Ana Sayfa / E-Kurs / 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Bir ülkenin siyasi haritasının lejantına bakılarak aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Yükselti değerleri

B) İllerin sınırları

C) Şehir merkezleri

D) Ülkenin başkenti

 

Dört tarafı denizlerle çevrili kara parçasıdır.

Karalardaki çukurlarda birikmiş durgun sulardır.

Akarsular tarafından derin yarılmamış, çevresine göre alçakta olan geniş düzlüklerdir.

Akarsular tarafından derin yarılmış, çevresine göre yüksekte kalan geniş düzlüklerdir.

2) Verilen bilgilere bakıldığında aşağıdaki yer şekillerinden hangisinin tanımlanmadığı söylenebilir?

A) Ada

B) Ova

C) Dağ

D) Göl

 

-Türkiye’nin kabartma yöntemiyle çizilmiş haritasını inceleyen bir grup öğrenci;

– Koyu kahverenginin çok fazla olduğunu,

– Kabarık yerlerin çokluğunu,

– Akarsuların oluşturduğu derin vadileri

3) Aşağıdaki bölgelerden hangisinde daha çok gözlemler?

A) Marmara Bölgesi

B) Doğu Anadolu Bölgesi

C) Ege Bölgesi

D) İç Anadolu Bölgesi

 

4) İç Anadolu bölgesinin fiziki haritasına bakarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Yerşekilleri sadedir

B) Akarsular bulunmaktadır

C) Platolar vardır

D) Denize kıyısı vardır

 

5) Aşağıdaki iklim tiplerinden hangisi Türkiye’de görülmez ?

A) Karasal iklim

B) Muson iklimi

C) Akdeniz iklimi

D) Karadeniz iklimi

 

– Bitki örtüsü makidir

   – Yazları çok sıcak ve kuraktır.

   – Verimli ovalarında yılda birden fazla ürün alınabilir.

6) Özellikleri verilen iklim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Akdeniz İklimi

B) Karasal İklim

C) Karadeniz İklimi

D) Step İklimi

 

Ahmet yaz tatili boyunca farklı bölgelerdeki gezilere katılmıştır. Gezdiği yerlerde aşağıdaki ürünlerin yetiştirildiğini görmüştür;

Çay

Tahıl

Turunçgil

7) Buna göre Ahmet sırasıyla hangi iklim bölgelerinden geçmiştir?

              1.                 2.                   3.

A) Karadeniz    Karasal       Akdeniz

B) Karasal        Akdeniz      Karadeniz

C) Karadeniz   Akdeniz        Karasal

D) Akdeniz       Karadeniz    Karasal

 

 

 Deniz turizmi gelişmiştir.

Muz yetiştirilir.

Seracılık yoğun olarak yapılır.

8) Verilen bilgiler aşağıdaki hangi bölgemize aittir?

A) Ege bölgesi

B) Marmara bölgesi

C) İç Anadolu bölgesi

D) Akdeniz bölgesi

 

9) Aşağıdakilerden hangisinin üzerinde iklimin etkisinden bahsedemeyiz?

A) Giyim tarzı

B) Hayvancılık faaliyetleri

C) Konut tipleri

D) Yeraltı kaynakları

 

10) İç Anadolu Bölgesinde turuçgil tarımının yapılamamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sulamanın yetersiz olması

B) Toprak özellikleri

C) İklim özellikleri

D) Yer şekilleri

 

11) Karasal iklim tipinin görüldüğü bir bölgenin özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Bitki örtüsü bozkırdır.

B) Dört mevsim yağışlıdır.

C) Bitkiler yaz kuraklığında kurur.

D) Tarım ürünü çeşitliliği azdır

 

12) Aşağıda verilen iklim ve bitki örtüsü eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?

    Akdeniz       Karasal      Karadeniz

A) Maki            Orman          Bozkır

B) Orman        Bozkır          Maki

C) Orman        Maki             Bozkır

D) Maki           Bozkır          Orman

Test 4   1. A   2. C   3. B   4. D   5. B   6. A   7. A   8. D   9. D   10. C   11. B   12. D




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir