Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 24

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 24

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

anlam bilimi: Dili anlam açısından inceleyen bilim dalı, semantik.
keyfîlik: Keyfî olma durumu.
kuram: 1. Uygulamalardan bağımsız olarak ele alınan soyut bilgi. 2. Belirli bir konudaki düşüncelerin, görüşlerin bütünü.
söz dizimi: Bir cümleyi oluşturan kelime türlerinin arasındaki ilişkileri inceleyen ve sınıflamalar yapan dil bilgisi kolu.

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Canlı bir varlık olan dil, yıllar geçtikçe değişime uğrar. Dilin değişiminde en büyük payı kültür almaktadır. Toplumun kültürel hayatı, dile bire bir yansır. Türkçe, 10. yüzyıla kadar başka kültürlerden etkilenmez. Türk toplumunun dili kendine has özellikler gösterir. Ancak 10. yüzyıldan sonra İslamiyet ile birlikte özellikle Arap kültüründen etkilenen Türklerin dillerindeki değişim de aynı hızda olmuştur. Asırlar boyunca yazı dilimizde Arapça ve Farsça sözcükler ağırlık kazanırken aynı zamanda onların bazı dil bilgisi kuralları benimsenmiştir. 19. yüzyılda yüzünü Batı’ya çeviren Türklerin dillerinde özellikle Fransızca kökenli sözcükler ağırlık kazanmaya başlamıştır.

Toplumun yaşadığı coğrafya, inandığı din; kültür ve dili etkileyen unsurlardır. Yaşanılan coğrafya, bu coğrafyanın şartları, çevredeki topluluklar kültürü belirleyen önemli bir unsurdur. Bu kültür, dile yansır ve dilin tarihi süreç içinde değişiminde rol oynar. Toplumun yaşam biçimini şekillendiren diğer bir unsur da dindir. Din değişimi, sosyal hayatı ve dili etkiler. Bu etkinin doğal bir sonucu olarak dile çeşitli dinî kavram ve terimler yerleşir. Karahanlılar Dönemi’nde İslamiyet resmî din olarak kabul edilmiş ve ilerleyen süreçte Türkçeye çok sayıda Arapça kelime girmiştir.

“Dil Değişimi ve Türkçe Kullanımı Tartışmaları” adlı öğretici metinde hızlı teknolojik yenileşmenin dile olan etkisinden söz edilmiştir. Her türlü teknolojik gelişim ile günlük konuşma diline binlerce kelime girmiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde geçen “popüler kültür, tüketim nesneleri” kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle açıklayınız.

  • Cevap:

Popüler kültür: Popüler Kültür veya Pop Kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kavram olarak kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsamakta, aynı zamanda genel ve tarafsız olarak eski halk kültürü kavramı yerine geçmekte

Tüketim nesneleri: Tüketim; üretilen mal ve hizmetlerin, gereksinim ve istekleri karşılamak amacıyla insanlar tarafından kullanılmasıdır. Tüketim nesneleri ise tüketilen şeylerdir.

2. İngilizcenin Türkçe üzerindeki etkisi ne şekilde olmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: İngilizceye odaklanan bir nesil olarak ana dilimizi koruyabiliyor muyuz tartışılır. Görünen o ki Türkiye’de bu konuya yeterince önem verilmiyor. Bir ok dir tutturduk gidiyoruz. Farkında olmadan kullandığımız o kadar çok İngilizce kelime var ki bu da Türkçenin dejenere olmasına neden oluyor.

3. Metinden hareketle dünya üzerinde değişmeyen dil var mıdır? Yorumlayınız.

  • Cevap: Hayır yoktur. Metinde de zaten şu kısım bu fikrimizi doğrulamaktadır: “Tüm dillerin zamanla değiştiği, bazılarının öldüğü, yeni kuramsal ve teknolojik gelişmeler sonucunda özel alan dillerinin doğduğu ve kullanıldığı artık herkes tarafından bilinmektedir.”

4. Metni oluşturan birimlerde ele alınan yardımcı düşünceleri ve metnin ana düşüncesini belirleyiniz.

  • Cevap: Dünyadaki tüm dillerin değiştiği, dilimizin de yabancı dillerin etkisinde kaldığı yardımcı düşünceleri vardır. Ana düşünce ise ana dilimizi korumanın önemidir.

5. Dildeki değişim ve gelişimin ana nedenleri nelerdir? Belirtiniz.

  • Cevap: Dilin Tarihî Süreç İçerisindeki Değişimini Etkileyen Sebepler:

Kültürün Dile Etkisi. Dil sosyal bir varlık olduğundan değişimdeki en büyük payı toplumun her türlü maddi ve manevi değeri olan kültür alacaktır.

Coğrafyanın Dile Etkisi

Dinin Dile Etkisi

Teknolojinin Dile Etkisi

Siyasal Yaşamın Dile Etkisi.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
8
clap
2
happy
2
unlike
1
love
1
angry
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!