Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 156

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 156

d. Milletin Çıkarlarını Her Şeyin Üzerinde Tutmak

Atatürk dış politikada her zaman Türkiye’nin millî menfaatlerini esas almış ve eldeki tüm imkânları bu amaç doğrultusunda kullanmıştır. Bunun sonucunda da Mudanya Ateşkes Anlaşması, Lozan Barış Antlaşması, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Hatay’ın anavatana katılması gibi büyük diplomasi zaferleri kazanmıştır. Atatürk’e göre dış politikada gözetilmesi gereken temel ilke, milletin refah ve mutluluğunu sağlamak olmalıdır. Bununla birlikte başka ülkelerde sorunlar yaşanırken kendi ülkemizde rahat edemeyeceğimiz dikkate alınarak insani değerlere önem verilmelidir. İşte Atatürk, bu gerçekten hareketle insanlığı büyük bir aile milletleri de bu ailenin fertleri olarak kabul etmiştir. O dünya barışı için bütün milletlerin el birliğiyle hareket etmeleri gerektiğini savunarak insan sevgisine sahip bir lider olduğunu göstermiştir.

e. Türk ve Dünya Kamuoyunu Dikkate Almak

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Atatürk’ün belirlediği dış politika ilkelerinin gereği olarak uluslararası ilişkilerini yürütürken her zaman Türk kamuoyunu dikkate almaya önem vermiştir. Atatürk ülke içinde halkın desteğine dayanmayan dış politikanın başarılı olamayacağını düşünen bir devlet adamıdır. Ona göre iç kamuoyu ile dış politika arasında yakın bir ilişki vardır. Atatürk bu ilişkiyi “Dış siyaset, bir toplumun iç kuruluşu ile sıkı şekilde ilgilidir. Çünkü iç kuruluşa dayanmayan dış siyasetler, daima kötü duruma sürüklenir. Bir toplumun iç kuruluşu ne kadar kuvvetli, sağlam olursa dış siyaseti de o oranda güçlü ve sağlam olur.”(1) sözleriyle ifade etmiştir. Atatürk, Millî Mücadele sürecinde kararlarını iç kamuoyuna dayandırmaya ve dış politikada millî iradeyi temsil eden TBMM ile birlikte hareket etmeye önem vermiştir. Diğer yandan dünya kamuoyunda yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeyi ve bunları göz önünde bulundurmayı da dış politikanın temel ilkelerinden saymıştır.

f. Diğer Devletlerin İç Politikalarından ve Yönetim Sistemlerinden Etkilenmemek

Atatürk Dönemi Türk dış politikasında diğer devletlerin iç işlerine karışmama ve kendi iç işlerimize karışılmasına izin vermeme kuralı benimsenmiştir. Aynı şekilde devletimiz başka devletlerin iç politikalarından ve yönetim sistemlerinden etkilenmeme anlayışına bağlı kalmıştır. Bu kapsamda özellikle kuzey komşumuz Sovyet Rusya ile ilişkilerinde son derece dikkatli davranmış ve millî bünyemize uygun olmayacağını düşündüğü bu devletin yönetim modelinden özenle kaçınmıştır.

Türk dış politikasına yön veren Atatürk, tarih kitapları okumuş ve okuduklarından dersler çıkararak ileriyi görebilmiştir. O ileri görüşlülüğü sayesinde başkalarının öngöremediği durumları sezmiş, buna göre amaçlarını belirlemiş ve gerekli önlemleri alarak başarılı olmuştur. Örneğin II. Dünya Savaşı’nın yaklaştığı günlerde Fransa’nın Türkiye ile savaşı göze alamayacağını görüp Hatay Meselesi’nin Türkiye lehine çözümlenmesini sağlamıştır. Aynı şekilde savaştan önce komşularıyla kurduğu savunma ittifaklarıyla Türkiye’nin güvenliğini sağlamıştır.

Atatürk ileri görüşlülüğe verdiği önemi “Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi kâfi değildir. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi lazımdır.”1 (2) sözü ile dile getirmiştir. O, bu özelliğiyle yabancı devlet adamlarının da takdirini kazanmış ve adından övgüyle söz ettirmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!