Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 19

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 19

Edebiyat Biliminin Psikoloji Kaynakları

Edebiyatın bilimleşmesi de psikolojinin bilimleşmesi gibi oldukça geç bir dönemde gerçekleşmiştir. Bizde, edebî metne yaklaşım biçimleriyle onu yaratan yazara dönük yaklaşımlardaki çeşitlilik ancak 20. yüzyılın ortasında sağlanabilmiştir. Klasik döneme özgü biyografik yaklaşımlar bir tarafa bırakılırsa 1950’lere kadar Hypolyte Taine’in (Hipolit Teyn) bir edebî metnin oluşumuna doğrudan yahut dolaylı katkıda bulunan ırk, zaman ve mekân üçlüsü dışında hemen hiçbir çözümlemeden bahsedilmiyordu.

Bilim olarak edebiyat psikolojisi, edebiyat bilimi ile psikolojinin yöntemlerinden yararlanır. Edebiyat psikologları, edebiyat dünyasını kapsayan alanların hepsindeki sözlü ve yazılı malzeme ve verilerden yararlanırlar. Bunun içine, edebiyat dünyasını oluşturan yazarlar, okuyucular, yayıncılar, eserin dağıtım ve satışında yer almış kişilerin psikolojisi de girer. Ayrıca, edebî eserler dünyasıyla edebî eserlerde söz konusu edilen insanlar da edebiyat psikolojisinin yönteminde önemli bir rol üstlenirler. Yazarların otobiyografileri, biyografileri, günlükleri, mektupları, seyahat yazıları, yarım kalmış metinleri vs. hepsiyle ilgili malzemelerin toplanarak sistemleştirilmesi gerekir. Yazara dönük olarak ulaşılabilecek bütün kaynakların elde edilmesi yazarın psikolojisinin açıklanma ve yorumlanmasında önemli bir araç olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, anlatmaya dayalı edebî eserlerde, özellikle roman ve hikâyede yer alan kişilerin birbirlerine karşı davranışları, sarf ettikleri sözler, dil ve kalem sürçmeleri, yaşam tarzları, yaşama bakışları, içinde bulundukları ruh hâlleri… bütün bunlar tasnif ve tahlil edilerek edebî eserin psikanalitik incelemesi yapılabilir.
(…)

Buradan hareketle, yazar-öznenin edebî eseri yaratma süreçleri içeriğine girilebilir. Böylece, yaratma süreçleri ile edebî eser arasındaki sıkı bağ göz önünde bulundurularak edebî esere dönük yaklaşımlarda kullanılmak üzere elde edilmiş bulunan edebî eseri yaratma süreçlerine ait bilgiler kullanılabilir.

İsmet Emre, Yeni Türk Edebiyatının Psikoloji Kaynakları, Turkish Studies

(Kısaltılmıştır.)

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

(Metnin orijinaline uyulmuştur.)

bilinçaltı: Bilinç dışı olmakla birlikte, dilendiğinde kapsamındakilerin bilince çağrılabildiği zihin bölgesi, şuuraltı.
bilinç dışı: Bilinçsizce yapılan iş ve etkinliklerin bütünü.
tahlil: Çözümleme.
tasnif: Bölümleme.

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Edebiyat ve psikoloji arasındaki ilişki edebî eserin incelenmesi sırasında kullanılan yöntemle ortaya çıkmıştır. Psikolojinin bir yöntemi olan psikanalizin esere uygulanması sonucunda elde edilen sonuçlar yazarın anlaşılması açısından önemlidir. Sanatçı farklı edebî türlerde yazdığı eserini estetik kaygıyla yazar fakat bu kaygı anlama ve anlatma çabasından başka bir şey değildir. Edebî eserin psikoloji biliminden yararlanılarak incelenmesine edebiyat psikolojisi denir. Edebiyat psikolojisi edebiyatın bir alt bilim dalıdır. Edebiyat psikolojisinin amacı, yazarı anlamak için eseri çözümlemektir.

Edebî metinler, yazarlar tarafından oluşturulur. Bu eserler; birebir yazarların yaşantılarını, duygularını yansıtmasalar da onlardan izler taşır. Yani edebî metinlerde yazarın psikolojisinden izler vardır. Derinlemesine ve bilimsel şekilde yapılan bir incelemeyle eserler bizi yazarların ruh dünyasına götürebilir. Bu tür eserler psikoloji bilimi için de önemli malzemelerdir. Ancak edebî eserlerin gerçeğin değiştirilip dönüştürülmesiyle oluşturulduğu unutulmamalıdır. “Yeni Türk Edebiyatının Psikoloji Kaynakları” adlı metinde edebî eserin birebir gerçeği yansıtmasa da anlatılan olayların ve kişilerin benzerlerinin günlük hayatta görülebileceği vurgulanmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!