Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 129

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 129

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

1980 Sonrası Türk Şiiri

1980 sonrası Türk şiiri tek tip şiir değildir. Farklı anlayışlara mensup şairlerin şiirleri aynı dergilerde yayımlanabilmiştir. 1980 sonrasında eser veren şairlerin en büyük özelliklerinden biri de geleneksel şiirden yararlanabilmeleridir. Bu dönemde Haydar Ergülen, Hüseyin Atlansoy, Lale Müldür, Ahmet Erhan gibi şairler şiirin hareketliliğini sağlamışlardır.

Haydar Ergülen, 1980 sonrası Türk şiirinde önemli bir yere sahiptir. O, şiir ve felsefeyi bir araya getirmiştir. Günlük hayatta pek fark edilmeyen bir konunun felsefi arka planını ele almıştır. Haydar Ergülen gerçeklikle ironi arasında gidip gelen duygu yoğunluğu yüksek şiirler yazmıştır. Sade, lirik ve ince bir üslupla insan-dünya ilişkisini, ölüm-yaşam çatışmasını sorgulamıştır. Aylar, mevsimler ve uzak kentler üzerine şiirler yazmış; ölüm, yalnızlık, yabancılaşma gibi temaları işlemiştir. Sıradan insanın günlük yaşantısının arka planını bir şair duyarlılığıyla dile getirmiştir. Hayatın güzelliklerini derin bir anlatımla şiire yansıtmıştır. “Mavi” ve “nar” sözcüklerini imgeleştirmiştir. Şair, şiirlerinde parkların, aşkların, yalnızlığın hüzünlü hikâyelerini anlatmıştır. Şiirlerinde nostaljik sahnelere yer vermiştir.
Okuduğunuz “insan Kısadır” adlı şiirde şair hayatı sorgulamış ve ölüm karşısında insanın çaresizliğini belirtmiştir. Haydar Ergülen bu şiirde olduğu gibi kolay ve anlaşılır bir dil kullanmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Şiirin teması nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şairin babaannesi için yazdığı insan yaşamını konu alan bir şiirdir.

2. Şiirde zamanın geçiciliği nasıl ifade edilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: anladım kısacıkmış her şey, insan kısaymış ağaçtan, ikindiden, elmadan, güneşten, kardan, yağmurdan, gölgemiz bile bizden uzunmuş” dizeleriyle anlatmıştır şair.

3. Şiirde insan ömrü nasıl yorumlanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsan ömrü kısacıktır. Şair bu kısalığı bazen görmezden gelmekte ve sanki hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamayı seçmektedir. Şair de bu şekilde bir yoruma gitmiştir.

4. Şiirde babaanne ve torun ilişkisi nasıl ele alınmıştır? Belirtiniz.

  • Cevap: Okuduğunuz “insan Kısadır” adlı şiirde şair hayatı sorgulamış ve ölüm karşısında insanın çaresizliğini belirtmiştir.

5. Şiirde geçen “kısa” sözcüklerini bularak kaç farklı bağlamda kullanıldığını belirtiniz.

  • Cevap: Kısa: Boy olarak azlığı ifade eder. Kısa: Az bir vakti anlatmak için kullanılmıştır. Kısa: Anlık geçişleri ve durumları anlatmak için kullanılmıştır.

6. Şiirdeki ahenk unsurlarını belirtiniz.

  • Cevap: Şiirde dize içi ses tekrarları ve dize tekrarları ile ahenk sağlanmaya çalışılmıştır. Örneğin “insan” sözcüğü birden çok kez tekrarlanmıştır.

7. Şiirde ağaç-orman ve aşk-şiir arasında nasıl bir mantık ilişkisi kurulmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsan tıpkı bir ağaç gibidir. Nasıl ki bir ağaç ancak ormanda kendini tamamlarsa insan da toplumda kendini tamamlar. Böylece yalnız değil paylaşarak bölüşerek yaşamış olur.

8. Şiirdeki söyleyicinin psikolojik durumu nasıldır? Açıklayınız.

  • Cevap: Bence psikolojik olarak biraz üzüntü ile karışık özlem duygusu içindedir. Çok sevdiği babaannesini kaybetmek ona geçmişini çocukluğunun güzel yıllarını özlemle anma durumu doğurmuştur.

9. “İnsan Kısadır” adlı şiirde birinci ve ikinci bölümün ilk dizesi büyük harfle başlarken diğer dizeler küçük harfle başlamıştır. Şiirin bölümlere ayrılma sebebini ve şairin bu tercihi niçin yaptığını tartışınız.

  • Cevap: Çünkü şair bence anlatmak istediklerini iki farklı bölümde okurla buluşturmuş. Bunu da iki bölümün ilk dizesine büyük harfle başlayarak okuru yönlendirmiş.

10. Aşağıdaki sözcük gruplarını açıklayınız.

  • Cevap:

aşkı uzun boylu sanmak: Aşkın uzun süreceğini sanmak
insan yanlışlarıyla büyür: İnsanın yaşamda hatalarıyla olgunlaştığını anlatır
aşkı içimizdeki ormandan kurtarmak: Aşkın saf temiz olması, İnsanın kalabalığından uzak durması

11. Dinlediğiniz “Bu Dünya Bir Pencere” adlı türküyle şiir arasında nasıl bir anlamsal ilişki vardır? Yorumlayınız.

  • Cevap: İki metinde de Dünyanın gelip geçiciliği ve insanın bu dünyada yaşamının kısalığı vurgulanmaktadır.

12. 1980 sonrası Türk şiiriyle ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle okuduğunuz şiiri değerlendiriniz.

  • Cevap: 1980 sonrası şiiri daha çok bireysel anlatıların hakim olduğu bir dönemdir. Bu şiirde de Haydar Ergülen kendi bireysel şiir dünyasını yalnızlık teması üzerinden okura sunmuştur.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 129 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
love
1
confused
0
happy
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!