Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 210

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 210

oyunun sonunda “merhamet”i öğrenmiştir. Reis Bey, ömrü otel odalarında geçmiş, yapayalnız ve taş kalpli bir adamdır. Onun nazarında merhamet idamlık bir suçtur ve toplumun bir ferdini korumak için bin adamın idamından kaçınılmaması gerektiğini düşünmektedir. Günün birinde annesini öldürmek suçuyla karşısına çıkarılan bir gencin idamına karar vermesiyle hayatı değişecek olan Reis Bey’in iç dünyası büyük bir sarsıntı yaşayacaktır. Kitabı özetleyen kısım ise idamlık gencin söylediği “Reis Bey, ağlayabilseydiniz, anlayabilirdiniz!” cümleleri olmuştur. Eserde, akıl ile merhametin mücadelesinde merhametin kazandığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Bir şey dile düşmesin bu memlekette!
Bütün otel ayağa kalktı. Onun tüyü bile kıpırdamadı.

Yukarıdaki cümlelerde geçen altı çizili deyimlerin anlamlarını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi “TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü”nden kontrol ediniz.

dile düşmesin tahminim: Herhangi bir konu veya olayın ortaya çıkmaması, açığa çıkmaması için yapılan uyarı.
dile düşmesin TDK karşılığı: “Dile düşmeden önce akıl başta olmalı.” anlamında kullanılan bir deyimdir.

tüyü bile kıpırdamadı tahminim: Herhangi bir hareket, tepki veya ses çıkmaması, tamamen sessiz kalmak.
tüyü bile kıpırdamadı TDK karşılığı: “Çıt çıkarmadan, hiç ses çıkarmadan.” anlamında kullanılan bir deyimdir.

2. Metnin temasını ve konusunu açıklayınız.

  • Cevap: Metnin teması insan doğasındaki adaletsizliktir. Cinayeti işleyen gerçek katilin ortaya çıkmasıyla birlikte Reis Bey’in yanlış kararı ve adaletsizliği ortaya çıkar. Metnin konusu ise zengin ve yaşlı bir kadının cinayeti, oğlunun haksız yere tutuklanması ve sonrasında gerçek katilin ortaya çıkmasıdır.

3. Metindeki Reis Bey’in yaşadığı iç çatışmaları açıklayınız.

  • Cevap: Reis Bey, mesleki sorumluluğu ve adalet duygusu arasındaki iç çatışmaları yaşamaktadır. İlk olarak, yaşlı kadının oğlunun cinayeti işlediğine dair delillerin olması ve tanıkların ifadeleri onun suçlu olduğunu göstermektedir. Ancak, Reis Bey’in içinde bir şüphe vardır ve gerçek katilin ortaya çıkmasıyla birlikte bu şüphesi doğrulanır. Bu olay, Reis Bey’in adalet anlayışını sorgulamasına ve merhamet, psikoloji ve anlayış gibi soyut kavramların da önemini anlamasına neden olur.

4. Okuduğunuz “Reis Bey” adlı oyundaki şahıs kadrosunun özelliklerini, temsil ettikleri değeri ve zihniyeti belirleyerek aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap:
KişilerÖzellikleriTemsil Ettiği Değer ve Zihniyet
Reis BeyReis Bey Zengin, güçlü, katı adalet anlayışıAdalet, güç, otorite
Otel KâtibiOtel Kâtibi Resmiyetli, işine sadık, pasifResmiyet, kurallara uyma
Taşralı MüşteriTaşralı Müşteri Taşra insanı, kabadayı, kurnazToplumsal farklılıklar, geleneksel değerler

5. Metindeki dramatik örgüyü sıralayınız.

  • Cevap: Metindeki dramatik örgü, cinayetin işlenmesiyle başlar ve gerçek katilin ortaya çıkmasıyla sonlanır. Olay örgüsü, yaşlı kadının öldürülmesi, oğlunun tutuklanması, Reis Bey’in karar vermesi, gencin astırılması, gerçek katilin teslim olması ve Reis Bey’in değişim süreci olarak sıralanabilir.

6. —Böylesi, mutlaka o yerlere düşer. Balık, denizden çıktı mı balıkhanede bulunur. Reis Bey’den öğrendik bu benzetişleri

Bu metinde geçen “benzetiş” ifadesinden hareketle metinde geçen diğer “benzetiş”leri tespit ediniz.

  • Cevap:

Sen, bu tezgâhta insan sarrafı gibi bir şey olmuşsun!
Hani istanbul kazan, ben kepçe dedin ya, ben de gece gündüz, deli pösteki sayar gibi İstanbul’u kapı kapı geziyorum.
Ciğerini söküp çıkarmış da çocuk, annesinin, sevdiği karıya götürmek için yolda ayağı bir taşa takılmış, kapaklanmış.
Gördün mü tam olta balığı

7. Metinde “ağızların iğrenç sakızı” olarak nitelendirilen şey nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: “Ağızların iğrenç sakızı” olarak nitelendirilen şey, merhamet duygusudur. Reis Bey, somut delillere dayalı bir adalet anlayışı ile hareket eder ve merhamet gibi soyut kavramlara inanmaz.

8. Reis Bey için “merhamet” nedir? Eserin tamamını okuyarak Reis Bey’in değişim sürecini yorumlayınız.

  • Cevap: Reis Bey için merhamet, insanların birbirlerine karşı göstermeleri gereken en önemli duygudur. İlk başta sadece somut delillere dayalı bir adalet anlayışı vardır ancak yaşanan olaylar onun merhamet ve anlayış duygularını keşfetmesine neden olur. Haksız yere astırdığı gencin dadısına emekli ikramiyesini bağışlaması ve sürekli iyilik ve merhamet üzerine konuşmalar yapması, Reis Bey’in değişim sürecini gösterir.

9. Metnin akılda kalan cümlelerinden biri de “Ağlayabilseydiniz anlayabilirdiniz!” olmuştur. Sizce ağlamak ve anlamak niçin aynı bağlamda kullanılmıştır? Yorumlayınız.

  • Cevap: Ağlamak ve anlamak kelimeleri, duygusal bir bağlantıya sahiptir. Metindeki cümle, insanların başkalarının duygularını anlamak için onların yerine kendilerini koyabilmeleri gerektiğini vurgular. Ağlamak, insanların duygularını ifade etme yoludur ve ancak bu şekilde başkalarının hislerini anlayabilirler.

10. Oyundaki zaman ve mekân ögelerini açıklayınız. Oyunda kaç farklı dekor kullanılmıştır? Belirtiniz.

  • Cevap: Oyunda zaman olarak 1930’larda geçmektedir ve mekan olarak İstanbul’un Nişantaşı semti ve Mesudiye Oteli kullanılmaktadır. Sadece bir dekor kullanılmaktadır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 210 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
unlike
1
clap
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!