Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 155

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 155

b. Gerçekleştiremeyeceğimiz Hedefler Peşinde Koşmamak

Atatürk, gerçekçilik ilkesi gereği gücünün sınırlarını bilerek hareket etmiştir. Dış politikada belirlemiş olduğu gerçekçi hedeflere ulaşıncaya kadar mücadele ettikten sonra daha ötesine geçmemeyi kendisine ilke edinmiştir. Böylece elde ettiği kazanımların uluslararası alanda kabulünü kolaylaştırarak milletinin varlığını ve bağımsızlığını güvence altına almıştır.

c. Bağımsızlığımıza ve Sınırlarımıza Saygılı Devletlerle İyi İlişkiler Kurmak

Atatürk’ün dış politikada önem verdiği bir diğer konu mütekabiliyet olarak adlandırılan “eşitliğe dayanan karşılıklı ilişkiler kurma”dır. O, devletler arasındaki ilişkilerin eşitsizliğe dayalı olmasını bir bağımsızlık sorunu olarak görmüştür. Bu nedenle “Tam bağımsızlık bizim bugün üzerimize aldığımız görevin can damarıdır.”1 (2) diyerek ülkemizle ilişkilerini eşitsizlik temelinde devam ettirmek isteyen Batılı devletlere şiddetle karşı çıkmıştır. O, Millî Mücadele sırasında İngilizlerin tutukladığı Türklere karşılık Anadolu’daki İngiliz subaylarının tutuklanmasını emrederek mütekabiliyete verdiği önemi göstermiştir. Bu politikasını esirlerin serbest bırakılması aşamasında da devam ettirerek İngilizlerin Malta Adası’nda tuttukları Türkleri kurtarmıştır.

ç. Milletin Hayatı Tehlikeye Düşmedikçe Savaşa Girmemek

Atatürk dış politikada sürekli olarak barışın peşinde koşmuştur (Görsel 6.1).

Barış idealini “Yurtta barış, dünyada barış.”(3) sözüyle ifade eden Atatürk, milletler için zorunlu olmadıkça savaşı bir insanlık ayıbı olarak görmüştür. Öyle ki Millî Mücadele sürerken bile düşmanla görüşme yollarını kapatmamıştır.

Bununla birlikte Atatürk, dış politikada izlediği barışçılık ilkesine “ne pahasına olursa olsun barış” şeklinde bir anlayış da yüklememiştir. Tam tersine o, hakkı olanı alana kadar mücadele etmek, gerekirse savaşmak fikrini benimsemiş bir liderdir. Türk milletinin haklarını bütünüyle elde edene kadar barışa razı olmaması da bunu göstermektedir.

Atatürk yalnız milletimiz için değil, dünya milletleri için de gerçek barışın sağlanmasını arzulamış- tır. Bu amaçla Balkan Antantı ve Sadabat Paktı’nın kuruluşuna öncülük etmiş, Milletler Cemiyetinin ülkemize yaptığı üyelik davetini kabul etmiştir. “Milletler savaşa engel olmak için silahlı karşı koymalarını ve parasal güçlerini saldıranlara karşı birleştirmekte kararsız kalmamalıdırlar. En çabuk, en etkili önlem, beklenen bir saldırgana, saldırının yarar getirmeyeceğini açıkça anlatacak uluslararası bir kuruluşun kurulmasıdır.”(4) sözüyle de dünya barışını sağlamaya yönelik uluslararası girişimlerin yanında olduğunu göstermiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!