Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları / 5. Sınıf Meb Yayınları Etkin Vatandaşlık Kendimi Değerlendiriyorum

5. Sınıf Meb Yayınları Etkin Vatandaşlık Kendimi Değerlendiriyorum

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Meb Yayınları Etkin Vatandaşlık Kendimi Değerlendiriyorum

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Etkin Vatandaşlık Sayfa 164, 165 Kendimi Değerlendiriyorum Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 164 Cevabı

A. Aşağıdaki cümlelerin başına cümlede verilen ifadeler doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız. Yanlış olan cümlelerin doğrularını altlarına yazınız.
(D ) 1. Toplumsal ihtiyaçları karşılamak devletin sorumluluklarındandır.
(Y ) 2. Güvenliğimizi sağlayan emniyet güçleri Adalet Bakanlığı’na bağlıdır.
(D ) 3. Sivil toplum kuruluşları gönüllü kişilerin desteğiyle birçok insana yardım ederler.
(D ) 4. TEMA doğal varlıkları koruma ve ağaçlandırma çalışmaları yapar.
(Y ) 5. Kaymakamlar il ve ilçe belediyelerini yöneten görevlilerdir.
(D ) 6. Muhtarlar yerel seçimlerde halkın oylarıyla seçilirler.
(Y ) 7. Muhtarlar parklar yaparak yeşil alanları arttırmaya çalışırlar.
(D ) 8. Temel hak ve özgürlüklerimiz anayasamızda yer almaktadır.
(Y ) 9. 22 yaşına geldiğimizde genel ve yerel seçimlerde oy kullanabileceğiz.
(Y ) 10. Ay yıldızlı bayrağımız Asya Hun Devleti döneminden itibaren kullanılmaktadır.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere ilgili kelimeleri yazınız.

düşünce TBMM muhtar katılım Ankara Sağlık Millî Eğitim kaymakamlık vali

1. Hastalandığımızda …Sağlık. Bakanlığı’na bağlı hastanelere gideriz.
2. Eğitim aldığımız okullar ……Millî Eğitim………. Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet verirler.
3. Yaşadığımız ili yöneten …vali….. , ilin en yetkili yöneticisidir.
4. İlçe Emniyet Müdürlüğü …kaymakamlık ……… kurumuna bağlıdır.
5. Mahalleye yeni taşınan kişilerin kayıt işlemlerini ……muhtar…….. yapar.
6. Okulda yapılan seçimlerde oy kullanmak bizim …katılım ………… hakkımızdır.
7. Bizimle ilgili konularda fikirlerimizi söylememiz ……düşünce …… özgürlüğümüzdür.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı

8. Başkentimiz olan ……Ankara …..… Millî Mücadelenin de merkezi olmuştur.
9. ….TBMM .…….. Mehmet Akif’in şiirini millî marş olarak kabul etmiştir.

C. Aşağıdaki toplumsal ihtiyaçların numaralarını ilgili oldukları kurumun başındaki parantezin içine yazınız.

1. eğitim 2. sağlık 3. güvenlik 4. adalet 5. haberleşme 6.kültür
(3 ) Polis merkezi (4 ) adliye (5 ) PTT ( 6) Müze (1 ) okul ( 2) aile sağlığı merkezi

D. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. I. Barınma – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
II. Güvenlik – İç İşleri Bakanlığı
III. Eğitim – Kültür ve Turizm Bakanlığı
IV. Haberleşme – Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Yukarıda toplumsal ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılayan kurumlar eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) I B) II C) III D) IV

  • Cevap: C

2. Niğde Valisi Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaları ziyaret etti. Vali, sanayi tesislerinin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Vali “Her geçen gün büyümesini devam ettiren Sanayi Bölgemize yapılan yatırımlar vatandaşlarımız için yeni iş sahaları demektir. Bu konuda bizler de üzerimize düşen görevi yerine getirmek için elimizden gelen gayret göstereceğiz” dedi. İnternet haberi, 12 Nisan 2017 (Düzenlenmiştir.) Yukarıdaki haberde valinin hangi alandaki çalışmalara destek verdiği yer almaktadır?
A) Turizm B) Eğitim C) Sağlık D) Ekonomi

  • Cevap: D

3. Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının özelliklerinden biri değildir?
A) Bakanlıklara bağlı çalışırlar.
B) Toplumsal dayanışmayı attırırlar.
C) Gönüllülerin desteğiyle hizmet verirler.
D) Birçok insana yardım ederler.

  • Cevap: A

4. – İl, ilçe veya beldelerde görev yaparım.Yol, su, kanalizasyon gibi ihtiyaçları karşılarım.
– Yerel seçimlerde halkın oylarıyla seçilirim.
Kendisi hakkında bilgi veren bu görevli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Vali B) Belediye başkanı C) Kaymakam D) Muhtar

  • Cevap: B

5. Atalarım gökten yere İndirmişler ay yıldızı Bir buluta sarmışlar ki Rengi şafaktan kırmızı Hasan Âli Yücel
Yukarıdaki şiirde şair bağımsızlık sembollerimizin hangisinden söz etmektedir?
A) TBMM B) Bayrak C) Millî marş D) Başkent

  • Cevap: B

6. Yerel ve genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına giden bir kişi aşağıdaki haklarından hangisi kullanmıştır?
A) Sosyal güvenlik B) Haberleşme C) Toplantı D) Katılım

  • Cevap: D

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Çevrenizdeki resmi kurum ve sivil toplum kuruluşlarına örnek veriniz.

  • Cevap: TEMA VAKFI, EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ, BELEDİYE, KAYMAKAMLIK

2. Yaşadığınız yerin yönetiminden kim ya da kimler sorumludur? Bu kişinin görevlerine örnek veriniz.

  • Cevap: İlden vali, ilçeden kaymakam beldeden ise belediye başkanı sorumludur.

3. Kalım hakkı ve düşünce özgürlüğünü büyüdüğünüzde nasıl kullanacaksınız? Örnek veriniz.

  • Cevap: Oy vererek ya da seçimlerde aday olarak. Düşüncelerimi özgürce dile getireceğim.

4. Millî egemenlik ve bağımsızlık sembolleri bizler için neden değerlidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü bunlar bizleri biz yapan bize ait kutsal değerlerdir. Marş gibi bayrak gibi… Bunlar bizim bugün nasıl bugünlere geldiğimizi göstermeleri bakımından önemlidir.
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
1
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir