Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 262

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 262 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 262

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Söylev; herhangi bir dinleyici topluluğuna bir düşünceyi aşılamak, topluluğu coşturmak ve bir amaç doğrultusunda yönlendirmek için yapılan güzel ve uzun konuşmalardır. Bir fikri, bir davayı karşısındaki insanlara dil ustalığı ile açıklamaya hitabet sanatı, toplum önünde bu konuşmayı yapana ise hatip denir.

Söylev, askerlerin moralini yükseltmek; milletvekili, kulüp, dernek, sendika başkanı seçilmek gibi ulusal ve toplumsal hemen her konuda gerçekleştirilebilir.

Ayrıca genele açık bilimsel toplantı, panel ve konferanslarda yapılan konuşmalar akademik söylev olarak tanımlanmaktadır. Belli bir kültürel derinliğe sahip kişilerin ve sanatçıların fikir, sanat ve kültür konularında verdikleri konferanslar da yine bu tür içinde değerlendirilir.
Söylev türünün edebiyatımızdaki iyi örneklerinden biri olan “Nutuk”, Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Ekim 1927 Cumartesi günü ile 20 Ekim 1927 Perşembe günü arasında 36 saat 31 dakikada söylediği büyük hitabesidir. Mustafa Kemal, söylevini bu altı gün boyunca günde beş buçuk-altı buçuk saat süreyle parça parça okumuştur. Söyleniş süresi bakımından dünyanın en uzun söylev metinlerinden biridir.

Nutuk’un içeriği 19 Mayıs 1919’dan 20 Ekim 1927’ye kadar geçen süreyi kapsar. Bu zaman diliminde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli olayları sebep-sonuç ilişkisi içinde anlatılır. Anlatımın Türkiye Cumhuriye- ti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in ağzından yapılması “Nutuk”un birinci elden bilgi veren bir kaynak eser olmasını sağlar. Olayların belgelerle desteklenmesi eserin inandırıcılığını artırmaktadır.

“Nutuk”, Atatürk’ün tarih yazımına verdiği önemin bir sonucudur. Yaşanan olayları kayıt altına alarak tarihin anlaşılmasına yardımcı olmak, gelecek nesilleri uyarmak ve kendi haklılığını gözler önüne sermek amacıyla eserini üç dört ay gibi bir süre içinde, yoğun çalışmalar sonunda bir araya getirmiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Atatürk gençlerin zihninde vatanın durumu ile ilgili nasıl bir tablo çizmiştir? Sizce çizdiği bu tabloyla gençlere ne anlatmak istemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk, gençlerin zihninde vatanın içinde bulunduğu olumsuz şartları ve olası tehlikeleri anlatarak, onların Türk istiklal ve cumhuriyetini koruma ve savunma sorumluluğunu vurgulamıştır. Çizdiği tablo ile gençlere, vatanın bağımsızlığı ve cumhuriyetin korunması için her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatmak istemiştir.

2. “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”nin en çok etkilendiğiniz cümlesi hangisidir, neden?

  • Cevap: En çok etkilendiğim cümle “Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!” çünkü Atatürk, gençlere güçlerinin farkında olmaları için bir çağrıda bulunuyor ve onlara güven veriyor.

3. Metinden hareketle Atatürk’ün gençliğe verdiği önemi açıklayınız.

  • Cevap: Metinde Atatürk, gençliğin Türkiye’nin geleceğinde çok önemli bir role sahip olduğunu belirtiyor. Gençlerin vatanın bağımsızlığı ve cumhuriyetin korunması için her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğini ve Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmak için gereken gücün damarlarında olduğunu söylüyor.

4. Metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini göstererek bu bölümlerin yerlerinin değişmesiyle metinde nelerin değişeceğini söyleyiniz.

  • Cevap: Metnin giriş bölümünde Atatürk, gençlerin öncelikli görevinin ülkenin bağımsızlığını ve Cumhuriyet’in varlığını korumak olduğunu belirtir. Gelişme bölümünde ise, olası tehditlere karşı hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyarır. Sonuç bölümünde ise, gençlerin vatan sevgisi ve milli değerlere bağlılık konusunda eğitim almaları gerektiğine dikkat çeker. Bu bölümlerin yerlerinin değiştirilmesi, metnin anlamını ve vurgusunu değiştirebilir.

5. “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi” adlı metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini belirtiniz.

  • Cevap: Metnin konusu, Türk gençliğine hitaben yapılmış bir konuşma olduğu için gençlerin milli değerlere bağlılık konusunda bilgilendirilmesidir. Amacı, gençlerin ülkenin bağımsızlığı ve Cumhuriyet’in korunması için aktif rol almalarını sağlamaktır. Hedef kitlesi ise, Türk gençliğidir.

6. Okuduğunuz metinde hangi duygu ve düşüncelere ağırlık verilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde vatan sevgisi, milli değerlere bağlılık, bağımsızlık ve Cumhuriyet’in korunması gibi duygu ve düşünceler ön plandadır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 262 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!