Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 154

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 154

1. ETKİNLİK

“Küçük bir mektebim olacak. Baştanbaşa çiçeklerle donatacağım. Çocuklarım, bir alay çocuğum olacak. Kendime ‘abla’ dedirteceğim. Fakir olanlara elimle siyah önlükler dikeceğim.” (Çalıkuşu) Şahin Efendi, eski hâliyle şimdiki hâli arasındaki farkı hiçbir zaman bu kadar keyif ve iftihar ile görememişti. Evet, aradaki fark sadece o zamanki aç, sefil çömeze mukabil şimdi, eli ekmek tutmuş bir mektep mezunu, devletin aylıklı ve itibarlı bir muallim efendisi olmasından ibaret değildi. Artık boş vehimler ve hurafelerden de kurtulmuştu. Başının içinde bu açık eylül sabahının manzaraları gibi aydınlık; hududu, hendesesi belli ve nizamlı şeyler vardı. Artık, ne düşündüğünü, ne istediğini, bu dünyada vazifesinin ne olduğunu biliyordu (Yeşil Gece).
Çocuklarımıza verdiği terbiye de aynı derecede temiz ve mükemmeldir. Bir kere çok müspet kafalı bir kadın… Hurafe ile hayal ile mütemadiyen mücadele eder, talebesine ancak ilmin en müspet hakikatlerini öğretir. Sonra onda bir nevi hastalık, hiç durmayan, onu daima için için yakan bir humma var: Doğruluk, fedakârlık, manevi temizlik hastalığı. Haksızlığın, yalanın, riyanın hâsılı bütün ahlaksızlıkların ve zaafların müthiş düşmanıdır (Acımak).

Yukarıdaki metinler Reşat Nuri Güntekin’in romanlarından alınmıştır. Bu metinlerden hareketle yazarın eğitime bakışını değerlendiriniz.

  • Cevap: Üç farklı romanından alınan kahramanların düşüncelerinden hareketle aslında Reşat Nuri’nin eğitime ve gençlere verdiği önem görülür. Reşat Nuri yeni bir nesli eğitim yoluyla aydınlatmayı cehalete karanlığa savaş açmayı kendine amaç edinmiştir.

2. ETKİNLİK

“Yaprak Dökümü” adlı metinde aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangileri kullanılmıştır? Kullanıldığı yerleri tabloya belirtiniz.

Gösterme

  • Cevap: “Kısa bir muhabbetten sonra, Şevket’i bir buçuk sene hapse mahkûm ettiler.”

Özetleme

  • Cevap: “Ali Rıza Bey, yaşanılanları artık çekemez olur ve evi terk eder. Adapazarı’nda olan kızı Fikret’in yanına gider ve Fikret’in orada mutsuz olduğunu görür. Kocası ve üvey çocuklarıyla arası iyi değildir. Bunu gören Ali Rıza Bey İstanbul’a geri döner ama birkaç gün eve gitmez. Daha sonra hasta olur ve eski bir arkadaşı sayesinde hastaneye kaldırılır. Bir gün Hayriye Hanım ve kızı Leyla hastaneye gidip onu alırlar ve Taksimdeki eve giderek yaşamlarına orada devam ederler.”

Diyalog

  • Cevap: “Civarda oturan bir tekaüt doktor:

“Sinir… iyi yedirip içirin. Sıkmayın; bir şey kalmaz…” diyordu”

İç konuşma

  • Cevap: “Oğlunun hapisten çıktıktan sonra pek kolay belini doğrultamayacağı muhakkaktı. Bu yüz karasıyla nereye başvurur, kimden ne isteyebilirdi? Hâsılı Şevket, bundan sonra kolu yahut bacağı kopmuş bir insan gibi ömrü oldukça sürünecek bir alildi.”

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
love
1
unlike
0
happy
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!