Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 272

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 272 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 272

Binaenaleyh vakit zayi etmeden hemen cenk hazırlığı başlasın! Sefer meşakkatleri göze alınsın! Donanma takviye olunsun! Toplar döktürülsün! Boğaz yakalarına hisarlar inşa olunsun! Çoğu babamın yadigârı olan siz vezirlerime, siz paşalarıma, beylerime, ağalarıma sonsuz itimadım var!
Bu Konstantiniyye’yi alıp diyar-ı İslam eylemek ve Allah’ın yardım ve inayetleri ile Konstantin’i def eylemek ilahi emelimizdir.
Gayret bizden, zafere ulaşmak ulu Tanrı’dandır.

Ahmet Kabaklı, Türk Edebiyatı I. Cilt (Metnin orijinaline uyulmuştur.)

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Sultan II. Mehmet bu konuşmasıyla askerlerini etkilemiş ve fethi gerçekleştirmiştir. Hatip, söylevi anlamlı kılan kişidir. İyi bir hatibin; güzel konuşması, duygulara uygun ses tonuyla konuşmayı bilmesi, genel kültürünün ve bilgi birikiminin yeterli olması, insan ve toplum psikolojisini çok iyi bilmesi; ciddi, vakur ve doğal olması, jest ve mimik kullanmada başarılı olması, dinleyicileri inandırma ve heyecanlandırma yeteneğinin olması gerekir.

Sultan II. Mehmet okuduğunuz konuşmayı İstanbul’u fethetmeden önce yapmıştır. Söylevin konusu İstanbul’un fethidir. Konu, bir söylevi günlük konuşmalardan ayıran ve hatiple dinleyicileri buluşturan bir özelliktir. Söylevde üslup, konunun çeşidine göre şekillenir; yerine göre coşkulu, yerine göre ciddi dil kullanılır.

Dinleyici, konuşulan ve ikna edilmeye çalışılan kişi ya da kişilerdir. Sultan II. Mehmet bu metindeki söylevini askerlerine yapmıştır. Dinleyici edilgen unsur gibi görünse de aslında hatibi ve konuyu doğrudan etkiler. Dinleyicilerin ilgileri, karşılaştıkları sorunlar ve onların beklentileri söylevi şekillendirir. Bir hatibin dinleyicinin özelliklerini dikkate almadan başarılı olması çok zordur.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Fâtih Sultan Mehmed’in Nutku” adlı metindeki “mirasyedi”, “cihan payitahtı”, “ah u figan”, “ilahi emel” sözcük ve sözcük gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareketle açıklayınız.

  • Cevap:

mirasyedi: “Mirasyedi” ifadesi, kişinin miras yoluyla elde ettiği mal ve mülke sahip çıkmayıp onu çürütmeye çalışması anlamında kullanılmıştır.
cihan payitahtı
: “Cihan payitahtı” ise dünya başkenti anlamındadır.
ah u figan
: “Ah u figan” ise sıkıntı, acı ve dert anlamında kullanılmıştır.
ilahi emel
: “İlahi emel” ise Allah’ın emri anlamındadır.

2. “Fâtih Sultan Mehmed’in Nutku” adlı metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini belirleyerek bunlar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Metnin konusu Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u fethetme amacıdır. Amacı ise İstanbul’u fethederek devletini genişletmek ve cihan payitahtı olmaktır. Hedef kitlesi ise Sultan II. Mehmet’in beylerine, vezirlerine, komutanlarına yaptığı konuşmadır. İlişkisi ise İstanbul’un fethinin devletin genişlemesi ve cihan payitahtı olma hedefiyle bağlantılı olduğudur.

3. Sultan II. Mehmet bu konuşmayı niçin yapmıştır? Tartışınız.

  • Cevap: Sultan II. Mehmet bu konuşmayı, askerleri İstanbul’u fethetme amacıyla motive etmek ve onların cesaretini artırmak için yapmıştır.

4. Sultan II. Mehmet’in askerleri Müslüman olmasaydı konuşmasında neleri değiştirirdi? Yorumlayınız.

  • Cevap: Eğer askerleri Müslüman olmasaydı, Sultan II. Mehmet konuşmasını İslami motiflerden arındırarak daha çok milli ve vatansever duygulara hitap eden bir konuşma yapabilirdi. Ancak İstanbul’un fethi İslam’ın yayılması ve İslam dünyasının birleşmesi için de önemliydi, bu yüzden İslami motiflerin önemli bir yeri vardı.

5. Metinde geçen “Canını feda etmeyen âşık vuslata nail olamaz.” sözleriyle Sultan II. Mehmet’in anlatmak istediği nedir? Değerlendiriniz.

  • Cevap: “Canını feda etmeyen âşık vuslata nail olamaz” sözü, kişinin hedefine ulaşmak için göstermesi gereken fedakarlık ve azmi anlatır. Sultan II. Mehmet, askerlerine hedefleri için canlarını feda etmeleri gerektiğini söyleyerek, hedefe ulaşmak için gereken fedakarlığı ve azmi vurgulamaktadır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 272 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!