Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz


5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz

1- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi birden fazla varlığı anlatmaktadır?

A) Cesaretimi senin sayende yeniden topladım.

B) Evinde dostlarını ağırlamayı çok severdi.

C) Bu bahar herkes çok mutluydu.

D) Evin arka tarafındaki kuyudan su çekmiştik.

2- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bir duyu organıyla algılanabilir?

A) Konuşurken sesimizin tonunu ayarlamalıyız.

B) Sevgimizi göstermekten çekinmemeliyiz.

C) Mutluluk hemen yanı başımızdadır.

D) Akıl, insanın en değerli varlığıdır.

3- Çoğul eki almadığı hâlde birden çok varlığı karşılayan isimlere topluluk ismi denir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek yoktur?

A) Ordumuz çok güçlüdür.

B) Orman yangınlarında 177’yi aramalıyız.

C) Çoban, sürüsünü otlatıp geldi.

D) Elektrik süpürgesi bozulmuş.

4. Annem, babam, kardeşlerim ve ben bu sabah eşyaları iki saat içinde depoya taşıdık. Aşağıdakilerden hangisi bu cümledeki altı çizili ifadelerden herhangi birinin yerini tutmaz?

A) Onları    B) Diğeri      C) Oraya         D) Hepimiz

5- Hafızam çok kuvvetlidir, hiçbir şeyi unutmam.” cümlesinde altı çizili sözcük beş duyumuzla algılayamadığımız bir kavramı karşılamaktadır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur?

A) İnsanların en çok ihtiyacı olan şey huzurdur.

B) Düşüncelerinde haklısın, ne yapsan yeridir.

C) Ablam ve dayım bahçedeki domatesleri topladı

D) Bu kadar sıkıntıya rağmen yüzü gülüyor.

6- “Kitap ve defterlerimi topladım, aceleyle evden çıktım, otobüse yetiştim.” cümlesinde kaç tane isim vardır?

A) 1    B) 2         C) 3             D) 4

7- Esra, herkesten başkaydı; şimdiye kadar hiç kimseyi üzmemişti.

Bu cümledeki altı çizili ismin yerine aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?

A) Ben  B) Sen     C) O      D) Biz

8- “Bunları hangi dolaba bırakmamı istiyorsunuz?” cümlesinde “Bunları” sözcüğünün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) Giysileri    B) Kitapları    C) Çantaları    D) Çocukları

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Her sabah spor yaparım.

B) Şunları verir misin?

C) Kimse seni üzmek istemedi.

D) Oraya daha önce gitmiştim.

10- “Herkes onu bekliyor, o gelmek istemiyordu.” cümlesinde ismin yerini tutan kaç sözcük vardır?

A) 1     B) 2    C) 3    D) 4

11- “Kardeşim akşam çok geç geldi.” cümlesini soruya çevirmek istediğimizde “Kardeşim” sözcüğünün yerini tutabilmesi için aşağıdakilerden hangisini kullanabiliriz?

A) Ne? B) Kim?    C) Ne kadar?    D) Niçin?

12- “O, çok iyi niyetli biriydi.” cümlesinde “o” sözcüğü, bir kişinin yerini tutmuştur. Böyle bir kullanım aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) O gelemez çünkü arabasını dün tamire vermiş.

B) O çok kirliydi, makineye atıp yıkadım.

C) Dayım o gün çiftliğe hiç uğramamıştı.

D) O köyün karşı yamacında zeytin ağaçları vardı

Test 3 1. B    2. A    3. D    4. B    5. C    6. D    7. C    8. D    9. A    10. C    11. B   12. A




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir