlatan ‘‘Harname’’ adlı mesnevi bir fabl örneği sayılabilir.

9. Bu cümlede sözü edilen eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fuzuli   B) Ahmedî   C) Baki   D) Nergisî   E) Şeyhî

 

Bir adam ile bir aslan birlikte yolculuk ediyorlarmış. Hangisinin daha cesur ve güçlü olduğu konusunda tartışmaya başlamışlar. Yolda, bir aslanı boğan bir adam heykeline rastlamışlar. “Görüyor musun? Bu heykel, insanın daha üstün olduğunun en iyi kanıtı değil mi?” demiş adam, aslana. “O senin yorumun.” diye cevap vermiş aslan, “O heykeli bir aslan yapsaydı aslanın pençesinde en az yirmi insan olurdu.”

10. Bu fablda verilmek istenen ders aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnsan, tüm hayvanlardan üstündür.

B) Hayvan sevgisi, insanlık ölçüsüdür.

C) İnsanlar, hayvanları anlamaya çalışmalıdır.

D) Olayların yorumu, bakış açısına göre değişir.

E) Aslan, insandan daha güçlüdür.

 

11. Aşağıdakilerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

A) Masal ve fabllar gerçekleri olduğu gibi anlatır.

B) Masal ve fablda hayvanlar dünyası kullanılabilir.

C) Masallarda olaylar olağanüstüdür, fabllarda ise insana özgü durumlar sembolleştirilerek anlatılır.

D) Masal ve fabllarda olaylar yerleşim yerlerinin da kırsalda geçer.

E) Masallar tekerleme bölümü ile başlar.

Test 3   1. E    2. C    3. A    4. A    5. B    6. C    7. E    8. D    9. E    10. D    11.A




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir