Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 185

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 185

Aşağıda II. Dünya Savaşı’nın sürdüğü 1942 yılından itibaren büyük şehirlerde başlatılan karne uygulaması anlatılmaktadır. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Ekmek Karneye Bağlandı

14 Ocak’ta İstanbul’da, 17 Ocak’ta Ankara’da, 22 Ocak’ta İzmir’de ekmeğin karneyle dağıtımına başlandı. Bunları diğer büyük şehirlerdeki karne uygulamaları izledi. Kişi başına günlük ekmek hakkı 7 yaşına kadar olan çocuklar için 187,5 gram, 7 yaşından büyükler için 375 gram, ağır işçiler için 750 gram olarak belirlendi. Aile reislerinden alınan beyannamelere göre herkese, adına düzenlenmiş bir ekmek karnesi verildi.

Aylık olarak düzenlenen bu karnelerdeki fişler bir günlük ihtiyaca karşılık düşülüyor, gününde kullanılmayan fişler ertesi gün için geçerli olmuyordu. Ellerinde ekmek karnesi bulunanlar günlük haklarını diledikleri fırından veya dağıtım yerlerinden alabiliyorlardı. Karne uygulamasındaki amaç buğday üretimindeki düşüş nedeniyle ekmek tüketimini denetim altına almak, bazı kişilerin ihtiyaçlarından fazla ekmek almaları dolayısıyla ortaya çıkabilecek sıkıntıları önlemekti. Günlük ekmek hakkı (7 yaşından büyükler için) nisanda 175 grama, mayısta İstanbul’da 150 grama düşürüldü; haziranda 300 gram olarak belirlendi. Bu uygulama uzun bir süre devam ettikten sonra eylül 1944’te yeniden 375 grama, ocak 1945’te 450 grama yükseltildi.

Doç. Dr. Fatih TUĞLUOĞLU, tarihçi, Tek Parti Döneminde Hükümet Memur Dayanışması.

Ekmeğin karneye bağlanmasının II. Dünya Savaşı ile nasıl bir ilgisi olabilir?

  • Cevap: Çünkü bu savaşta bütün dünya ekonomik kriz içindeydi. Tahıl bulunamıyordu. Bu da zor zamanlarda olan hükümetlerin ekmeği karneyle dağıtmalarına neden oluyordu. Bu nedenle savaşın zorlu şartlarını gördüğümüzü söyleyebiliriz.

Ekmeğin karne ile satılmasından yola çıkarak ülkemizin II. Dünya Savaşı yıllarındaki durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Ekonomik olarak bir darboğazda olduğunu görürüz. Üretimin sıkıntılı olmamasına rağmen ne yazık ki dışardan gelebilecek enerji ürünlerinde sıkıntılar olduğundan büyük bir darboğaz yaşandı. Bir de bununla beraber devlet ne olur ne olmaz diye stok yaptığı önlem aldığı için ekmek bile karne ile satılmaktaydı.

Kişi başına düşen günlük ekmek miktarının sürekli olarak değişmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Bence tahıl üretiminin çokluğuna ya da azlığına göre değişim gösterdiğini düşünmekteyim. Çünkü tahılın fazla olduğu zamanlarda gramaj artarken az olduğu zamanlarda gramaj azalmaktadır.

Günlük ekmek miktarındaki değişime bakarak savaşın gidişatı konusunda hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Savaşın kışın çok daha sert şekilde geçtiği, yaza doğru ise şiddetini azalttığını görürüz. Bundan dolayı da savaşın gidişatının yazın sonlarına doğru daha da azalacağını söyleyebiliriz.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!