Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 120

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 120

b. Şeriye ve Evkaf Vekâletinin Kaldırılması

TBMM 3 Mart 1924’te kabul ettiği bir kanunla Osmanlı Dönemi’nde Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı olarak görev yapan Şeriye ve Evkâf Vekâletini kaldırdı. Kanunun çıkarılış gerekçesi cumhuriyet yönetiminde din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması nedeniyle böyle bir bakanlığa ihtiyaç kalmamış olmasıydı.

Şeriye ve Evkâf Vekâletinin kaldırılmasının ardından bu kuruma bağlı okullar ve medreseler kapatıldı. Müftü, imam, vaiz gibi din görevlilerini yetiştirecek okullar açma ve yönetme yetkisi ise Millî Eğitim Bakanlığına devredildi. Daha önce söz konusu vekâlet tarafından yürütülen görevleri yerine getirmek üzere Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruldu. Bunlardan Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetlerini yürütmek ve halkı dinî konularda bilgilendirmekle görevlendirildi. Vakıflar Genel Müdürlüğüne ise vakıfların kuruluş amaçlarına uygun olarak faaliyet göstermelerini gözetme ve onları denetleme görevleri verildi.

c. Erkân-ı Harbiye Vekâletinin Kaldırılması

Osmanlı Devleti Dönemi’nde ordunun yönetiminden sorumlu olan Erkân-ı Harbiye Vekâleti hükümette temsil edilen ayrı bir bakanlık şeklinde teşkilatlanmıştı. Mustafa Kemal, Millî Mücadele yıllarında da devam eden bu durumun barış döneminde çeşitli sakıncalar doğurabileceğini ve orduyu siyasetin dışında tutmak gerektiğini düşünüyordu. Onun bu düşüncesi TBMM tarafından da uygun bulundu ve 3 Mart 1924’te kabul edilen bir kanunla Erkân-ı Harbiye Vekâleti kaldırıldı. Bu kurumun yerine görevi cumhurbaşkanına vekâleten orduya komuta etmek olan Genelkurmay Başkanlığı kuruldu.

3 Mart 1924’te kabul edilen kanunlarla Türkiye Cumhuriyeti nasıl bir nitelik kazanmıştır? Neden?

  • Cevap:  “Devrim Kanunları” ya da “İnkılap Kanunları” olarak bilinen yasalar genç Cumhuriyetin sosyal ve ekonomik kalkınmasının temel taşlarını oluşturmuştur. 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe sokulan kanunlar, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin değişim, dönüşüm ve ilerlemesinde etken olan, bunun da yasal düzenlemesini sağlamış olan İnkılap ya da Devrim Kanunları diye bilinen kanunlardır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!