Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 138

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 138

G. CUMHURİYETİN KAZANIMLARI VE ATATÜRK’ÜN GÖSTERDİĞİ HEDEFLER

Atatürk, Millî Mücadele’yi kazanarak tam bağımsızlık ve millî egemenlik hedeflerini gerçekleştirdikten sonra Türk milletini çağdaş uygarlık yolunda ilerletme hedefine yönelmiştir. “Büyük, kutsal hedefler ulaşılamayacak hedeflerdir. Dolayısıyla herhangi bir hedefe erişmekle yetinmeyeceğiz. Daima daha ilerisine varmak için çalışacağız.”(1) sözleriyle de çağdaşlaşmayı bitmeyen, dinamik bir süreç olarak nitelendirmiştir. Atatürk Türk milletine ilişkin hedeflerini Onuncu Yıl Nutku’nda “Daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz.”1 (2) diyerek tüm dünyaya duyurmuştur (Görsel 4.24).
Atatürk bu nutkunda;
“Yurdumuzu, dünyanın en mamur ve medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız.”(3) sözüyle vatanımız için;
“Milletimizi en geniş refah vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız.”(4) sözüyle milletimiz için;
“Millî kültürümüzü çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız.”(5) sözüyle de millî kültürümüz için erişilecek hedefleri göstermiştir. Ayrıca “Geçen zamana nispetle daha çok çalışacağız. Daha az zamanda daha büyük işler başaracağız. Bunda da muvaffak olacağımıza şüphem yoktur.”(6) diyerek milletine olan inancını vurgulamıştır. Atatürk her konuşmasında olduğu gibi Onuncu Yıl Nutku’nda da alçak gönüllülüğünü göstermiş ve başarılarını kendisine değil, milletine mal etmiştir.

Atatürk çağdaşlaşma hedefini akılcılığa ve bilimselliğe dayandırmıştır. Akıl ve bilimin her sorunun üstesinden gelebileceğine inanmış, bu inancını da “Akıl ve mantığın çözümleyemeyeceği mesele yoktur.”(7) sözüyle dile getirmiştir.

Atatürk’ün Türk milletini çağdaş uygarlığa ulaştırma yolunda attığı adımların en önemlisi cumhuriyetin ilanıdır. Cumhuriyet yönetimiyle ülkemizde vatandaşlar seçme ve seçilme hakkını elde ederek devlet yönetiminde söz ve karar sahibi oldu. Cumhuriyet, vatandaşların temel hak ve hürriyetlerden eşit şekilde yararlanmalarının yolunu açarak toplumsal barışın sağlanmasına ve millî birliğimizin güçlenmesine önemli katkılarda bulundu. Ayrıca Türk toplumunun kendisini geri bırakan uygulamalardan kurtularak dünyada saygı duyulan, dinamik ve çağdaş bir millet hâline gelmesini sağladı.

Atatürk’e göre Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak her Türk vatandaşı için millî bir görevdir. Bununla birlikte o, cumhuriyetin korunmasında ve sürekliliğinin sağlanmasında özellikle gençlere güvenmiştir. Bu nedenle Gençliğe Hitabe’de Türk istiklal ve cumhuriyetinin sonsuza kadar korunması görevini Türk gençliğine vermiştir.

Atatürk’ün cumhuriyeti gençliğe emanet etmesinde gençliğin hangi özellikleri rol oynamış olabilir? Neden?

  • Cevap: Atatürk, Türk gençliğinin ilerici bütün gelişmelere sahip çıkan, akılcı, bilimsel metodu benimsemiş, Türk inkılâbını ve cumhuriyet ilkelerini savunan, yaşatma uğraşı veren dinamik bir güç olduğuna olan inancı sebebiyle cumhuriyeti gençliğe emanet etmiştir. Gençliğin, Türk inkılâbının fikirlerini ve ideolojilerini benimseyip, gelecek nesillere aktaracak kişiler olması cumhuriyeti gençliğe emanet etmesinde önemli rol oynamıştır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!