Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

21.Yüzyıl için 21 Ders Kitap Özeti Yuval Noah Harari

Edebiyat severler İskender Pala‘nın yazmış olduğu 21.Yüzyıl için 21 Ders kitap özet ve yorumuna bakmaya ne dersiniz?

Yuval Noah Harari 21.Yüzyıl için 21 Ders Kitap Özeti

21.Yüzyıl için 21 Ders” 2019 yılında Kolektif Kitaptan çıkan 336 sayfalık bir kitap. “21.Yüzyıl için 21 Ders” kitabı Dünya Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan Yuval Noah Harari tarafından kaleme alınmış. “21.Yüzyıl için 21 Ders Özeti”ne baktığımızda ise yüzyılımızın eşi benzeri görülmemiş teknolojik ve ekonomik kırılmalarıyla ve yaşanan aralıksız değişimlerle başa çıkabilmek için elzem soruları tartışıldığını görüyoruz.

Kitaptan Küçük Bir Bölüm

Başlangıçta liberal anlatı esasen ortasınıf Avrupalı erkeklerin özgür­lükleri ve ayrıcalıklarını umursuyordu ve işçi sınıfı, kadınlar, azınlıklar ve Batılı olmayanlara duyarsız görünüyordu. 1918’de savaştan galip çıkmış Britanya ve Fransa özgürlük söylevleri verirken dünyanın dört bir yanı­na yayılmış imparatorluklarındaki tebaaları akıllarına gelmiyordu bile. Mesela Hindistan’daki özerklik taleplerine 1919’da Amritsar katliamıyla karşılık verilmiş ve yüzlerce silahsız gösterici İngiliz ordusu tarafından katledilmişti.

Batılı liberaller II. Dünya Savaşı’nın ardından bile sözde evrensel de­ğerlerini Batılı olmayanları içerecek şekilde uygulamakta büyük zorluk çekiyordu. Buna istinaden 1945’te beş yıllık Nazi işgali zulmünden kurtu­lan Hollanda’nın yaptığı neredeyse ilk şey, bir ordu tertip edip bu orduyu eski kolonileri Endonezya’yı yeniden işgal etmek için dünyanın öbür ucuna göndermek oldu. 1940’ta kendi bağımsızlığını dört günü anca geçen kısa süreli bir mücadelenin ardından teslim eden Hollanda, dört yılı aşkın zor­lu seneler boyunca Endonezya’nın bağımsızlığını ortadan kaldırmak için savaştı. Çoğu milli özgürlük hareketinin umutlarını, kendilerini özgürlük savunucusu ilan eden Batıklara değil de Moskova ve Pekin’e bağlamasına şaşmamak gerek.

Ancak liberal anlatı yavaşça ufkunu genişletti ve en azından teoride, ayrım gözetmeksizin tüm insanların özgürlüklerini ve haklarını gözetir oldu. Özgürlük çemberi genişlerken, liberal anlatı sınırları içinde komü­nist tarzda sosyal yardım programları uygulamanın önemi de fark edildi. Bir tür sosyal güvenlik ağıyla desteklenmediği müddetçe özgürlüğün pek bir değeri yoktur. Sosyal demokrat devletler demokrasi ve insan hakları­nı devlet destekli eğitim ve sağlık hizmetleriyle birleştirdi. Ultra kapitalist ABD bile özgürlüğün korunmasının, en azından bir ölçüde, devlet destekli sosyal hizmete ihtiyaç duyduğunu kabul etti. Açlık çeken çocukların özgür­lüğünden söz edilemez.

i99o’ların başına gelindiğinde düşünürler de siyasetçiler de “Tarihin Sonu” geldi diye haykırıyor, kendilerinden emin bir şekilde geçmişin tüm siyasi ve ekonomik sorunlarının karara bağlandığını, geriye kalan tek şe­yin demokrasi, insan hakları, serbest piyasalar ve devlet destekli sosyal hizmetlerle donatılmış liberal paket olduğunu ileri sürüyorlardı. Dünya­nın dört bir yanına ulaşmak, tüm engelleri aşmak, tüm ulusal sınırlan kal­dırmak ve insanlığı özgür bir küresel topluluğa dönüştürmek bu paketin alın yazısıydı sanki.

Yuval Noah Harari’ nın kaleme aldığı 21.Yüzyıl için 21 Ders tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!