Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz


12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) Karanlıkta önümüzü görmekte zorlanıyorduk.

B) Paslanan kapıyı açmak için uzun süre uğraştık.

C) Ona hediye alman çok ince bir davranıştı.

D) Arabanın camlarını nemli bir bezle

E) Bu dağın eteğinde kar hiç eksik olmaz.

 

2. I. Çocuklar boş arsada oyun oynuyor.

II. Evin perdeleri iyice aşınmıştı.

III. Köprüden geçerken bir an duraksadı.

IV. Gözlerindeki ışık hepimizi çok etkiledi.

V. Sahnedeki rahat tavırları dikkat çekiyor.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük terim anlamıyla kullanılmıştır?

A) I.  B) II. C) III.   D) IV.   E) V.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “uçmak” sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

A) Kuş, biraz havalanıp başka bir kayaya uçtu.

B) Hele bir asfalta çıkalım, uçar bizim külüstür.

C) Buzdolabına koyduğum bütün meyveler uçmuş.

D) Yüzünde nedense çocukça ifadeler uçuşuyor.

E) İşe kabul edilince sevinçten havalara uçtu.

 

4. I. Bütün söz şairleri gibi duyarak, kendini vererek söylüyordu.

II. Konu hakkındaki görüşlerinizi arkadaşınızdan duydum.

III. Elimin üzerinde bir karıncanın dolaştığını duydum.

IV. Yaşlı kadına kendini duyurmayı bir türlü başaramadı.

V. Geride bıraktığı her gün için tarifsiz bir keder duyuyor.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde “duymak” sözcüğü “öğrenmek” anlamında kullanılmıştır?

A)  I. B) II. C) III.   D) IV.    E) V.

 

5. I. Bir sandalyenin üzerinde oturmuş, önüne bakıyordu.

II. Aynı semtte oturdukları için komşu da sayılırlar.

III. Yeni aldığı kareli ceket, üzerine iyice oturdu.

IV. Böyle oturacağınıza kalkıp bize yardım edin!

V. Uzun süredir ailemle bu şehirde oturuyoruz.

Numaralanmış cümlelerde “oturmak” sözcüğü kaç farklı anlamda kullanılmıştır?

A) 1 B) 2 C) 3    D) 4    E) 5

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük yan anlamıyla kullanılmıştır?

A) Neden soğuk durduğuna kimse anlam veremedi.

B) Trafik kurallarını çiğnemek, kazalara yol açıyor.

C) Üniversitede okuyan ağabeyimi ziyarete gittim.

D) Köşe yazılarıyla insanları aydınlatmaya çalışırdı.

E) Ağacın gölgesine sığınıp biraz soluklandık.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tariz (iğneleme, dokundurma) vardır?

A) Asılsız bazı haberler yüzünden zor anlar yaşadık.

B) Saatlerce dil döktük ama sorunu çözemedik.

C) İnsanların düşüncelerini önemsememen hoşuma gitmiyor.

D) Öyle tez canlıdır ki bir işi yapana kadar mevsim değişir.

E) Ezberleyerek her şeyi öğrenemeyeceğini bilmelisin.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazımürsel yoktur?

A) Evi gelecek hafta aşağı sokağa taşıyoruz.

B) Ön kapı kilitli olduğu için arkadan çıktık.

C) Uzun bir yolculuktan sonra köye ulaştık.

D) Bahçeye diktiğimiz kirazlar ürün vermeye başladı.

E) Bilgi yarışmasında okulumuz birinci oldu.

 

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde intak (konuşturma) sanatına başvurulmuştur?

A) Güneş, denizin mavi sularında saçını yıkıyordu.

B) Bir bulut gezer yayla yayla Anadolu’yu.

C) Yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor, bak.

D) Güller kızarır utancından o gonca gül gülünce.

E) Yıldızlar sönsün, diyerek bağırdı sümbül.

 

10. I. Salon, usta oyuncuyu ayakta alkışladı.

II. Gözünden uyku akıyor, o ise direnmeye çalışıyordu.

III. Büyüyünce sen de yuvadan uçup gideceksin.

IV. Bu deli rüzgâr her şeyi alıp götürecek gibiydi.

V. Sözcükler düğümlendi dilimde, sus pus oldum.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde istiare (eğretileme) yoktur?

A) B) II. C) III.   D) IV. E) V.

 

 

11. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde kinaye (değinmece) vardır?

A) Bugünün işini yarına bırakma.

B) Ateş düştüğü yeri yakar.

C) Rüzgâr eken fırtına biçer.

D) Minareyi çalan kılıfını hazırlar.

E) İyilik eden iyilik bulur.

 

12. I. Caddeden acı bir fren sesi duyuldu.

II. Görme engelliler için yürüyüş yolları yapıldı.

III. Bir sempozyuma katılmak için Amerika’ya gitti.

IV. Böyle güzel sözler duyunca yüzü kızardı.

V. Usta kalemle dergimiz için söyleşi yaptık.

Numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) cümlede duyular arası aktarım yapılmıştır.

B) cümlede güzel adlandırmaya başvurulmuştur.

C) cümlede ad aktarmasına yer verilmiştir.

D) cümlede kinayeye örnek vardır.

E) cümlede dolaylamaya yer verilmiştir.

Test 2 1. C   2. E    3. A    4. B    5. D    6. C    7. D    8. C    9. E    10. A    11. B    12. E




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir