Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 126

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 126

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

1960 sonrası toplumcu eğilimleri yansıtan şiir Nazım Hikmet’in etkisiyle gelişmiştir. “Yeni Gerçek”, “Anda” ve “Halkın Dostları” gibi dergiler etrafında toplanan şairler şiiri ideolojik bir temele oturtmuştur. Bu dönemin önemli şairleri arasında ismet Özel, Süreyya Berfe, Kemal Özer, Refik Durbaş ve Ataol Behramoğlu sayılabilir.

Toplumcu gerçekçilik; Rus şair Mayakovski’nin etkisiyle ortaya çıkan sanat akımıdır. Toplumcu gerçekçi edebiyat, programa dayalı ve tezli bir edebiyattır. Halkçılık, köycülük kavramları ile hümanist düşünce etrafında şekillenmiştir, “insan, toplum ve üretim ilişkileri” sık görülen temalardır. “Toplum için sanat” anlayışı savunulmuştur. Sanatçı, toplumun ruh mühendisi olarak görülmüştür. Toplumu eğiterek dönüştürme misyonu üstlenilmiştir.

İsmet Özel, Türk şiirinde 1960’lı yılların başlarında, ikinci Yeni olarak adlandırılan nesilden hemen sonra şiir yayımlamaya başlayarak çok kısa sürede dikkatleri üzerine çekmiştir. ikinci Yeni’nin Türk şiirine getirdiği yeniliklerden özellikle mısra yapısı ve imge tekniğinden yararlanmış fakat kendi özgün tarzını oluşturmayı başarmıştır.

İsmet Özel, ilk kitabı “Geceleyin Bir Koşu”yu 1966 yılında, büyük yankılar uyandıran ikinci kitabı “Evet, isyan”ı ise 1969 yılında yayımlamıştır. 1970’te Ataol Behramoğlu ile birlikte “Halkın Dostları” dergisini çıkarmıştır.

İsmet Özel şiirinin en önemli özelliği, sorumluluk duygusu yüklü bir şiir oluşudur. O, şairlerin halka karşı sorumlu olduğu ve halkın sorumluluğunu üstlenebilecek bir yetkinliğe ulaşmaları gerektiği kanaatindedir.

“Mataramda Tuzlu Su” şiirinde şairin çıkmaya “hüküm giydiği” “uzun yol”, yaşanmışlıklardan dolayı aslında mecbur olunan bir “yolculuktur.” Şair kendince aydınlanma yolunda önemli kazanımlar elde ederek hayatında köklü değişikliklerin başlangıcındadır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Şiirin teması nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: “Mataramda Tuzlu Su” şiirinde şairin çıkmaya “hüküm giydiği” “uzun yol”, yaşanmışlıklardan dolayı aslında mecbur olunan bir “yolculuktur.” Şair kendince aydınlanma yolunda önemli kazanımlar elde ederek hayatında köklü değişikliklerin başlangıcındadır

2. Şiirdeki “West Indies, Kızıl Elma, İtaki, Maçin” gerçek bir coğrafya mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayır değildir. Hayali mitolojik efsanevi yerleri temsil ederler. Her toplumun benzer hayali simgesel mekanları vardır

3. Şiirdeki uzak ülke nasıl bir yerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayali bir ülkenin insanın umudunda yeşerttiği güzellikleri ile dolu bir ülkedir. O ülke uzak da olsa yolları zorlu da olsa varıldığında insan yaşam enerjisi ve amacı katacak bir ülkedir.

4. Şiirde kullanılan noktalama işaretleri ve bölümlerin oluşması arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde en çok soru işareti kullanılmıştır. Çünkü şair okurun pasif değil aktif bir okuma yapmasını dilemektedir.

5. Aşağıdaki sözcük gruplarını açıklayınız.

  • Cevap:

beyazların yöresi: Avrupa olabilir. Ya da kendini çok medeni gören toplumlara bir eleştiri amacıyla bu kullanım tercih edilmektedir.
suya tuz eklemek: Tuz, yaşamın denge unsurudur. Su da aynı şekilde hayati önem taşır. Yaşama yaşam katma anlamı çıkarılabilir.
utançtan yapılma mücevher: İnsanın vicdanından sızan utanma duygusu tıpkı bir kolye gibi boynunda taşıdığı bir şey gibi okura sunulmaktadır

6. Şiirde ahenk nasıl sağlanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde ahenk şiir içi ses tekrarları ile dize tekrarları ile sağlanmıştır. Örneğin “gibi, bir ve biriyim” kelimelerinin şiir içinde tekrar edilerek kullanıldığını görürüz.

7. Şiirdeki “Uzun yola çıkmaya hüküm giydim.” dizesini açıklayınız. Bu dizenin şiirdeki işlevini tartışınız.

  • Cevap: İnsan yolculukların toplamıdır. İnsan evden çıkar gelişir büyür ve sonunda yeniden eve döner. Kimisi için bu yolculuk kısadır kimisi içinse uzun sürer. Şair kendi yolculuğunu uzun bir mahkumluğa benzetmektedir. Bu dize aslında şiirin ne üstüne yazıldığını özetler bize.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!