Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 148

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 148

Serbest Cumhuriyet Fırkası Programında yer verilen ilke ve hedeflerden bazıları aşağıdaki gibidir:

• Serbest Cumhuriyet Fırkası cumhuriyetçilik, milliyetçilik ve laiklik esaslarına bağlıdır.
• Vergiler vatandaşların gelirine göre alınacaktır.
• Yabancı sermayenin ülkemize gelişi kolaylaştırılacaktır.
• Çiftçinin ucuz faizle kredi bulması sağlanacaktır.
• Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun uygulanmasına önem verilecektir.
• Türkiye Cumhuriyeti’nin komşuları ve diğer devletlerle dostluk ilişkileri kurması desteklenecektir.

Serbest Cumhuriyet Fırkası ekonomi alanında Halk Fırkası’nın devletçi anlayışına karşı serbest girişimciliğe dayanan liberalizmi benimsedi. Fethi Bey liberalizmin yalnızca bir ekonomi politikası değil aynı zamanda siyasi ve toplumsal bir model olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle partisinin temel politikasına “özgürlükçü demokrasi” adını vermişti.

Serbest Cumhuriyet Fırkası laik cumhuriyete bağlılığını belirtmesine rağmen kısa sürede saltanat yanlılarının, inkılaplara ve cumhuriyete karşı olanların toplandığı bir merkez hâline geldi. Fethi Bey (Görsel 5.4) seçim mitingleri için çıktığı yurt gezilerinde inkılaplar aleyhinde gösterilerle karşılandı. Bu durumun kendisini Mustafa Kemal ile karşı karşıya getireceğini görünce de 17 Kasım 1930’da partisini kapattı.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasından sonra Serbest Cumhuriyet Fırkası deneyiminin de başarısızlıkla sonuçlanması ülkemizde henüz çok partili hayata geçiş için gereken şartların oluşmadığını gösterdi. Bununla birlikte demokrasi idealinden vazgeçilmedi. 1931 ve 1935 yıllarında yapılan milletvekili seçimlerinde Cumhuriyet Halk Fırkası bazı milletvekillikleri için aday göstermeyerek bu sandalyeleri bağımsız adaylara bıraktı. Ülkemizde çok partili siyasi hayata 1945’te Millî Kalkınma Partisinin, 1946’da da Demokrat Partinin kurulmasıyla geçildi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 148 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!