Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Sayfa 223-224-225 Cevapları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 223-224-225 Cevapları ve Soruları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 223

Cinsiyete göre inceleme yapıldığında kadınların yüzde 24,8’inin, erkeklerin ise 30,4’ünün obez olduğu belirlendi. Bol miktarda lif içeren besinler sindirime yardımcı olur. Yetişkin bireylerin günlük 25 g lif tüketmesi sindirim sistemi sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. On bir yıl boyunca yapılan uluslararası bir çalışmada, beslenmeyle bol lif alınmasının kalın bağırsak kanserine karşı koruma sağladığı ortaya çıkmıştır. Aşağıda bol miktarda lif içeren besinlere örnekler verilmiştir. Bu besinleri gün içinde tüketmeye özen gösterilmelidir. Kabak, buğday ekmeği, fasulye, bal, elma, kuru baklagiller, incir, arpa, kuru erik, yulaf, yeşil yapraklı sebzeler.

Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

1. Verilen bilgiden yararlanarak BKİ’nizi hesaplayınız. Sonucu yorumlayınız.

  • Cevap: Kendi bilgilerinizi girerek BKİ’nizi hesaplamanız gerekmektedir.

2. Yapılan araştırmalara göre obeziteye bağlı hastalıklar kişilerin ortalama yaşam süresini nasıl etkilemektedir?

  • Cevap: Aşırı kilolar ve buna bağlı ortaya çıkan kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve bazı kanser türleri, insan ömrünü ortalama 2.7 yıl azaltıyor. Obezite, hem kadın hem de erkekler için başlıca risk faktörüdür. Vücutta aşırı yağ dokusu varlığında ortaya çıkan inflamasyona bağlı olarak kişinin inme riski artabilir. Bu durum damar içi kan akışını engelleyerek ve pıhtı gelişme riskini yükselterek inmeye yol açabilir.

3. Lifli gıdalarla beslenmek ile obezite arasında nasıl bir bağlantı vardır?

  • Cevap:  Lifli beslenmek kan yağı düzeyini iyileştirir ve kan basıncını düşürür, diyabette kan şekerini düzenler, kilo kaybına yardımcı olur ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 224

Vücuda yeterince oksijen alabilmek için havası temiz ortamlarda bulunmalıyız.
Kalp atışı ritminin bozulmaması için stresten kaçınmalıyız.
Anemi ve sarılık, dolaşım sistemi hastalıklarıdır. Kana rengini veren ve oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan proteine hemoglobin denir. Hemoglobin, kanda kırmızı kan hücreleri (alyuvar) tarafından taşınır. Kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumuna anemi (kansızlık) adı verilir. Anemi genellikle demir eksikliğine bağlı beslenme bozukluklarında görülür.
Yaşlı alyuvar hücrelerinin parçalanması sonucu vücudumuzda bilirubin adı verilen bir madde açığa çıkar. Vücudumuzda normal seviyede bulunan bilirubin, karaciğerde idrarla atılabilen zararsız bir maddeye dönüştürülür. Bilirubin miktarı belli bir seviyenin üzerine çıktığında önce gözler, daha sonra da cilt sarı veya sarıya yakın renk alır. Bu hastalığa sarılık adı verilir.

Tüm dünyada insanların yaklaşık %23’ü yetersiz fiziksel aktivite yapmaktadır. Bu kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski hareketli bir yaşam sürdüren insanlara göre yaklaşık 2,5 kat daha fazladır. İngiltere Tıp Dergisi’nin (BMJ) yürüttüğü bir araştırmaya göre günde sadece bir adet sigara içen kişilerde dahi kalp hastalıkları riski hiç sigara içmeyenlere oranla yüzde 50 daha fazladır. Aynı araştırmada sigara nedeniyle yaşanan erken ölümlerin yüzde 48’inin kalp hastalıkları nedeniyle meydana geldiği sonucuna ulaşılmıştır. BMJ, sigarayla ilgili yürütülen toplam 141 araştırmanın sonuçlarını incelemiş ve günde bir paket sigara içen her 100 kişiden 7’sinin kalp krizi geçirdiğini belirtmiştir. Kişinin ideal kilosunun çok üstünde olması hastalığı olarak tanımlanan obezite, çeşitli dolaşım sistemi hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Obezite ve Kardiyovasküler Hastalıklar/Hipertansiyon el kitapçığında şu bilgiye yer verilmiştir: Beden ağırlığı olması gerekenin %20 üzerinde olanlarda hipertansiyon görülme sıklığı, normal beden ağırlığında olanların 2 katıdır. Hipertansiyon, yüksek kan basıncı demektir. Bu hastalık tedavi edilmediği sürece kalp yetmezliği, damar sertliği ve kalp krizine sebep olabilir.

Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Fiziksel hareketlilik arttıkça kalp ve damar hastalıklarına yakalanma tehlikesi nasıl değişir? Neden?

  • Cevap: Düzenli, belirli bir süre, şiddet ve sıklıkta ömür boyu sürdürülen fiziksel aktiviteler bireysel ve de toplumsal sağlığımızı geliştirir ve iyileştirir. Eğer gün içinde egzersiz veya yürüyüş yapılırsa bu riskler en azından çok çok daha düşük hale gelir.

2. Sigara içme oranı ile kalp krizi arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Sigara sayısını günde bir sigaraya kadar düşüren kişilerde dahi her 100 kişiden 3’ü kalp krizi riskiyle karşı karşıya. Araştırmacılar, günde bir sigara içen erkeklerin kalp hastalıkları yaşama olasılığının hiç sigara içmeyenlere kıyasla yüzde 48 daha yüksek olduğunu vurguluyor.

3. İnsanların ideal kilolarında olup olmamaları ile kalp ve damar hastalıklarına yakalanmaları arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Sigara beslenme dengesizliği oluşturduğundan hastalıklara neden olmaktadır. Kalp – damar hastalıklarında iyiye gidiş sağlanması hem sigarayla hem de obeziteyle yılmadan ve doğru mücadele etmeyi gerektiriyor. Ancak gelişmiş ülkeler bile bunu başarmakta güçlük çekiyor.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 225

Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren hastalık durumunda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar kazazedeye veya hastaya yapılan ilaçsız uygulamaların tümüne ilk yardım denir. İlk yardımda temel amaç hayat kurtarmak veya hayati tehlikesi olan kişinin durumunun daha kötüye gitmesini önlemektir. Kaza veya olay yerinde tıbbi araç gereç bulunmayabilir. Bu nedenle ilk yardım çoğu zaman olay yerindeki mevcut araç gereçle yapılır. İlk yardım eğitimini başarıyla tamamlayan ve sertifika alan kişilere ilk yardımcı unvanı verilir. İlk yardımcı olmak isteyen kişiler İlk Yardım Eğitim Merkezi bulunan Kızılay Şube Başkanlıklarına başvuru yapabilir. Siz de ileride ilk yardım eğitimi alarak ilk yardımcı olabilirsiniz. Böylece kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlileri gelinceye kadar insanların yaşama tutunmasına katkı sağlayabilirsiniz.

İlk yardımın üç temel uygulaması vardır.

• Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
• Olay yeri görünebilir biçimde işaretlenmelidir.
• Kaza yerinde sigara içilmemelidir.
• Olay yerinde gaz tüpü varsa tüpün vanası kapatılmalıdır.
• Kıvılcım oluşturacak ışıklandırma veya çağrı araçlarının kullanımına izin verilmemelidir.
• Kanamalı durumlarda Hepatit B, Hepatit C, HIV/AIDS gibi hastalıklara karşı korunmak için eldiven giyilmelidir.

Bildirme: En hızlı şekilde gerekli sağlık kuruluşlarına (112) haber verilmelidir. Telefonu açan yetkiliye olayın olduğu yer ile ilgili açık ve net bilgi verilmeli, hasta veya yaralı sayısı bildirilmeli, olay açıkça anlatılmalıdır.
Kurtarma: Olay yerindeki hasta veya yaralılara müdahale bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Hasta veya yaralının durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım yapılmalıdır. İlk yardımla ilgili temel eğitim almayan kişiler hasta veya yaralıya dokunmamalı, onları yerlerinden kımıldatmamalıdır.

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayınları Sayfa 223-224-225 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
happy
1
love
1
unlike
1
angry
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!