Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz


12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Bir edebiyat dergisinde Ahmet Haşim’le ilgili güzel bir yazı okudum. Yazıda Ahmet Haşim’in şiir serüveni anlatıldıktan sonra günümüz şairlerinden farklı yönleri ortaya konmuş. Bunlar arasında en çok ilgimi çeken, Ahmet Haşim’in sözcükleri nota olarak görmesinin şiirlerini bir besteye dönüştürmesi oldu.

Bu parçada altı çizili söz, Ahmet Haşim’in aşağıdaki hangi özelliğini anlatmaktadır?

A) Ağır bir dil kullanmasını

B) Duygu yüklü şiirler yazmasını

C) Ahengi ön planda tutmasını

D) Anlamsal derinliğe önem vermesini

E) Özgün bir anlatıma sahip olmasını

 

2. Sanatçı; kendini bir bilim adamı, edebiyatı da bir bilim olarak gördüğünü her fırsatta dile getiriyor. Bu anlayışı eserlerine de yansıtıyor. Eserlerinde gözlemi baş tacı yapan sanatçı, bir tutanakçı gibi davranıp hayalle bağını kesiyor.

Bu parçada “hayalle bağını kesmek” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Çevre betimlemelerine eserlerinde geniş yer verir.

B) Edebiyatın asıl işlevini çağdaşlarından farklı yorumlar.

C) Konu, kahraman, mekân seçiminde titiz davranır.

D) Sanatçının söylemleriyle eserleri arasında paralellik vardır.

E) Eserlerini gerçeklikten uzaklaşmadan kaleme alır.

 

3. Eserlerimin sadece günümüze seslenmesi beni mutlu etmez. Bu nedenle elimden geldiğince yarınlara kucak açacak eserler yazmaya çabalıyorum.

Bu parçadaki altı çizili sözle aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?

A) Kalıcılık

B) İçtenlik

C) Öğreticilik

D) Evrensellik

E) Sürükleyicilik

 

4. Garipçiler, şiirle ilgili görüşleriyle edebiyat dünyasında ses getirmişti. Ölçü, uyak, sanat hatta şairane tavır olmadan şiir yazılabileceğini söyleyen Garipçiler, geleneksel olanı hırpalayarak yepyeni bir şiir anlayışı ortaya koydular.

Bu parçada “geleneksel olanı hırpalamak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özgün temalar işlemek

B) Yerleşik kuralları yıkmak

C) Şiirin kitlesini genişletmek

D) Önceki şairlerden beslenmek

E) Şiiri çağa uydurmak

 

5. Romantik sanatçılar; eser kahramanlarını iyi-kötü şeklinde sınıflandırırlar, iyiyi alkışlayıp kötüyü ıslıklarlar. Realist sanatçılar ise kahramanları aynasal bir tavırla okuyucularına sunarlar. Böylece eserlerinde kişiliklerini gizleyen realistler, kahramanlarıyla ilgili kararı okuyucuya bırakırlar.

Bu parçada “kişiliklerini gizlemek” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Eserin kahramanlarından biri olmamak

B) Okuyucuda merak duygusu uyandırmak

C) Gerçekleri tüm açıklığıyla dile getirmek

D) Kişisel duygu ve düşüncelerini yansıtmamak

E) Kahramanların kişisel gelişimlerini sunamamak

 

6. İnsan, hayatı boyunca birçok karar almak zorundadır. Bazıları kararlarını aklıyla, bazıları ise kalbiyle alır. İki karar alma şeklinin de olumlu ve olumsuz tarafları vardır. Ben de bu ikisi arasında uzun süre gelgitler yaşadım ve sonunda aklın değil, kalbin kara sularında dolaşmayı seçtim.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kararsızlığın zararına inanmak

B) Kararlarını duygularıyla almak

C) Düşüncelerinde tutarsız olmak

D) Kararlarında aklına güvenmek

E) Karar vermekte çok zorlanmak

 

7. Eserleri birçok dile çevriliyor. Bu nedenle evrensel temalarda oynatıyor kalemini. Peki, bunu yaparken yabancılaşıyor mu? Hayır, çünkü bu temaları doğduğu topraklardan beslenen bir anlayışla ele alıyor.

Bu parçada “doğduğu topraklardan beslenmek” sözüyle aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiştir?

A) Yerel bir bakış açısına sahip olmak

B) Toplumsal konuları ele almak

C) Edebiyatın evrenselliğine inanmak

D) Yabancılaşmayı kendine uzak görmek

E) Edebî gücünü kaleminden almak

 

8. Bazı sanatçıları sağlamcılıkla suçluyor. Haksız da sayılmaz. Zira denenmişi yapmak, risk almamaktan başka bir şey değil. Bu sanatçılar belki günü kurtarırlar ama edebiyatta kalıcı bir etki bırakamazlar. Ben bu yüzden kimsenin ayak izi olmayan topraklarda yürüyorum.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sanatçı adaylarına yol göstermek

B) Yazarlıkta ticari kaygı gözetmek

C) Sanat dünyasında yer edinmek

D) Özgün bir yaklaşım benimsemek

E) Klasik sanatçılardan etkilenmek

 

9. Basın toplantısından sonra soru alınacağı söylendi ama bütün gazeteciler onun siyah ya da beyaz cevap lar vermeyip gri konuşacağından emindi.

Bu cümledeki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yorumsuz kalmayı tercih etmek

B) Soruları içtenlikle yanıtlamak

C) Açık bir söylemden kaçınmak

D) Kişisel düşüncelerinden bahsetmek

E) Sorulara soruyla karşılık vermek

 

10. Dergide genç öykücülerin metinlerine yer veriliyor. Bu metinleri öykü denemesi olarak gördüğümü belirtmek isterim. Genç öykücülerin üstünde usta öykücülerin gölgesi olduğunu da… Bence bu, hoşgörülebilecek bir durum çünkü daha yolun başındalar. Onların da kendi yataklarında aktıkları günler gelecek, yeter ki onlara sabredelim.

Bu parçadaki altı çizili sözle “genç öykücüler” hakkında anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Büyük yazarların etkisinde kaldıkları

B) Deneyim sonucunda kendini geliştirdikleri

C) Kendilerini toplumdan soyutladıkları

D) Rağbet göreceği zamanı bekledikleri

E) Kendilerine özgü yöntemlerle yazdıkları

 

11. İyi bir konuşmacı, konuşmasını bir plan dâhilinde ve konunun sınırlarını aşmadan yapar. Bu, dinleyicilerin de anlama eylemini çok kolaylaştırır. Daldan dala atlayan konuşmacıları dinlerken dikkat toplamak da konuyla ilgili derli toplu bilgi sahibi olmak da zordur.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zamanı ayrıntılarla harcamak

B) Anlaşılırlıktan uzak olmak

C) Dinleyicilere kuru bilgi sunmak

D) Düzensiz bir anlatım yapmak

E) Konuyu dinleyiciyle ilişkilendirmek

 

12. Bazı sanatçıların şarkıları tek mevsimlik değildir, yıllar geçse de gönül telimizi titretir.

Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

A) Herkesin zevkine hitap etmek

B) Hüznü de neşeyi de içinde bulundurmak

C) Etki gücü uzun ömürlü olmak

D) Zamanın duygu hâllerinden beslenmek

E) Dinleyicilerde farklı etkiler bırakmak

Test6  → 1. C    2. E    3. A    4. B    5. D    6. B    7. A    8. D    9. C    10. E    11. D    12. C




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir