Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 85

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 85

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Sembolist Şiir

Saf şiir anlayışını benimseyen şairlerin genellikle etkilendiği sembolizm akımı, XIX. yüzyılda Fransa’da parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sembolist edebiyat ise romantik edebiyatın bir ürünüdür. Sembolistler, şiiri sessiz bir şarkı olarak tanımlamışlar ve müziği şiirin amacı durumuna getirmişlerdir.

Sembolistlere göre şiir düşüncelere değil duygulara seslenir çünkü şiir bir şey anlatmak için yazılmaz. Şiirde anlam kapalı olmalıdır ve herkes kendince yorum getirebilmelidir. Sözcüğün anlam değerinden çok müzikal değeri önemlidir. Anlam kapalılığı ve farklı çağrışımlar yaratabilme amacı, bol bol mecaz ve istiarelerin kullanılmasına yol açar, dolayısıyla dil de ağırlaşır. Durgun sular, ay ışığı, alacakaranlık, tan ağartısı, perdede gezinen gölgeler ve ölüm sembolist şiirin başlıca temalarıdır. Lirizm, bu anlayışın en önemli ögesi durumundadır.

Sembolistler; sezgi ve izlenimleri, gerçekliğin belirsizliğini ve karmaşıklığını canlandırır. Şiirde anlatılamayanın sezdirilebileceğini savunurlar. Buna göre şiirde renk, bilinçaltına inme, ironi önemlidir. Matematiksel ritim yerine, psikolojik ritim önemsenir.

Türk edebiyatında bu anlayışın ilk uygulayıcısı Cenap Şahabettin’dir. Ancak bu akımın en başarılı örneklerini veren şairimiz Ahmet Haşim’dir. Kimi yönleriyle Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi şairler de bu akımın izlerini taşırlar.

Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Çocuk ve Allah” adlı eseri Türk şiirinin özgün, dil ve yapı bütünlüğü bakımından sağlam yapıtlarından biridir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca, şiirlerini genellikle epik-lirik-didaktik bir anlayışla yazmıştır. Edebiyatımızda şair kendine has üslubu ve işlediği konularla ayrı bir yere sahiptir. Dağlarca, bu özelliğinden dolayı “tek başına bir okul” olarak nitelendirilir.

“Bu Eller miydi?” şiiri şairin “Çocuk ve Allah” adlı şiir kitabından alınmıştır. “Çocuk” onun şiirlerinde gerçek anlamından sıyrılarak yaşama sevinci, hayata çocukça bakış gibi yeni anlamlara ulaşarak bir sembol hâline gelmiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Şiirin teması nedir? Açıklayınız. Temayı yansıttığını düşündüğünüz dizeleri belirtiniz.

  • Cevap: Bu Eller Miydi şiirinin teması, çocukluk ve geçmiştir. “Bilyaların aydınlık dünyacıkları” ve “Topraktan evler yapan bu eller miydi” dizelerinde geçmişe ve çocuklukta yapılan şeylere gönderme yapılmaktadır.

2. Şair, okuduğunuz “Bu Eller miydi?” adlı şiirini hayatının hangi döneminde yazmış olabilir? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Çocukluğuna özlem duyduğu olgunluk veya yaşlılık döneminde yazdığını düşünüyorum.

3. Şiirdeki söyleyici kimdir? Bu söyleyici kime hitap etmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Anlatıcı şairin kendisidir. Kendi kendine soru sormaktadır. Böylece kendisi üzerinden okurlara seslendiğini görürüz.

4. Şair, çocukluk dönemini neler aracılığıyla anımsıyor? Açıklayınız.

  • Cevap: Oynadığı oyunlar, yaptığı şeyler, ailesi, mahallesi, okuduğu masallar üzerinden anımsamaktadır.

5. Okuduğunuz şiirde kullanılan semboller nelerdir, bu semboller hangi amaçla kullanılmıştır? Belirtiniz.

  • Cevap: Bilye kelimesi çocuklukta oynanan oyunları, masal kelimesi büyüklerden dinlenilen hikayeleri, topraktan ev ise çocukken doğayla iç içe olmayı sembolize etmektedir.

6. Okuduğunuz şiirdeki sözcük tekrarları anlamı nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şiir içindeki ahengin kuvvetlenmişini sağlamaktadır. Dize içlerinde uyum bu tekrarlar sayesinde kuvvetlenmektedir.

7. Okuduğunuz şiirdeki ahenk unsurlarını belirleyiniz. Bu unsurların metindeki işlevini sözlü olarak açıklayınız.

  • Cevap: Şiirdeki ahenk unsurları şöyledir:

Arasından/uyuyan: an’lar tam kafiye
Bu eller miydi: redif
Dünyacıkları/rüzgarı: arı’lar redif
Evlere/önünde: e’ler yarım kafiye
Serçeyi/geceyi: i’ler redif —-e’ler yarım kafiye

8. Şiirdeki açık ve örtük iletileri bularak bunların dil ve anlatıma etkisini belirtiniz.

  • Cevap:

Açık ileti: Şairin kendine sorular sorması ve geçmişte yaptıklarına duymuş olduğu özlem.

Örtük ileti: Şiirdeki örtük ileti çocukluk ve geçmiştir

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!