Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı 4.Ünite Değerlendirme Cevapları

4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı  Tüketim  Cevapları

4. Sınıf  Fen Bilimleri Ders Kitabı Ata Yayıncılık 4. Ünite Maddenin Özellikleri  Sayfa 136, 137, 138, 139 4.Ünite Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı

Aşağıdaki bulmacayı çözelim.

1. Maddelerin sıcaklıklarını ölçme aracı.(TERMOMETRE)
2. Madde miktarına verilen ad.(KÜTLE)
3. Birden çok saf maddenin özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan maddelere verilen ad.(KARIŞIM)
4. Kütle birimi.(KİLOGRAM)
5. Konulduğu kabın şeklini alan ve akışkan hâlde bulunan maddeler.(SIVI)
6. Bir maddenin ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmesi olayı.(ERİME)
7. Kütlesi ve hacmi olan varlıklara verilen ad.(MADDE)
8. Maddenin ısı vererek sıvı hâlden katı hâle geçmesi olayı.(DONMA)
9. Maddenin kapladığı yere verilen ad.(HACİM)

  • Cevap:

Aşağıdaki cümleleri, verilen kavramlardan uygun olanıyla tamamlayalım.

  • Cevap:

eşit farklı suyu çekme ölçülebilir donma karışım

• Sıvı maddeler yeterince soğutulduğunda katı hâle dönüşür. Bu olaya …….DONMA……….
denir.
• Islak zeminleri kurulamak için kullanacağımız bezlerin…...SUYU ÇEKME….……………..özelliğinin
olmasına dikkat edilir.
• Kütle ve hacim maddenin…….ÖLÇÜLEBİLİR………………..özelliklerindendir.
• Isı alışverişi sıcaklıkları………FARKLI..…………….maddeler arasında gerçekleşir.
• Maddelerin sıcaklıkları…….EŞİT………………..oluncaya kadar ısı alışverişi devam eder.
• Turşu………..KARIŞIM…………….hâlinde bulunan bir maddedir.

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 137 Cevabı

Aşağıdaki soruların cevaplarını yazalım.

Maddeleri niteleyen özellikleri belirtelim. Bu özelliklere sahip maddelere örnek verelim.

  • CevapBu nitelikler; saydam,mat,parlak,opak,sağlam,esnek,pürüzlü pürüzsüz,yumuşak, su çeken , su çekmeyen , suda yüzen , suda batan, mıknatıs ile çekilen , mıknatıs ile çekilmeyen , berk gibi niteliklerdir. 

Şemsiye hangi özelliğe sahip bir araçtır? Neden?

  • CevapŞemsiye, suyu emmeyen maddeden yapılmış bir araçtır. Suyu emmeyen maddeler, su ile temas ettiğinde suyu emmeyen maddelerdir. Şemsiye ve yağmurlukların yapımında suyu emmeyen malzemeler kullanılır.

Katı ve sıvı hâlde bulunan maddelere örnekler vererek bu maddelerin özelliklerini karşılaştıralım.

  • CevapKatı olarak buz sıvı olarak da su diyelim bunları karşılaştırırsak katılar konulduğu kabın şeklini almaz oysa sıvılar alır en önemli farkıdır.

Gaz hâlindeki maddelerin sahip oldukları özellikleri günlük hayatımızdan örnekler vererek açıklayalım.

  • CevapEtrafımızda birçok madde vardır. bunlardan bazıları katı, bazıları sıvı, bazıları da gazdır. gaz maddelere örnek olarak ; Soluduğumuz hava, yakıt olarak kullandığımız doğal gaz ve likit petrol gazı ( LPG), kolonyanın, parfümün, soğanın kokusu, su buharı verilebilir.

Bir kamyonete 200 kg domates yükleniyor. Kamyonet yüklü hâlde tartıldığında 1050 kg geliyor. Kamyonetin boşken kütlesi kaç kg’dır?

