Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 107

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 107

11. Dil bir anlaşma aracıdır. (…) Bir dilin kelimeleri birer işaret olarak gerçeği gözümüzün önüne getirmekle ödevlidir. Ama bizler konuşurken gerçeği kurcaladığımızı, gözden geçirdiğimizi pek anlamayız. Bir dili kullanmak, kelimelerin bizde uyandırdığı görüntülerin yardımıyla bir şey anlatmak demektir. (…) Kelimeleri kullanmak, göz önüne birtakım görüntüler getirmek, gerçekle oynamak, gerçeği kurcalamakla birdir.

Yukarıdaki ifadeler Oktay Rifat’ın “Perçemli Sokak” adlı şiir kitabının ön sözünden alınmıştır. Bu anlayışın “Eski Zaman Âşığı” adlı şiire nasıl yansıdığını açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde söyleyici aynı zamanda kahramanın da kendisidir. Bu da okur ile şiar arasında samimi bir havanın olmasını sağlamaktadır.

12. Aşağıdaki dizeleri şiirin bütününden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde söyleyici aynı zamanda kahramanın da kendisidir. Bu da okur ile şiar arasında samimi bir havanın olmasını sağlamaktadır. Şiirde söyleyici aynı zamanda kahramanın da kendisidir. Bu da okur ile şiar arasında samimi bir havanın olmasını sağlamaktadır.

1. ETKİNLİK

Oktay Rifat’ın “Eski Zaman Âşığı” şiiri ile “Fatih’in Resmi” şiirini dil ve anlatım bakımından karşılaştırınız. Sizce bir şair sanat anlayışını değiştirebilir mi? Tartışınız.

Fatih’in Resmi

Ayasofya kubbesinde ak bir bulut,
Baktım, gitti gider. Bal rengi tespihim
Kehribar günler, düştü yaprak ve umut,
Güz yağmuru indi camda düğüm düğüm.

Benimdi savrulan kaftanlar, benimdi
Atların boynu, yerinde yeller eser!
Surların taşlarına sürdüm elimi,
Benimdi İstanbul, burçlar bana benzer.

Altın sahanlarda aş yedim, su içtim
Altın kupadan, zorlu Tuna’dan geçtim,
Ben Sultan Mehmet, Avni, tuğlarla yüce.

Bir resimde kaldım cüce, ben değilim,
Sarığım, soğuk kürküm, kokusuz gülüm,
Ararım, aranırım yerde delice.

Oktay Rifat Horozcu, Bütün Şiirleri

  • Cevap: İki şiirde de sade ve günlük dil kullanılmıştır. Bu dil halkın kolayca şiiri anlamlandırabilmesi, şairin de daha geniş kitlelere şiirini ulaştırabilmesi imkanını doğurur. Ayrıca bir şair zaman geçtikçe elbette ki fikirleri değişebileceği için içinde bulunduğu şiirsel duruş veya grubu da değiştirebilir.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
2
angry
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!