Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 124

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 124

9. Aşağıdaki sözcük gruplarından hareketle şairin şehir yaşamına bakış açısını değerlendiriniz.

Melal denizi parkların ıssız yerleri
Apartman odalarında büyüyen çocukların bilmediği bilemeyeceği
Titreyen kenar mahalle çocukları

  • Cevap: Çocukların ne yazık ki doğadan toprakta uzaklaştırılması betona hapsedilmesi vurgusu üzerinden durulmaktadır. Çocuklar böyle bir zaman ve dünyada oyun parkı olarak ancak acının üzüntünün parkında vakit geçirebilmektedirler.

10. Şiirde “cesur otobüs penceresi, bilinçsiz bir baş kayması” gibi anlam ilişkisi olmayan kelimelerle imgeler kurmuştur. Siz de okuduğunuz şiirdeki bu tarz kullanımları bulunuz. Çağrışımlarını yorumlayınız.

  • Cevap: “Müslüman yürekler bilirim daha / Kızdı mı cehennem kesilir sevdi mi cennet” – “Kelimeler ki tank gibi geçer adamın yüreğinden” – “Yüreği susuzluktan bunalan içinden mahpushane çeşmeleri akan”

11. Şairin dünya görüşü ile şiiri arasında nasıl bir ilişki söz konusudur? Şiirden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Modern kente ve kentleşmeye tepkiyi şiirlerinde kalıcı ve ısrarlı bir tema olarak işleyen şairlerden birisi de Erdem Bayazıt’tır. Onun şiirlerinde modern hayatı sorgulama şehir üzerinden yapılır. Okuduğumuz şiirde de dönemin kent hayatından kesitlere yer verilmiştir. Modern yaşam tarzına karşı isyanını şiirleri dile getirilmiştir. Onun şiir sanatının şekillenmesinde “Mavera” dergisi etkili olmuştur.

12. Dinlediğiniz “Telgrafın Tellerine” adlı türküyle okuduğunuz şiir arasında nasıl bir anlamsal ilişki vardır? Yorumlayınız.

  • Cevap: İki metinde de Anadolu ve yollar, uzaklıklar, hasretlikler ağır basmaktadır. İki metinde insanın yaşamını sorgulamasını konu edinir.

13. “Yedi Güzel Adam” arasında yer alan şairlerin şiirleri ile okuduğunuz şiiri anlayışları bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay’ın şiirleri bu şiirler örtüşmektedir. Çünkü bu şairlerde yer alan insanın evrendeki yalnızlığı teması bu şiirde de işlenmektedir.

1. ETKİNLİK 

Aşağıdaki şiirleri tabloya göre değerlendiriniz.

  • Cevap:
SöyleyiciHedef KitleTema
Sürgün Ülkeden Başkentler BaşkentineŞairTüm şiir okurlarıŞehirler ve aşklar
Sana, Bana, Vatanıma, Ülkemin İnsanlarına DairŞairTüm şiir  okurlarıYollar Anadolu ve sevgiliye özlem

2. ETKİNLİK

Erdem Bayazıt, ikinci Yeni ile 80 kuşağı arasında kalan bir ara dönem şairidir. Mehmet Âkif, Necip Fazıl, Sezai Karakoç şiir ekolünden gelir. Erdem Bayazıt şiiri, millî-manevi hassasiyetleri olan, sosyal cephesi geniş bir misyon şiirinin halkalarındandır. Bu şiirin beslendiği kaynaklar başta vahiy, hadis, İslam tarihi, İslamî düsturlar gibi dinî esaslı kaynaklar olmakla birlikte divan ve halk şiiri, folklor ve çağdaş şiirimizin seçkin numuneleridir. En başta ailesinin, tahsil hayatında karşılaştığı ve sonradan sanat hayatımızda da yer alan sanatkâr arkadaşlarının tesis ettiği ruhî atmosferde sanatının hamuru şekillenmiş olan Bayazıt, dinî duyarlılığı yüksek, vicdanî mesuliyet fikri içeren şiirler kaleme almıştır.

Murat Turna, Erdem Bayazıt’ın

Şiir Dünyası Bu açıklamadan hareketle Erdem Bayazıt’ın okuduğunuz şiirini şair-şiir ilişkisi bağlamında değerlendiriniz.

  • Cevap: Erdem Bayazıt’ın şiiri; kentle yüzleşen, kentten bunalan ve kaçmak isteyen, kentin şart ve görünümlerine isyan eden bir şiirdir. O, modern kenti; kalabalıklaşma, karmaşıklık, yabancılaşma, yalnızlaşma, teknolojik esaret, tüketim,  parçalanma, bunalım ve bunaltı gibi durum ve olguların çerçevesinde algılar. Onun şiirlerinde “duvar” şehirde bireyin karşısına çıkan engelleri sembolize eder.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
love
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!