Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 171

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 171

HAZIRLIK

1. Modern hayatın size getirdiği zorunlulukları eleştirip sorgular mısınız? Kurallar karşısındaki tavrınız ne olur? Görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Modern hayat, insanların günümüzde yaşadığı yaşam biçimini ve koşullarını ifade eder. Modern hayatın bize getirdiği zorunlulukları eleştirip sorgularım. Kurallara hayata bakış açım ve değerlerime ters düşmediği sürece uyarım.

2. Roman yazarı, eserini oluştururken neden farklı türlerden (anı, günlük, deneme vb.) yararlanır? Tartışınız.

  • Cevap: Roman yazarı, eserini oluştururken farklı türlerden yararlanır, çünkü bu sayede eserini zenginleştirir ve okuyucunun dikkatini çekebilir. Ayrıca, farklı türlerin kullanılması, yazarın anlatımını çeşitlendirir ve eserin daha ilginç hale gelmesini sağlar.

3. Modernizm ve postmodernizm kavramlarını araştırınız. Bu akımların Türk edebiyatındaki temsilcilerini bulunuz. Tespitlerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Modernizm; “bilimsel, siyasal, kültürel gelişmelerle ve sanayi devrimiyle birlikte hareketlenen büyük toplumsal değişime eşlik eden zihniyet” için kullanılan terimdir. Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.

Modern romancılarımız:

Sait Faik Abasıyanık,
Haldun Taner,
Yusuf Atılgan,
Vüsat O. Bener,
Bilge Karasu,
Nezihe Meriç,
Attila İlhan,
Adalet Ağaoğlu,
Ferit Edgü,
Rasim Özdenören,

Postmodern romancılarımız:

Oğuz Atay
Orhan Pamuk
Hasan Ali Toptaş
Metin Kaça
Latife Tekin
Murat Gülsoy
Elif Şafak
Sema Kaygusuz
İhsan Oktay Anar
Süreyya Evren

4. “Üstkurmaca, metinler arasılık ve pastiş” anlatım tekniklerini araştırınız (1 ve 3. etkinliğe yöneliktir.).

  • Cevap:

“Üstkurmaca” (intertextuality), bir metin veya çalışmanın, başka bir metin veya çalışmadan yararlanarak oluşturulduğu veya bu metinler arasında bağlantılar kurduğu bir anlatım tekniğidir. Bu teknik, yazarın kendi metnini, başka metinlerle ilişkilendirerek zenginleştirmeye çalıştığı bir yöntemdir.

“Metinler arasılık” (intertextual relations), iki veya daha fazla metnin birbirlerine göre nasıl ilişkilendirildiğini inceleyen bir kavramdır. Bu ilişkilendirme, metinler arasında atıflar veya başvurular yoluyla gerçekleşebilir.

“Pastiş” (pastiche), bir metnin, çeşitli kaynaklardan parçalarını bir araya getirilerek oluşturulduğu veya bir başka metnin tarzını taklit ettiği bir anlatım tekniğidir. Pastiş, yazarın kendi tarzını oluşturmak yerine, başka metinlerden esinlenerek yazdığı bir yöntemdir.

Bu anlatım teknikleri, edebiyat, sinema ve diğer sanatsal çalışmaların oluşumunda sıklıkla kullanılır ve yazarın kendi metnini zenginleştirmeyi veya bir başka metnin tarzını taklit etmeyi hedefler.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 171 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!