Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 122

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 122

Medeni Kanun, Türk aile yapısını ve Türk kadınının ailedeki yerini güçlendirdi. Bu kanun, aile kurmada resmî nikâh zorunluluğunu getirirken nikâhın devlet adına yetkili evlendirme memuru tarafından kıyılmasını hükme bağladı. Medeni Kanun’a göre bir erkek ancak bir kadınla evlenebilecek; evlenme yalnızca erkeğin değil, kadının da rızası alınarak gerçekleşecek ve ailede kadın ile erkek eşit haklara sahip olacaktı. Kadının evlenmede olduğu gibi boşanmada da söz hakkı bulunacak, boşanma kararı sadece mahkemeler tarafından verilebilecekti. Medeni Kanun’un yürürlüğe girmesi ülkemizde adaletin gerçekleşmesi yolunda atılan önemli bir adım oldu. Kadınlar mirastan pay alma ve mahkemelerde şahitlik yapma konularında erkeklerle eşit hâle geldi. Türk kadını istediği alanda eğitim görme ve erkeklerle aynı işlerde çalışma (Görsel 4.7) haklarını da yine bu kanunla elde etti.

Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve okuduklarınızdan hareketle Türk Medeni Kanunu’nun toplumumuza katkılarına ilişkin düşüncelerinizi verilen noktalı yerlere yazınız.

“Kadın Doktorlarımız: Tıp fakültesinde tahsillerini tamamlamak üzere olan altı hanım doktorumuz Anadolu’da çalışacaklardır. Bu sene staj sınıfını geçip seneye tabip diplomasını alacak hanımlardan ikisi kadın doğum, diğerleri dâhiliye, hariciye ve çocuk doktoru olmak istemektedirler”.
Basından, 17.05.1927.

“İlk Kadın Şoför: İlk defa takside çalışmak üzere şoför ehliyeti almak için sürüş merkezine müracaat eden Muammer Hanım imtihanda muvaffak olmuştur. İki güne kadar ehliyetini alarak şoförlüğe başlayacak olan Muammer Hanım muhabirimize şunları söylemiştir: ‘Beni özellikle uygulama imtihanında direksiyondan çok sıkı imtihan ettiler. İki manevrada dönülecek yeri ben bir manevrada dönmeye muvaffak oldum. En sert virajları geçirttiler. Hepsini yaptım. Şimdi bir otomobil alarak işe başlayacağım.’”
Basından, 17.01.1930.

  • Cevap: Bu Kanun ile mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirilmiş, evliliklerde resmi nikah yapma zorunluluğu getirilmiş, tek eşle evlilik esası benimsenmiştir. Türk Medeni Kanunu hukuk düzenine geçişin belgesi, bir hukuk ve uygarlık anıtıdır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
9
clap
3
angry
1
happy
1
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!