Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 132

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 132

Medeni Kanun’un kendisine tanıdığı haklar sayesinde Türk kadını istediği alanda eğitim görme, istediği mesleği seçme ve çalışma haklarına kavuştu. Öğretmen, doktor, hukukçu, mühendis, girişimci vb. olarak toplumsal hayattaki yerini aldı. Böylece erkeklerle birlikte ülkesinin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına önemli katkılarda bulundu.

Türk kadını Cumhuriyet Dönemi’nde medeni haklarıyla birlikte siyasi haklarına da kavuştu. 3 Nisan 1930’da çıkarılan bir kanunla kadınların belediye seçimlerinde oy kullanmalarının ve belediye meclisi seçimlerinde aday olmalarının yolu açıldı. Bunu, kadınlara muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı veren 26 Ekim 1933 tarihli başka bir kanun izledi. 5 Aralık 1934’te kabul edilen anayasa değişikliğiyle de Türk kadını milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etti.

1935 yılında yapılan milletvekili genel seçimlerinde TBMM’ye 18 kadın milletvekili girdi (Görsel 4.19). Diğer yandan dünyada ülkemizden çok daha önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülkeler de vardı. Bunlardan biri olan Yeni Zelanda 1893’te kadınlarına seçme ve seçilme hakkını vermişti. Ancak yine de Türk kadını siyasi haklarına dünyanın pek çok ülkesindeki kadınlardan daha önce kavuştu.

Türkiye’de kadın hakları alanında atılan adımlar dünyanın çeşitli ülkelerinde hakları için mücadele eden kadınlara da örnek oldu. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı Fransa’da 1944, İtalya’da 1945, Hindistan ve Japonya’da 1950, Yunanistan’da 1952, İsviçre’de 1971, Kuveyt’te ise 2005 yılında verildi.

On İkinci Uluslararası Kadınlar Birliği Kongresi 18-24 Nisan 1935 tarihleri arasında İstanbul’da Yıldız Sarayı’nda toplanır. Kongre’nin İstanbul’da toplamasının ardında Türk kadınının siyasal haklarını elde edişi yatar.

Uluslararası Kadın Birliği Merkez Bürosu Genel Sekreteri Katherine Bompas’a (Ketrin Bompas) göre Türk kadınına verilen hak ve özgürlükler bütün dünya kadınları için çok cesaret vericidir ve mücadelelerinde onlara yardımcı olacak bir güçtür. Genel sekreter “Biz Avrupalı kadınlar Türk kadınlarına cidden gıpta ediyoruz.” der.

Mısır Heyeti başkanı Madam Hoda Şaravi “Şark’ta kadınlığın kurtuluşunu Atatürk’e borçluyuz” der.

Dünyanın gözleri Türkiye’nin üzerindedir. Türkiye’deki gelişmeler Doğu ülkelerinde ve bütün dünyada kesin etkisini gösterecektir. Bulgar delegesi Madam Iborof, Türk kadınına siyasal haklarını verer Atatürk’e teşekkür eder ve Türkiye’deki gelişmelerin Balkanlarda büyük etki doğuracağına işaret eder.

Prof. Dr. Zafer TOPRAK, tarihçi-yazar, Türkiye’de Siyaset ve Kadın: Kadınlar Halk Fırkasından Arsıulusal Kadınlar

Dünya kadınlarının yukarıdaki metinde geçen sözlerini dikkate aldığınızda Atatürk ile ilgili hangi değerlendirmelerde bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Atatürk’ün Dünya’daki bütün kadınların saygısını ve sevgisini kazanmış bir lider olduğunu görürüz. Mustafa Kemal Türk kadınını el üstünde tutmuş, onun hem siyaset hem de sosyal hayata katılımını sağlayacak düzenlemeler yapmıştır. Bu da bütün dünyadaki diğer kadınların onu örnek almasını ve ona minnet duymasını sağlamıştır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
love
1
unlike
0
happy
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!