  • Cevap1050 – 200 = 850 kg

 İçinde 500 mL su bulunan dereceli kaba taş atıldığında suyun seviyesi 820 mL’ye yükseliyor. Taşın hacmi kaç mL’dir?

  • Cevap820 – 500 = 320 mL

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 138 Cevabı

Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyelim.

1.Lale, içinde 4 L su bulunan fanusa balıkları koyuyor. Yukarıda görüldüğü gibi suyun seviyesi yükseliyor.
Buna göre, balıkların hacmi kaç mililitredir?

A) 4200 mL B) 4000 mL
C) 2000 mL D) 200 mL

  • Cevap: D

2.Yukarıdaki şemada farklı hâllerdeki maddelere örnekler verilmiştir.
Buna göre şemada hangi hâldeki maddelere örnek verilmiştir?
A) Katı ve gaz B) Sıvı ve gaz
C) Katı ve sıvı D) Katı, sıvı ve gaz

  • Cevap: C

3. Mıknatısla ayırma yöntemi aşağıdaki karışımlardan hangisinde sonuç vermez?
A) Talaş-kum karışımını ayırmada
B) Kum-nikel karışımını ayırmada
C) Buğday-demir karışımını ayırmada
D) Pirinç – kobalt karışımını ayırmada

  • Cevap: A

4.Sürahide bulunan suyun tamamı tencereye boşaltıldığında aşağıdakilerden hangisi gözlemlenir?
A) Suyun hacminin değiştiği
B) Suyun, konulduğu kaba göre şekil aldığı
C) Suyun kütlesinin değiştiği
D) Suyun hâl değişimi geçirdiği

  • Cevap: B

5. Kaptaki A maddesinin sıcaklığı termometre ile 25 °C olarak ölçülüyor.
A maddesinin sıcaklığının azalması için aşağı- dakilerden hangisi yapılmalıdır?
(A maddesinin sıcaklığı bulunduğu ortam ile aynıdır.)
A) Madde ısıtılmalıdır.
B) Madde bulunduğu ortamda kalmalıdır.
C) Madde daha soğuk bir ortama taşınmalıdır.
D) Maddeye sıcak su ilave edilmelidir.

  • Cevap: C

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 139 Cevabı

6. Kütlesi 2 kg olan baklava, tepsi ile birlikte tartıldığında 2700 g geliyor. Tepsinin kütlesi kaç g’dır?
A) 700 B) 2000
C) 2700 D) 4700

  • Cevap: A

Aşağıda bazı maddeler özellikleriyle eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden
hangisi yanlıştır?

Madde – Özellik

A)Sünger Suyu Çeker

B)Çivi Suda batar

C)Kağıt Mıktanısla çekilir

D)Cam Suyu çekmez

  • Cevap: C

8.Yukarıdakilerden kaç tanesi saf maddedir?
A) 1 B) 2
C) 3 D) 4

  • Cevap: B

9. Aşağıdakilerden hangisi gaz hâldeki maddelerin özelliklerinden değildir?
A) Belli bir şekilleri yoktur.
B) Bulundukları ortamda yayılır.
C) Çok küçük gözeneklerden sızabilir.
D) Kütlesi yoktur.

  • Cevap: D

10. Aşağıda maddelerde gerçekleşen hâl değişimlerine örnekler verilmiştir.
I. Tereyağının sıvı hâle gelmesi
II. Çamaşırların kuruması
Buna göre numaralanmış hâl değişim olayları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

  • Cevap: D

11. Aşağıdaki maddeler bulundukları hâllere göre gruplandırılırsa hangisi farklı bir grupta yer alır?
A) Hava B) Kömür
C) Su buharı D) Oksijen

  • Cevap: B

12.Numaralanmış termometrelerden hangisinin gösterdiği sıcaklık değeri
en düşüktür?
A) I B) II
C) III D) IV

  • Cevap: A
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

3 Yorum

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close