Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz


12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

 

1. Doğru” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “eğri” sözcüğünün karşıtı olarak kullanılmıştır?

A) Doğruyu söylemekten hiç çekinmez.

B) Sizi doğru anladığımı düşünüyorum.

C) Son soruyu da doğru cevapladım.

D) Daha doğru bir karar beklerdik.

E) Çocuklar çizgiyi doğru çizememiş.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde somutlaştırmaya başvurulmuştur?

A) Yolun karşısına geçerken kayarak düştü.

B) Münazarada karşı grubun düşüncelerini çürüttük.

C) Gömleğinin kolunda küçük bir leke vardı.

D) Bilmediği konularda sessiz kalmayı tercih eder.

E) Okuduğum kitapta güncel olaylar anlatılmış.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “güç” sözcüğünün anlamdaşı kullanılmıştır?

A) Bu kötü günlerin geçmesini bekliyordum.

B) Ağır davranmaktan fırsatları kaçırıyor.

C) Zayıf bir çocukla dükkâna geldi.

D) Kuvvet gerektiren bir işte çalışıyordu.

E) Bu binanın temelinden su çıktı.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma sözcük kullanılmamıştır?

A) Yanındaki adama fısıltıyla bir şeyler söyledi.

B) Köpek havlayınca hepimiz sağa sola kaçıştık.

C) İçeriden bir kişi az önce seni sordu.

D) Hıçkırık tutunca bir bardak su verdiler.

E) Kapıları gıcırtıyı kesmek için yağladılar.

 

5. I. Alt kata taşınanları ziyaret ettik.

II. Eşyaların tozunu özenle aldı.

III. Yemekleri birer birer tattı.

IV. Bu düş de çok kısa sürdü.

V. Eski köprüyü kimse kullanmıyor.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün sesteşi vardır?

A) I.   B) II.    C) III.    D) IV.    E) V.

 

6. Karşıt sözcüklerin bir arada kullanılmasıyla yapılan sanata tezat denir.

Aşağıdakilerin hangisinde tezat sanatına başvurulmamıştır?

A) Mumyadır canlı da cansız da bu kabristanda.

B) Sana çirkin dediler, düşmanı oldum güzelin.

C) Derman ararken derde düş oldum.

D) Öyle bir devim ki ben hakikatte pireyim.

E) Ben de gördüm güneşin doğarken battığını.A

 

 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük soyuttur?

A) Hava, keskin bir kömür kokusuyla doldu.

B) Duygularını belli etmeyen bir yapısı vardı.

C) Bahçeden topladığımız erikler çok ekşiydi.

D) Suyu analiz için laboratuvara gönderdik.

E) Yaz gelince saçlarımı kısacık kestiririm.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük diğerlerine göre özel anlamlıdır?

A) Sanatçı, çağını aşamazsa yitip gider.

B) Bazı canlıların nesilleri tükenmek üzere.

C) İnsan, her şeye hazırlıklı olmalı.

D) Çevredeki varlıklar hepimizi ürpertmişti.

E) Gençken bu şarkıcıyı çok dinlerdik.

 

9. Sesteş sözcükler bir arada kullanılarak cinas sanatı yapılır.

Aşağıdaki dizelerin hangisinde cinas vardır?

A) Doğan güneşim sendin yüreğimden kanadım Boğan sensizlikteyim kırık kolum kanadım

B) Bulutlar mı geçiyor başımın üstünden Ben mi gidiyorum bulutların altında

C) Leyla gelin oldu, Mecnun mezarda Bir susuz yolcu yok şimdi dağlarda

D) Bahçemizde açılmaz seni görmezse çiçekler Sahil seni, akşam seni, rüzgâr seni bekler

E) Sular gene o sular, kıyı gene o kıyı Gene çamlar dinliyor, uzaktan bir şarkıyı

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma sözcüklerle kurulmuş ikileme vardır?

A) Konu komşu hemen yardımımıza koştu.

B) Topladığımız çalı çırpılar çıtır çıtır yanıyordu.

C) Sabahki otobüse zar zor yetişebildik.

D) Köşe bucak bizden kaçmasını anlayamadık.

E) Tıkırtıyı duyunca ağır ağır oradan uzaklaştık.

 

11. Aşağıdakilerin hangisinde bilgi yanlışı yapılmıştır?

A) “Tatlı-tatsız” sözcükleri arasındaki ilişki karşıt anlamlılıktır.

B) “Tutsak” sözcüğünün eş anlamlısı “esir” sözcüğüdür.

C) “Sözlerin kafamı kurcaladı.” cümlesindeki “kafa” sözcüğünde somuttan soyutta aktarım söz konusudur.

D) “Din, kaz, kız” sözcükleri eş sesli sözcüklerdir.

E) “Araba hızlı ” cümlesinde altı çizili sözcük niceldir.

 

12. I. Balkona astığı çamaşırlar hâlâ yaş.(sesteş sözcük)

II. Kâğıtlar rüzgârın etkisiyle uçuştu.(somut sözcük)

III. Caddedeki trafik levhalarını yeniliyorlar.(genel anlamlı sözcük)

IV. Sorunun çözüm yolunu herkese anlattı.(soyutlama)

V. Derenin şırıltısı kulaklarımızı okşuyordu.(yansıma sözcük)

Numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükle ilgili olarak ayraç içinde verilen bilgi uyuşmamaktadır?

A) I.   B) II.    C) III.    D) IV.    E) V.

Test 4 →  1. E    2. B    3. D    4. C    5. D    6. A    7. B    8. E    9. A    10. B    11. A    12. C




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir