Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 70

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 70

Yazma

a. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Bu ünitede incelediğiniz hikâyelerdeki tekniklerden yararlanarak bir hikâye yazmanız istenmektedir. Ayrıca küçürek hikâyenin tanımı ve özelliklerine uygun bir küçürek hikâye yazacaksınız. Bu bağlamda hikâyenizi oluştururken aşağıdaki anlatım biçim ve tekniklerine dikkat ediniz.

Betimleme

Varlıkların, durumların, nesnelerin okuyucunun gözünde, zihninde canlanacak şekilde ayırt edici nitelikleriyle resim çizer gibi anlatılmasına betimleme (tasvir etme) denir. Betimlemede gözlem esastır. Gözlemle elde edilen bilgiler açık, sade ve anlaşılır bir dille okuyucunun gözünde canlanacak şekilde anlatılır. Yazar, betimleyeceği varlığı kendi bakış açısına, kendi görüş ve değerlendiriş biçimine göre anlatır, betimlemeye kendi yorumunu katabilir.

Öyküleme

Bu teknikte yazarın amacı, okuyucuyu bir olay içinde yaşatmaktır. Bu tekniğe hikâye etme de denir. Olay akışı vardır. Olaylar birbiri üzerine gelişir ve zaman durmadan geçer. Genellikle haber kipleriyle çekimlenmiş yüklemler kullanılır: Geldi, anlatmış, maviydi vb.

Bu teknikle yazılmış bir parçanın en önemli iki özelliği: Zaman akışının olması ve parçanın bir öyküden veya romandan alınmış izlenimi vermesidir. Öyküleme yöntemi roman ve öykü gibi olay esaslı türlerde kullanılır. Bu teknik düşünce yazılarında pek görülmez.

Özetleme Tekniği

Özetleme, “zaman atlaması” ve “olay genellemesi” tekniklerini kapsayan bir yöntemdir.

Zaman atlaması: Özetleme yönteminin karakteristik özelliğini kazandığı teknik unsur “zaman atlaması”dır. Anlatıcının, olayların akış süreci içinde aktarmayı gereksiz gördüğü süreçleri devreden çıkardığı yöntemdir. “Aradan altı ay geçti.”, “Üç aydır önemli bir olay gerçekleşmedi.” gibi ifadeler zaman atlamalarıdır. Bu durum bazen ileriye dönük de olabilir. “Sonra günlerce hayatın akışına kapıldı.”

Olay genellemesi: Özetleme yönteminde ikinci teknik öge olay genellemesidir. Burada da zaman atlamasında olduğu gibi bir zaman genişlemesi görülür. ikisi arasındaki önemli fark, olay genellemesindeki genişleme bir atlama şeklinden çok yayılma şeklinde gerçekleşir. Daha çok anlatıcı ya da kahraman vasıtasıyla uzak ya da anlık bağlamda geçmişe yönelen bir geriye dönüş değil dolaylı ve kahraman olmayan anlatıcı merkezli geriye dönüştür.

b. Uygulama

Öyküleme tekniğini kullanarak defterinize dostluk değerini işleyen bir hikâye yazınız.

Aşağıdaki şartlara uyarak küçürek bir hikâye yazınız:

a. Hikâyede 100 kelimeyi geçmeyiniz.

b. Özetleme ve öyküleme tekniğini kullanınız.

Yazdığınız metinleri değerlendirmek amacıyla bir seçici kurul oluşturunuz.
Seçtiğiniz hikâyeleri okul panosunda sergileyiniz.

  • Cevap:

Dost, sözlük anlamı olarak sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, iyi anlaşılan kimse demektir. Dostluk ise, biriyle dost olma durumudur. Gerçek dost, zor zamanımızda elimizden tutup bizi kaldırabilecek kişidir. Her insanın hayatında mutlaka gerçek bir dosta ihtiyacı vardır. Hem güzel günlerde mutluluğumuzu paylaşan hem de zor günlerimizde sıkıntımızı hafifletmemize yardımcı olan kişiler gerçek dostlarımızdır.

Gerçek dostluk çok zor elde edilir. Ama bu duygu dünyadaki pekçok duygunun üstündedir. Gerçek bir dost bulan kişiler bu dünyadaki şanslı insanlardır. Eğer sizin de gerçek anlamda bir dostunuz varsa ona sımsıkı sarılın ve hiç bırakmayın. Çünkü dost karların içinde açan bir çiçek gibidir. Onu bulduktan sonra kendisine gereken değeri vererek asla kaybetmemek gerekir

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!