Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 10

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 10 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 10

A. XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ

1. Avrupa’daki Gelişmelerin Osmanlı Devleti’ne Yansımaları

Osmanlı Devleti’nin XX. yüzyıl başlarındaki siyasi ve sosyal durumunun kavranabilmesi için öncelikle Avrupa’daki gelişmelerin hatırlanması gerekir.

XX. yüzyıla girerken Avrupa siyasi, askerî ve ekonomik bakımdan gücünün zirvesinde bulunuyordu. Avrupa ülkelerinde XV ve XVI. yüzyıllarda yeniden doğuş anlamına gelen Rönans hareketi yaşandı. Güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmeleri içeren Rönesans ile birlikte insan aklını küçümseyen, eleştiriyi yasaklayan dogmatik düşüncenin yerini deneye, gözleme ve sorgulamaya dayanan özgür düşünce aldı. Din adamlarının devlet ve toplum üzerindeki egemenliğine tepki olarak ortaya çıkan Reform hareketleriyle de Avrupalılar kilisenin baskısından kurtuldular. Avrupa XVII. yüzyılda Akıl Çağı’nı, XVIII. yüzyılda ise Aydınlanma Çağı’nı yaşadı. Böylece insan aklına dayanan pozitif düşüncenin önündeki engelleri kaldırarak yenileşme ve ilerleme yolunda önemli adımlar attı.

18. yüzyılda İngiltere’de başlayan ve diğer Avrupa ülkelerine yayılan Sanayi İnkılabı’yla birlikte insan gücünün yerini makineler aldı. Üretimde ve ulaşımda buhar makinelerinin devreye girmesiyle pamuk, kömür gibi ham maddelere duyulan ihtiyaç daha önceki devirlere göre görülmemiş ölçüde arttı. Diğer yandan fazla miktarda üretilen malların pazarlanması da ayrı bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Bütün bu gelişmeler sanayileşmiş Avrupa devletleri arasında ham madde ve pazar ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni bir sömürgecilik yarışının başlamasına yol açtı. Bu devletler sanayileri için gereken ham maddeleri ve enerji kaynaklarını elde etmek amacıyla geri kalmış ülkeleri sömürge hâline getirdiler. Diğer yandan ellerinde biriken sermaye fazlasını sömürgelerinde kârlı yatırımlara dönüştürdüler. Buralarda yeni şehirler, limanlar, demir yolları ve telgraf hatları inşa ettiler. Ülkelerindeki fazla nüfusu sömürgelerine yerleştirerek de Sanayi İnkılabı’nın ortaya çıkardığı işsizlik, barınma vb. sorunlara çözüm bulmaya çalıştılar.

Osmanlı Devleti Sanayi İnkılabı’nı takip edemedi. İnsan gücüne dayalı olarak üretim yapmaya çalışan Osmanlı zanaatkârları Avrupa’nın bol ve ucuz sanayi ürünleri ile rekabet edemeyince de Osmanlı ekonomisi çöküntüye uğradı. Bundan sonra Osmanlı Devleti dışarıya ham madde satan, dışarıdan ise mamul madde alan bir devlet hâline geldi. Osmanlı pazarları yabancı sanayi malları ile dolarken ülkede işsizlik arttı. Bu dönemde Osmanlı Devleti artan para ihtiyacını karşılamak üzere ilk kez dış borç aldı. Borçlarını ödeyemeyince de alacaklı devletlerin 1881’de kurduğu Düyûn-ı Umûmiye İdaresine (Genel Borçlar İdaresi) (Görsel 1.1) bazı gelir kaynaklarını bırakmak zorunda kaldı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 10 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
love
3
angry
2
happy
2
clap
2
unlike
1
sad
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!