Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 267

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 267 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 267

6. “Devlet Müzesi” metninde yazar seslendiği topluluğu heyecanlandırmak, onlara duygu ve düşüncelerini aşılamak için nasıl bir yola başvurmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, okuyucuların duygularına hitap etmek için özellikle eski medeniyetlere ait sanat ve tarih definelerine vurgu yaparak, onların bu değerlerin kaybolmasına karşı duyarlı olmalarını sağlamaya çalışmıştır.

7. Verilen metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin ana fikri, Türkiye’nin zengin tarih ve kültürel mirasının müzeler aracılığıyla korunması ve yeni nesillere aktarılması gerekliliğidir. Yardımcı fikirler ise eski medeniyetlere ait sanat ve tarih definelerinin kaybolmasının üzüntü verici olduğu, Türkiye’de müzelerin önemli bir yere sahip olduğu ve her şehirde müzelerin bulunması gerektiği gibi düşüncelerdir.

8. “Nutuk” ve “Devlet Müzesi” adlı söylev metinlerinden hareketle bir hatipte olması gereken özelliklerin neler olduğunu belirtiniz?

  • Cevap: Bir hatipte olması gereken özellikler arasında etkileyici bir dil kullanabilme, inandırıcılığı sağlama, duygulara hitap etme, konuya hakimiyet, bilgi ve donanım sahibi olma gibi özellikler yer almaktadır.

9. “Devlet Müzesi” adlı metindeki dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metindeki dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlar arasında Türkiye’nin zengin tarih ve kültürel mirası, bu mirasın yurt dışına kaçırılmış olması ve Türkiye’de müzelerin önemi yer almaktadır.

10. Hamdullah Suphi Tanrıöver’in “Devlet Müzesi” adlı metinde savunduğu düşünceleri kendi hayatınız ve çevrenizdeki olay ve durumlarla karşılaştırınız.

  • Cevap: Yazarın savunduğu düşünceler, Türkiye’nin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekliliği ile ilgilidir. Bu düşünceler, benzer şekilde toplumda önemli değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekliliği ile bağlantılıdır.

11. Okuduğunuz metindeki anlatıcı kimdir? Bu metin hangi özellikleri bakımından bilgilendirici bir metindir? Açıklayınız.

  • Cevap:  Anlatıcı, Hamdullah Suphi Tanrıöver’dir. Metin, Türkiye’de müzeciliğin tarihine ve Türkiye’nin sahip olduğu sanat ve tarih hazinelerine değinerek okuyuculara bilgi verir. Ayrıca, Türkiye’nin diğer ülkeler gibi kendine özgü müzeleri, tiyatroları, kütüphaneleri ve belediye bahçeleri olması gerektiği vurgulanır.

ETKİNLİK

Tablodaki metinlerin karşısına örnek hitap ve emir cümleleri yazınız.

  • Cevap:
Hitap cümleleriEmir cümleleri
Gençliğe HitabeEy Türk gençliği! , Ey Türk istikbalinin evlâdı!Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti’ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.
Devlet MüzesiMuhterem Efendiler! , Efendiler,İlim bir yerde toplanmasın, sanat bir şehre münhasır olmasın, Türk çocuğu vatanının her köşesinde zekâsının ve kalbinin aradığı ışıkları ve zevkleri bulabilsin.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 267 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!