Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz


6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz

(1) Akdeniz Bölgesi, kışın yumuşak bir iklime sahiptir.

(2) Buradaki sulak alanlarda Akdeniz foku, su samuru ve mavi yengeç görülür.

(3) Bölgedeki en ünlü sulak alan, Mersin yakınlarındaki Göksu Deltası’dır.

(4) Burası kuş türleri açısından çok zengin bir yerdir.

1) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?

A)1.   B) 2.   C) 3.    D) 4.

Artık, zamanın kıymetini bilerek yaşıyorum.

2) Yazar, bu cümlede aşağıdakilerden hangisini anlatmak istemiştir?

A) Zamanı verimli kullanmanın önemini

B) Önceleri zamanın değerini bilmediğini

C) Zamanın çabuk geçtiğini

D) Zamanın önemini bilenlerin mutlu olacağını

1. en güçlü

kendi

kötü

şahidi

vicdanımızdır

bir işin

3) Numaralanmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulmak istenirse doğru sıralama nasıl olur?

A) 1 – 6 – 3 – 2 – 5 – 4

B) 2 – 3 – 5 – 6 – 1 – 4

C) 3 – 6 – 1 – 4 – 2 – 5

D) 6 – 1 – 3 – 2 – 4 – 5

Zafere giden yolda önüme pek çok engel çıktı ama

– – – –

4) Bu cümle, düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden  hangisiyle tamamlanamaz?

A) amacımdan asla vazgeçmedim.

B) hayallerim beni hep kamçıladı.

C) engeller hiçbir zaman hayallerimden büyük olmadı.

D) her insanın yorulduğu anlar vardır.

‟Çocuk yetiştirirken yapılan en büyük hata çocuğun her

istediğini yapmaktır.”

5) cümlesine anlamca en yakın yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çocuğun bütün isteklerini yerine getirmek yanlış bir davranıştır.

B) Anne babalar çocuklarıyla yakından ilgilenmelidir.

C) Aile içinde çocukların uyacağı belli kurallar olmalıdır.

D) İstekleri yerine getirilen çocukları mutlu bir gelecek bekler.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yay ayraç içinde verilen anlam ilişkisi yoktur?

A) Yağmur uzun süre yağmadığı için tarladaki ürünler kurudu. (Amaç-sonuç)

B) Ankara’yı bilmediğinden Atakule’yi bulmakta zorlanmış. (Sebep-sonuç)

C) Cahit Sıtkı Tarancıʼyı çok sevdiğim için onun tüm şiirlerini ezberledim. (Sebep-sonuç)

D) Küçüklüğünden beri kurduğu hayali gerçekleştirmek için Fransa’ya gitti. (Amaç-sonuç)

(1) Bugüne kadar annemi hiç böyle mutlu görmemiştim.

(2) Annem, yüzümüzü hem ağlayarak hem gülerek öpmemişti hiç.

(3) Bize yüzlerce kez teşekkür etti.

(4) Babama telefonla haber verirken sevinçten ağladı.

7) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A)1.   B) 2.    C) 3.   D) 4.

(1) Baharın gelmesiyle Kaz Dağı’nda geleneksel doğa yürüyüşleri başladı. (2) Ender bitkileriyle dikkat çeken

bölge, coğrafyasıyla da insanı hayrete düşürüyor. (3) Kaz Dağı; muhteşem manzarası, buz gibi şelaleleri ve temiz havasıyla pek çok ziyaretçinin vazgeçemediği bir mekân oldu. (4) Bu bölgede hayvan türlerini korumak için av yasağı başlatıldı.

8) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde öznel anlatım vardır?

A) 1. ve 2.

B) 1. ve 4.

C) 2. ve 3.

D) 3. ve 4.

9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi  vardır?

A) Yattığım odanın penceresinden bütün sokak görünüyor.

B) Hiçbir çocuk, onu üzecek bir şey olmadıkça ağlamaz.

C) Ne tuhaf, insan bazen kapı komşusundan bile habersiz olabiliyor.

D) Hevesli olduğumu gizlemek için davetlere hep geç katılırım.

(1) Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası’nın

uzun süredir sabırsızlıkla beklenen albümü, müzik

marketlerde yerini aldı. (2) Üç yıllık bir çalışmanın sonunda

hazırlanan albümde ondan fazla sanatçı şarkı

seslendirdi. (3) Yabancı sanatçıların da yer aldığı albümde

70’lerin en güzel şarkıları dikkat çekmekte.

(4) Albüm, piyasaya çıktığı andan itibaren kalitesiyle

varlığından söz ettirdi.

10) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde nesnel anlatım söz konusudur?

A)1.   B) 2.   C) 3.    D) 4.

Cümleler Nesnel Öznel

1

Yapılan son araştırmalar

sütün ve süt ürünlerinin

yağ emilimini azalttığını

ortaya koydu.

2

Sinemada bu hafta iki

macera filmi gösterime

girecek.

3

Havaların ısınmasıyla

denizlerdeki suyun

sıcaklığı da arttı.

4

Sözlü kültürümüzde oluşan

destanlar, en önemli sanat

eserlerimizdir.

11) Bu tabloda numaralanmış cümlelerden hangisiyle  ilgili işaretlemede yanlışlık yapılmıştır?

A)1.  B) 2.   C) 3.   D) 4.

Mutluluğa giden tek yol vardır: Kendinden çok şey,

başkalarından az şey beklemek.

12) Bu cümle aşağıdaki yargıların hangisiyle çelişir?

A) Mutlu olmayı sağlayan en önemli unsur çevre desteğidir.

B) Mutluluk kapısının anahtarı kişinin kendi elindedir.

C) Mutlu olmak istiyorsak önce kendimiz bir şeyler yapmalıyız

D) Her şeyi başkasından bekleyen, kendisi çaba göstermeyen

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 6 Sorularının Cevapları

Test 6    1. C    2. B    3. C    4. D    5. A    6. A    7. D    8. C    9. D    10. B    11. B    12. A




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir