Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 254

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 254 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 254

b. Uygulama

Aşağıdaki metni yazı planı ve deneme türünün özelliklerine uygun olarak tamamlayınız. Bu uygulamayı dikkate alarak defterinize bir deneme yazınız. Yazdığınız metinleri çeşitli ortamlarda (sınıf veya okul panosu, sosyal medya vb.) arkadaşlarınızla paylaşınız.

Şiir Burçları

Hangi burçta doğdunuz? Şu veya bu! Burç yorumlayıcılarının, yıldız fallarına bakarak insanlara, yakın gelecek müjdeleri vermelerine ya da yaklaşan bir felakete karşı onları uyarmalarına inanmam. Şiirdeki burçların, olasılıklardan ötede, az değişir bazı gerçeklerin göstergesi olduğu görüşündeyim.

Bence her şair, şiir hayatı boyunca, üç burçtan: Gurbet, hasret ve hikmet burçlarından geçer. ilki gurbet burcudur; şair önce bir süre bir gurbeti yaşar.

  • Cevap:

Bir dönem yalnızlığı ve yabancılığı deneyimler. İç genişliğini hayli derinlerde bulur. Benliği ile doğrudan başbaşa kalır.

Sonra sıra ikinci döneme, hasret burcuna gelir.

  • Cevap:

O zaman geriye bakar, özlediklerini hisseder. Anavatanın ve sevdiklerinin değerini anlar. Geçmişe yönelik duyguları şiirlerinde yoğunluk kazanır.

O zaman hikmet burcuna girer. Hikmet çapraşıktır ve çok az değişir. Geçmişin büyük şairlerini o zaman anlar.

  • Cevap:

Ölüme yaklaşmanın verdiği olgunluk ve dinginlikle şiirlerine bir felsefi derinlik katar. Yaşadıklarını değerlendirme ve anlamlandırma çabası içinde olur.

Behçet Necatigil, Bile/Yazdı

  • Cevap:

DENEME ÖRNEĞİ

Şairlerin hayatı boyunca, üç burçtan geçtiğini düşünüyorum. İlk burçları gurbet burcudur. Şairler önce bir süre bir gurbeti yaşarlar. Gurbet, yalnızlık ve yabancılık hissi verir. Şairler de bu duyguları şiirlerine yansıtırlar. Kimi zaman şairler, doğdukları yerden uzakta yaşamak zorunda kalırlar ve bu da onları etkiler. Örneğin, Nâzım Hikmet, sürgünde olduğu dönemlerde yaptığı şiirlerde gurbetin acısını dile getirir.

Sonra sıra ikinci döneme, hasret burcuna gelir. Şairlerin hasret burcuna girdiği dönemde, genellikle biri ya da bir şey özlenir. Hasret, özlem ve ayrılık hissi verir. Şairler de bu duyguları şiirlerine yansıtırlar. Örneğin, Orhan Veli, İstanbul’u özlediği için “İstanbul’u Dinliyorum” şiirini yazmıştır.

O zaman hikmet burcuna girerler. Şairler, hikmet burcuna girdiklerinde, geçmişteki büyük şairleri anlamaya başlarlar. Hikmet, bilgelik ve derin düşünce anlamına gelir. Şairler de bu dönemde, tecrübelerini şiirlerinde kullanarak, okuyucuları derin düşüncelere sevk ederler. Örneğin, Yahya Kemal, şiirlerindeki derin anlamlarla, okuyuculara hikmet dolu sözler sunar.

Sonuç olarak, şairlerin burçlarına göre farklı dönemlerden geçtiğini görüyoruz. Burçların şiirlerdeki önemi de oldukça büyük. Şairler, bu burçlardan geçerek, şiirlerinde derin anlamlar yaratarak, okuyucuları etkilerler. Şiir burçları, aslında olasılıklardan ötede, bazı gerçeklerin göstergesidir.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 254 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!