Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 163

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 163

6. Türkiye’nin Milletler Cemiyetine Girmesi (1932)

I. Dünya Savaşı, uluslararası anlaşmazlıkları barış yoluyla çözecek bir kuruluşa olan ihtiyacı daha belirgin hâle getirmişti. Bunun üzerine savaştan sonra bir araya gelen galip devletler bu ihtiyacı gidermek amacıyla Milletler Cemiyetini kurmuşlardı. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği’nin katılmaması nedeniyle cemiyetin küresel etkisi daha baştan sınırlı kalmıştı. Böyle olunca da Milletler Cemiyeti, İngiltere ve Fransa’nın çıkarları doğrultusunda kararlar alan bölgesel bir kuruluşa dönüşmüştü.

Türkiye, Milletler Cemiyetinin gerçek anlamda tarafsız bir kuruluş olmadığını Musul Sorunu sırasında yaşayarak gördüğü için cemiyete katılma yönünde bir girişimde bulunmadı. Bununla birlikte savaşı kanun dışı sayan 1928 tarihli Briand-Kellogg (Bırayn-Kelog) Paktı’na ve silahsızlanma konferansına katılarak cemiyetin ilkelerine uygun bir politika izlediğini gösterdi.

Milletler Cemiyeti Türkiye’nin barışçı dış politikasını takdir ediyor ve cemiyete katılmasını istiyordu. Atatürk’ün bu isteğe cevabı Türkiye’nin üyelik başvurusunda bulunmayacağı ancak üye devletlerin davet etmesi hâlinde cemiyete katılabileceği şeklinde oldu. Bunun üzerine Milletler Cemiyeti Genel Kurulu İspanya temsilcisinin teklifi Yunan temsilcisinin desteği ile Türkiye’nin cemiyete davetini öngören bir karar aldı (Görsel 6.5).

Kararın TBMM tarafından kabulü sonrasında da Milletler Cemiyeti 18 Temmuz 1932’de Türkiye’nin üyeliğini oy birliğiyle kabul etti.

Türkiye, daha önce olduğu gibi cemiyete katıldıktan sonra da barışçı dış politikasını sürdürerek Milletler Cemiyeti Sözleşmesi’ne daima bağlı kaldı.

Milletler Cemiyetinin başvurma zorunluluğunu uygulamaktan ilk kez vazgeçip Türkiye’ye üyelik davetinde bulunmasından hareketle Atatürk ve Türkiye hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Atatürk’ün ne kadar büyük bir devlet adamı olduğunu ve Türkiye’yi ne kadar güçlü bir ülke haline getirdiği bu örnekten çok kolayca anlaşılabilir. Ayrıca dış dünyada ülkemizin geldiği konumu da bize güçlü bir şekilde örnekler.

Milletler Cemiyeti adına kısa bir mektup yazarak Türkiye’yi cemiyetinize katılmaya davet ediniz. Mektubunuzda Milletler Cemiyetini tanıtmayı ve cemiyet olarak Atatürk Dönemi Türk dış politikasıyla ilgili görüşlerinizi belirtmeyi unutmayınız.
Türkiye Cumhuriyetine,

  • Cevap: Değerli Ülke Türkiye,

Sizlerin yakın tarihte kazandığınız muhteşem başarılarınızı saygıyla selamlıyoruz. Milletler Cemiyeti olarak biz sizleri de aramızda görmekten onur duyarız. Çünkü gücünüz bize güç katacaktır. Bizler tıpkı Atatürk gibi Dünyada Sulh yani Barışı tesis etmek için elimizden geleni yapmayı görev biliyoruz. Bu nedenle sizleri de aramızda görmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.

MİLLETLER CEMİYETİ

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
1
sad
0
happy
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!